ΟΕΒ & ΚΕΒΕ: Έτσι προετοιμάζονται για την επανεκκίνηση

Εκκρεμούν 2 στοιχεία για να ολοκληρωθεί το πλαίσιο στήριξης: Δάνεια με Εγγυήσεις & Ενοίκια - Συμβουλές προς επιχειρηματίες - Δηλώσεις Αντωνίου (ΟΕΒ) και Αγκαστινιώτη (ΚΕΒΕ) στην Brief -

Το χειρότερο ‘’χτύπημα’’ μετά την κρίση του 2013 δέχεται αδιαμφισβήτητα η οικονομία της Κύπρου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τεράστιος αριθμός επιχειρήσεων σε όλους σχεδόν τους τομείς του εμπορίου δέχονται πολύ βαρύ πλήγμα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς και πότε θα κάνουν ουσιαστικό restart όλων των ειδών οι επιχειρήσεις για να αρχίσουν να ‘’μαζεύουν’ τις ανυπολόγιστες ζημιές που αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός και το υποχρεωτικό lockdown

Τα μέτρα στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση για εργαζόμενους σαφώς και είναι σημαντικά αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι αρκετά ούτως ώστε κάποιες επιχειρήσεις να καταφέρουν να επιβιώσουν. 

Χρειάζεται πλάνο, σωστές κινήσεις και τύχη φυσικά για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να σταθούν ξανά στα πόδια τους. 

Πώς βλέπουν τα πράγματα όμως την επόμενη μέρα του κορωνοϊού η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ; Υπάρχει κάποιος στρατηγικός σχεδιασμός για να βοηθήσουν τα μέλη τους; Τι εισηγούνται και τι τους συμβουλεύουν; 

Η Brief επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ Μιχάλη Αντωνίου καθώς και με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτη για να δούμε το πλάνο των οργανισμών για την επόμενη μέρα. 

Αντωνίου (ΟΕΒ): Πλάνο για επανεκκίνησης με δύο εκκρεμότητες

Ο Γ.Δ. Της ΟΕΒ δηλώνει στην Brief ότι ήδη ετοιμάζεται συγκεκριμένο πλάνο επανεκκίνησης για κάθε τομέα ενώ κατατίθενται και συγκεκριμένες προτάσεις προς την Κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων.

‘’Αρχίσαμε και επεξεργαζόμαστε συστηματικά τον τρόπο επιστροφής μας σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας της οικονομία, πλήρους αλλά σταδιακής.

Τα δύο πράγματα που εκκρεμούν για να τελειώσει η πρώτη φάση της διαχείρισης της κρίσης, είναι η ψήφιση του νόμου για τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, να υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτουμενους καθώς και το θέμα των ενοικίων. Περιμένουμε τις εξελίξεις''. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την εισήγηση της ΟΕΒ για τα ενοίκια)

Πλάνο χωρίς ημερομηνίες

‘’Εμείς ήδη και εδώ και μέρες  συστήσαμε συγκεκριμένες επιτροπές και επεξεργαζόμαστε την σταδιακή επιστροφή σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας της οικονομίας χωρίς όμως ημερομηνίες. Τα ορόσημα τα χρονικά θα ξεκινήσουν μόλις έχουμε την ανάλογη ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές, το Υπ. Υγείας. 

Όταν όμως μας πουν ότι μπορείτε να ξεκινήσετε, εμείς θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε σταδιακά σε συνθήκες πλήρους οικονομίας. Θα αρχίσουμε σιγά σιγά αλλά ακόμα και το τελευταίο κύμα θα γίνει πάλι με αυξημένα μέτρα ασφάλειας προστασίας πληθυσμού και εργαζομένων εκτός αν βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο''. 

Πλάνο για 4 τομείς

‘’Διαμορφώνουμε 4 τομείς τους οποίος επεξεργαζόμαστε συγκεκριμένα πλάνα. 1/Κατασκευαστικός τομέας 2/ Λιανικό εμπόριο , μικρά και μεγάλα καταστήματα 3/Σίτιση, εστίαση, τουρισμός, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες 4/μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους, γυμναστήρια, σινεμά, θέατρα γήπεδα κλειστά κτλ.

Το πως θα γίνει θα μας πουν οι ειδικοί. Εμείς θα έχουμε πλάνο για τις 4 πιο πάνω κατηγορίες για το πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μόλις πάρουμε την έγκριση. 

Επεξεργαζόμαστε προτάσεις και πλάνο και πως θα το υλοποιήσουμε. για το πως θα αρχίσει σταδιακα η επανεκκίνηση σε αυτές τις 4 κατηγορίες΄΄.

Τεράστιες σημασίας τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Αντωνίου μας ανέφερε ότι οι δύο σημαντικές εκκρεμότητες είναι τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις και τα ενοίκια. Όσον αφορά τα ενοίκια όπως προαναφέραμε η ΟΕΒ ήδη απέστειλε στην Κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Όσον αφορά την πρόταση του Υπ. Οικονομικών για δάνεια με κρατικές εγγυήσεις που ακόμα είναι υπό συζήτηση στα κόμματα, ο κ. Αντωνίου τονίζει ότι επιβάλλεται να ψηφιστούν αφού σε αντίθεση περίπτωση οι επιχειρήσεις θα έχουν σοβαρά προβλήματα. 

‘’Αν δεν προχωρήσουν τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις το πρόβλημα θα είναι τεράστιο . Κάνουμε διαρκώς απεγνωσμένες εκκλήσεις στη Βουλή να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. 

Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, άλλος μηχανισμός για να διοχετευτούν χρηματοδοτήσεις στην οικονομία που τις έχει ανάγκη πέραν από το τραπεζικό μας σύστημα. Οφείλουμε να το εμπιστευτούμε, την τεχνογνωσία τους και την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να κάνει αξιολόγηση κινδύνου για οποιοδήποτε δάνειο και με δικλείδες ασφαλείας''.

Τα σχέδια στήριξης εργαζομένων

‘’Μιλάμε για στήριξης εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις αγκάλιασαν τα μέτρα με σκοπό αυτό που ζήτησε και η ΟΕΒ να μην υπάρξουν απολύσεις. Πρέπει να πω ότι και η Υπουργός Εργασίας και ο Υπ. Οικονομικών δέχτηκαν κάθε εισήγηση από την ΟΕΒ για να είναι τα μέτρα της κυβέρνησης πραγματικά αξιοποιήσημα για να έχουν απήχηση στις επιχειρήσεις. Έγιναν οι προσαρμογές που έπρεπε γι’ αυτο και η ζήτηση είναι μεγάλη. 

Στείλαμε ήδη εξειδικευμένες προτάσεις για την βιομηχανία. Θα τις συζητήσουμε εντός ημερών. Ετοιμάζουμε προτάσεις πιο άμεσες και πιο μακροπρόθεσμες για σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας τα οποία θα χρειαστούν και δημοσιονομική παρέμβαση από το κράτος''.

Εισηγήσεις και συμβουλές προς τους επιχειρηματίες ενόσω υφίσταται το πρόβλημα

‘’Σήμερα ο κάθε επιχειρηματίας πρέπει να μεριμνήσει να έχει όσο τη δυνατή μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα του επιτρέπουν τα περιοριστικά μέτρα.Να κρατά στο μέγιστο βαθμό την οικονομική του δραστηριότητα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Και η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι το κάνουν. Είναι περιορισμένη και η ζήτηση αλλά όσο μπορούν να το ‘’παλεύουν’’ για να είναι πιο εύκολη η επανεκκίνηση. Πάντα με απόλυτη και πλήρη μέριμνα για προστασία εργαζομένων και κοινού’’.

Είστε αισιόδοξος;

‘’Πάντα είμαι αισιόδοξος. Δεν ταιριάζει η μιζέρια στο επιχειρείν. Είμαστε φύσει αισιόδοξοι ως επιχειρηματίες, δεν μας ταιριάζει κάτι άλλο’’.

Αγκαστινιώτης (ΚΕΒΕ): Πλάνο στρατηγικής εξόδου από την κρίση χωρίς ημερομηνίες

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, τονίζει ότι καταστρώνεται συγκεκριμένο πλάνο ούτως ώστε όταν δοθεί οδηγία για επανεκκίνηση αυτό να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

‘’Ετοιμάζουμε τον προγραμματισμό μας και πλάνο στρατηγικής εξόδου από την κρίση της πανδημίας χωρίς ημερομηνίες. Δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουμε αλλά όταν είναι δυνατό να ξεκινήσουμε, θα πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι να το κάνουμε, να έχουμε κάποιο πλάνο με στόχο να επανεκκινήσει η οικονομία όσο το δυνατό γίνεται. Δεν είναι απλά ένα κουμπί και θα το πατήσουμε.

Ετοιμάζουμε λοιπόν εισηγήσεις για στήριξη των επιχειρήσεων. Κάθε τομέας θα ξεκινήσει σε διαφορετικό στάδιο και θα πρέπει να το δούμε πώς θα γίνει.

Τα πλάνα μας θα περιλαμβάνουν το χρονοδιάγραμμα με το οποίο ο κάθε τομέας της οικονομιας θα επαναδραστηριοποιηθεί και τι μέτρα στήριξης θα δοθούν σε κάθε τομέα της οικονομίας για να μπορέσει να ξεκινήσει, όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Να αποκατασταθούν οι δουλειές κατά το δυνατό όσο πιο κοντά ήταν πριν το κλείσιμο.Ετοιμάζουμε εξειδικευμένα μέτρα, για προωθηση βιομηχανιας και συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας’’.

Αισιοδοξία για τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις

‘’Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων κρίνονται πολύ ικανοποιητικά από το ΚΕΒΕ. Αναμένουμε όμως και το σχέδιο της ρευστότητας στήριξης των επιχειρήσεων το οποίο θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει όπως το ετοίμασε η Κυβέρνηση. Δηλαδη δανεισμός με εγγύηση του κράτους. Εκτιμούμε ότι θα βρεθεί ο τρόπος για να προχωρήσει’’

Συμβουλές για το σήμερα 

‘’Οι επιχειρήσεις να παίρνουν τα μέτρα προστασίας και να ειναι ετοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός κρούσματος της επιχειρήσεις σας. Να υπάρχει Plan B για την αντιμετωπιση κρουσματων στην επιχείρηση’’.

Σωτήρης Νικηφόρου