ΟΕΒ – ΚΕΒΕ: Όχι καλή πρακτική το πλαφόν

Η παρέμβαση στην ελεύθερη αγορά θα πρέπει να γίνεται με φειδώ και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σημειώνεται

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Δεν θεωρούν καλή πρακτική το Κράτος να παρεμβαίνει στην λειτουργία της ελεύθερης αγοράς οι εργοδοτικές – επιχειρηματικές οργανώσεις. Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την παροχή δυνατότητας να επιβάλλει πλαφόν στο κέρδος των εμπόρων, εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ τόνισαν πως αν προκύψει εκείνη η ανάγκη για επιβολή του πλαφόν, θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα.

Ενάντια στην πρακτική επιβολής πλαφόν τάσσεται ως θέμα αρχής το ΚΕΒΕ, όπως ανέφερε στην Brief ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής. Κληθείς να προβεί σε ένα πρώτο σχόλιο σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παρέχει στην υπουργό Εμπορίου τη δυνατότητα καθορισμού ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους των εμπόρων, ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στην επιβολή πλαφόν, καθώς από τη μια είναι δύσκολο να επιτηρείς την εφαρμογή του και από την άλλη μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που ενδεχομένως θα λύσει.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε στην Brief ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, η εφαρμογή του πλαφόν, δεν είναι μια επιθυμητή πρακτική για το Επιμελητήριο καθώς είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει παρενέργειες στην αγορά, όπως είναι οι ελλείψεις προϊόντων. Για παράδειγμα, σημείωσε, αν το κόστος του παραγωγού είναι μεγαλύτερο από το κέρδος του, τότε πιθανό να επιλέξει να μην το παράγει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ελλείψεις προϊόντων στην αγορά, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιακκής.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το πλαφόν θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικά κρίσιμες περιπτώσεις, εκεί όπου κρίνεται απολύτως αναγκαίο και με αρκετή φειδώ. Πρόσθετα, συνέχισε, θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου σημείωσε στην Brief ότι είναι πολύ δυσάρεστο το κράτος να χρειάζεται να παρεμβαίνει με την πρακτική της επιβολής πλαφόν στην λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Στις περιπτώσεις ωστόσο εκείνες που μια τέτοια πρακτική κρίνεται απολύτως αναγκαία, τότε θα πρέπει να προηγείται διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως με την ΟΕΒ προτού ληφθεί η οριστική απόφαση, σημείωσε ο κ. Αντωνίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, σε δηλώσεις της μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου ανέφερε ότι ο νομός ως έχει σήμερα, προϋποθέτει την επιβολή μιας ανώτατης τιμής, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αγορά και στον καθορισμό πλαφόν, καθώς υπάρχει συνεχώς διακύμανση των τιμών, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης που διανύουμε. Με την πρόταση αυτή, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό, εξήγησε, θα επιβάλλεται ανώτατο όριο με βάση το μεικτό κέρδος, αντί της ανώτατης τιμής. Στη λίστα προϊόντων που περιλαμβάνεται στο νόμο, περιλαμβάνονται το ψωμί, το γάλα, το νερό, ο κυπριακός καφές και τώρα το κριθάρι και το καλαμπόκι, πρόσθεσε. Ερωτηθείσα σχετικά με τη διάρκεια του πλαφόν, η Υπουργός είπε ότι η διάρκεια των διαταγμάτων είναι έως και 45 ημέρες.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ