ΟΕΒ: Τα 3 μέτρα που αν καταργηθούν θα βοηθήσουν την αγορά

Τι αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, στο Business Hour by Brief

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Για την επιστολή της ΟΕΒ προς τον υπουργό Υγείας μέσω της οποίας ζήτησε άρση των μέτρων κατά της πανδημίας, το ποια μέτρα όταν αρθούν θα είναι τονωτική ένεση στην αγορά αλλά και το πλαφόν στο κέρδος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου ο οποίος ήταν καλεσμένος την Πέμπτη (31/3) στην εκπομπή “Business Hour By Brief”.

Αρχικά ο κ. Αντωνίου εξήγησε πως έχουν συχνή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, ωστόσο σε σχέση με την επιστολή τους, οι δύο πλευρές βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης.

«Αντιλαμβανόμαστε τους προβληματισμούς, διαβιβάζουμε όμως και τις ανησυχίες της επιχειρηματικής οικογένειας. Νομίζω ότι πρέπει να αφαιρέσουμε από την οικονομική δραστηριότητα τους περιορισμούς που έχουμε εισάξει και υπήρξαν αναγκαίοι για ένα διάστημα με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας».

Η επιδημιολογική εικόνα τη δεδομένη στιγμή κατά τον κ. Αντωνίου επιτρέπει την άρση όλων των περιορισμών.

Όπως ανέφερε «υπάρχει καταπόνηση της κατανάλωσης, της ψυχολογίας και περιορισμός στην οικονομική δραστηριότητα η οποία θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες της σε ότι αφορά τον κορωνοϊό χωρίς να διακινδυνεύουμε την έκθεση συμπολιτών μας σε κινδύνους δημόσιας υγείας εξαιτίας του κορωνοϊού».

Πρόσθεσε δε πως ως ΟΕΒ γίνονται σκέψεις όπως ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για να «πειστούν όσοι έκαναν τα 2 εμβόλια αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει την ενισχυτική δόση».

Ταυτόχρονα, ο κ. Αντωνίου δήλωσε ότι η Κύπρος κατ’αναλογία πληθυσμού «είναι η 1η χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό εργαστηριακών ελέγχων, χωρίς να υπάρχει κάποιο νόημα, το οποίο να σχετίζεται με την διατήρηση των μέτρων».

Ερωτηθείς ποια μέτρα θα μπορούσαν να αρθούν άμεσα ώστε να δοθεί τονωτική ένεση στην αγορά απάντησε ότι αυτά είναι:

α) η κατάργηση επίδειξης του Safepass - «Δεν υπάρχει νόημα να επιδεικνύεται το Safepass»
β) η κατάργηση των περιορισμών σε ότι αφορά τετραγωνικά μέτρα για την πρόσβαση του κοινού σε χώρους όπου υπάρχουν συναθροίσεις.
γ) η τηλεαπασχόληση

Συνεχίζοντας ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στο μέτρο που θα μπορούσε να συνεχιστεί και δε θα επηρέαζε την δραστηριότητα των επιχειρήσεων. «Πλέον έχουμε εξοικειωθεί όλοι με τα μέτρα αυτοπροστασίας σε τέτοιο βαθμό και έκταση που δεν χρειάζεται να υπάρχει επιβολή. Θα ήθελα και θα συνέχιζα τη χρήση μάσκας ιδιαίτερα σε μικρής απόστασης συναντήσεις επαγγελματικές ή κοινωνικές».

Ελλείψεις στα προϊόντα που θα επιβληθεί ανώτατη τιμή

«Οποιαδήποτε παρέμβαση εκ των άνω, δημιουργεί στρεβλώσεις επικίνδυνες», ήταν η αρχική δήλωση του κ. Αντωνίου, σε σχέση με το πλαφόν στο κέρδος.

«Εκείνος που θα προσπαθήσει να βάλει πλαφόν στις τιμές θα φέρει με μαθηματική ακρίβεια το αντίθετο αποτέλεσμα. Όχι μόνο δε θα έχουμε περιορισμό στις τιμές, θα δημιουργηθεί μαύρη αγορά και θα έχουμε και φαινόμενα ελλείψεων στα προϊόντα εκείνα στα οποία θα επιβληθεί ανώτατη τιμή. Το να βάλεις μια τιμή η οποία πλέον είναι ασύμφορο να διαθέσει τα προϊόντα του οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, απλώς δε θα τα διαθέτει, δε θα τα εισάξει ούτε θα τα παρασκευάσει», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την προσέγγιση για επιβολή περιθωρίου ποσοστού κέρδους, ο κ. Αντωνίου σήμειωσε πως «είναι τόσο περίπλοκη διαδικασία προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική δαπάνη για εξασφάλιση ενός προϊόντος που και με τους μηχανισμούς τους κρατικούς και τις ταχύτητες που λειτουργούμε θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο χάος και στρεβλώσεις».

Τόνισε την ίδια ώρα πως στο περιθώριο κέρδους «κατά πάσα πιθανότητα θα βλάψουμε αυτούς που προσπαθούμε να προστατεύσουμε».

Καταληκτικά, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ αναφέρθηκε στη στήριξη που θα χρειαστούν ειδικά τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε πως «όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι υπάρχουν κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και γεωγραφικές περιοχές που θα χρειαστούν στήριξη για να ξεπεράσουν τον συνδυασμό δύο μεγάλων κρίσεων».

Σε ό,τι αφορά την αντοχή των δημόσιων οικονομικών, ως ΟΕΒ υποστήριξε πως «από το πρώτο 24ωρο έχουμε ζητήσει να δημιουργηθεί εργαλείο χρηματοδοτικό στα πρότυπα του Next Generation EU του μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο μάζεψε 750 δισ. καινούργιο χρήμα. Κατά όμοιο τρόπο πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει η στήριξη των οικονομιών της Ευρώπης που πλήττονται από τα μέτρα και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τα αντίμετρα που η Ρωσία επιβάλλει, ώστε να μην ανοιχτούν δημοσιονομικά ελλείμματα».

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στην  εκπομπή Business Hour By Brief ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ