ΟΕΒ: Αυτοί θέλουν 100% της ΑΤΑ, εμείς 0%

Η ΑΤΑ είναι στο 50%, η ΟΕΒ θέλει «0» και οι συντεχνίες 100% - Αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις στις 7 Ιανουαρίου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Εργασιακή καταιγίδα έπεται από κοινωνικούς εταίρους και συνδικαλιστικές οργανώσεις για την ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναβάθμιση), μέχρι να βρεθεί μια μέση λύση, με το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο προσυπογράφει την συμφωνία, να διατηρεί ουδέτερη σχέση, σημείωσε η Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου, στην εκπομπή Business Hour By Brief.

>>> Διαβάστε επίσης: Συνδικαλιστές: Έτοιμοι για μάχη προς επίτευξη συμφωνίας για ΑΤΑ


Η κα. Παναγιώτου αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η ΟΕΒ τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ΑΤΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη διεξαγωγής διαλόγου επί του ζητήματος.

Κληθείσα να σχολιάσει τις προειδοποιήσεις από πλευράς συντεχνιών για κινητοποιήσεις, η κα. Παναγιώτου σημείωσε πως είναι αδικαιολόγητες τέτοιες αντιδράσεις.

«Δεν πρέπει να λειτουργούμε με απειλές και τελεσίγραφα αλλά να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πρόθεση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και να δούμε πως θα διαπραγματευτούμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», σημείωσε.

Επίσης, επεσήμανε ότι μόνο στην Κύπρο, στην Μάλτα και στο Βέλγιο συνεχίζει να ισχύει η ΑΤΑ, ενώ όλες οι άλλες το χώρες το έχουν εγκαταλείψει.

Διαβάστε την συνέντευξη της κας Παναγιώτου στην εκπομπή Business Hour By Brief:

-     Γιατί η ΟΕΒ ζητά κατάργηση της ΑΤΑ. Που στηρίζεται αυτή η θέση;

Αρχικά να πούμε ότι έχει καθοριστεί στις 7 Νοεμβρίου 2022, συνάντηση υπό την αιγίδα του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας, με σκοπό να ξεκινήσει ο διάλογος για τη μεταβατική συμφωνία που αφορά την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.
Λίγες ημέρες πριν από αυτή την συνάντηση βλέπουμε τις συντεχνίες να βγαίνουν μπροστά με δηλώσεις τελεσίγραφα που ουσιαστικά θέλουν να επιβάλουν την επιδίωξη τους. Για εμάς αυτά δεν είναι πνεύμα εποικοδομητικό και δεν είναι έτσι που εξάγεται ο κοινωνικός διάλογος. Υπάρχουν οι θέσεις και τις γνωρίζουμε αλλά στον διάλογο θα προσέλθουμε όλοι με σκοπό να πείσουμε την άλλη πλευρά για την ορθότητα της δικής μας πλευράς και δεν λειτουργούμε ούτε υπό την απειλή ούτε με τελεσίγραφα αν δεν επιτευχθεί πλήρως αυτό που επιδιώκει η μια πλευρά. Η ΟΕΒ έχει πει επανειλημμένα πως η θέση της είναι η  κατάργηση του θεσμού όπως έχει γίνει άλλωστε σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. 

Λέμε ότι είναι αναχρονιστικό ζήτημα και ότι οι μηχανισμοί που αυτόματα αυξάνουν το κόστος χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν άλλους παραμέτρους όπως η παραγωγικότητα, τα πραγματικά δεδομένα οικονομίας δεν επιτελούν κάποιον σκοπό και δεν βοηθούν την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Είμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία με την Ρωσική εισβολή και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε οτιδήποτε δοθεί στους εργαζόμενους ως αυξήσεις να μην είναι ισοπεδωτικές και να μην είναι με τρόπο που να επηρεάζουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που έχουν παλέψει να ανταπεξέλθουν όλες αυτές τις κρίσεις, ενώ μεγάλος αριθμός από αυτές συνεχίζουν να παλεύουν για να επιβιώσουν.

-     Σε άλλες χώρες τι ισχύει με την ΑΤΑ;

Αυτή την στιγμή μόνο η Κύπρος και η Μάλτα εφαρμόζει την ΑΤΑ και το Βέλγιο, με ένα διαφοροποιημένο σύστημα. Όλες οι άλλες το χώρες το έχουν εγκαταλείψει. Στις πλείστες των περιπτώσεων με την συμφωνία του συνδικαλιστικού κινήματος και μάλιστα σε περιόδους υψηλών πληθωριστικών πιέσεων ή κρίσεων που αντιμετώπιζε η οικονομία κάθε χώρας. 

Οι συνάδελφοι των εργοδοτικών οργανώσεων που έχουν αυτά τα ζητήματα είναι σε διαδικασία αξιολόγησης τους για να δουν πως θα προχωρήσουν ειδικά στο Βέλγιο που έχει ξεκινήσει μια συζήτηση των εταιρειών χωρίς να υπάρχει μια κατάληξη. Είμαστε σε επικοινωνία με αυτούς ώστε ότι νέο προκύψει να το μαθαίνουμε και εμείς και να αντλούμε οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει στην δική μας την περίπτωση. Πρέπει να πούμε όμως ότι δεν συγκρινόμαστε μόνο με τις μικρές χώρες αλλά έχει κι άλλες μικρές που δεν έχουν το σύστημα ΑΤΑ. Δεν πρέπει να βλέπουμε αποσπασματικά κάθε σημείο και θέμα και να το αξιολογούμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν την συνολική εικόνα.


-    Στις 7 Νοεμβρίου έχει οριστεί συνάντηση για το θέμα με όλους τους εμπλεκόμενους. Πώς προσεγγίζεται εσείς αυτή τη συνάντηση; Υπάρχει μέση λύση στο θέμα; 

Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων είναι να διαβουλεύονται και να διαπραγματεύονται, γι’ αυτό προσερχόμαστε στο διάλογο. Πρέπει όμως να πούμε ότι με τις δηλώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να βοηθηθεί και έχουμε καλέσει τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας να διερευνήσει τις πραγματικές προθέσεις του κινήματος ώστε στις 7 Νοεμβρίου θα προσέλθουμε και οι δύο πλευρές με πνεύμα εποικοδομητικό – αυτό που συμφωνήσαμε και στην μεταβατική συμφωνία για ΑΤΑ.

Άλλωστε αυτός είναι ο ρόλος των εταίρων, να βρίσκουν λύσεις. Δεν μπορούμε να προϊδεάσουμε ποιος θα είναι το αποτέλεσμα, έχουμε πολλά να αναλύσουμε τόσο όσο αφορά τα δεδομένα και στοιχεία που συλλέγουμε για τον σκοπό αυτό. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε κάπου. Να καταλήξουμε σημαίνει να βάλουμε την υπογραφή μας να γίνει μια νέα συμφωνία. Αν δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία πως θα το διαχειριστούμε.


- Τώρα είναι σε ισχύ μια σχετική συμφωνία πλαίσιο. Μπορείτε να μας πείτε τι προνοεί η υφιστάμενη συμφωνία; Θα συνεχίσει να υφίσταται αυτή η συμφωνία αν δεν βρεθεί λύση ή ισχύσει κάτι διαφορετικό;

Τώρα ισχύει η συμφωνία που υπογράψαμε το 2017 που αναφέρει ότι μέχρι να συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό, το περιεχόμενο της ευσταθεί και συνεχίζει να εφαρμόζεται. Πρόκειται για μια συμφωνία που έληξε στις 31/12/21, συνεχίζει και εφαρμόζεται με τις πρόνοιες που αναφέρουν ότι η ΑΤΑ αποδίδεται μια φορά το χρόνο στο 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και εφόσον ο προηγούμενος χρόνος έχει καταγράψει στο β’ και γ’ τρίμηνο του έτους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στόχος είναι να βρεθεί μια λύση ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν τον Ιανουάριο.

- Πληρούνται οι προϋποθέσεις για να καταβληθεί τον Ιανουάριο το ποσοστό που προνοεί η συμφωνία;

Με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα ναι. 

-    Το Υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση πως προσεγγίζει το θέμα;

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, η ΑΤΑ προκύπτει μέσα από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Το Υπουργείο εργασίας σε αυτή την περίπτωση είναι το αρμόδιο υπουργείο για να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες για αυτό το διάλογο αλλά συμμετέχει με σκοπό να ολοκληρωθεί ο διάλογος να επιτευχθεί συμφωνία και να υπάρξει εργατική ειρήνη και όχι κινητοποιήσεις. 

Πρέπει να πούμε ότι το Υπουργείο Εργασίας προσυπογράφει την συμφωνία και πάμε με στόχο να καταλήξουμε και να βρούμε την λύση όπως κάνουμε πάντα ως κοινωνικοί εταίροι σε δύσκολες αποφάσεις.


Δείτε την συνέντευξη της κας Παναγιώτου στην εκπομπή Business Hour By Brief: