ΟΕΒ:Πρώτα μεταρρύθμιση και μετά πρόωρες αφυπηρετήσεις στο Δημόσιο

Τι αναφέρει σε επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων

Την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων στην Δημόσια Υπηρεσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εκπαίδευση, πριν την υλοποίηση του Σχεδίου Πρόωρης Αφυπηρέτησης (ΣΠΑ) στο Δημόσιο, προκρίνει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), μέσω επιστολής του Γενικού Διευθυντή της, Μιχάλη Αντωνίου, προς τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Όπως τονίζει ο κ. Αντωνίου, «είναι προφανές ότι μόνο μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα καταστούν σαφείς οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, τόσο αριθμητικά όσο και λειτουργικά».

Σε περίπτωση ωστόσο, σημειώνει, που η πορεία εφαρμογής του Σχεδίου είναι μη αναστρέψιμη, επιβάλλεται η εισαγωγή δικλείδων ασφαλείας και σύνδεση του με όρους και προϋποθέσεις που θα επιφέρουν στον φορολογούμενο πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό όφελος, «έτσι ώστε το ΣΠΑ να μην λειτουργήσει αποκλειστικά και μόνο για ικανοποίηση ενός ακόμα αιτήματος των εργαζομένων του Δημοσίου».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Την ίδια ώρα ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ υποδεικνύει πως «για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρείται να εισαχθεί ΣΠΑ στο Δημόσιο και δημιουργείται προηγούμενο το οποίο το Κράτος ενδεχομένως να βρει μπροστά του σε λίγα χρόνια. Εισάγεται δε σε μια εποχή που η γενική ευνοϊκότερη μεταχείριση των Δημοσίων υπαλλήλων σε σύγκριση με την αντίστοιχη των ιδιωτικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα», υπογραμμίζει.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, σε περίπτωση που όλοι όσοι έχουν συμπληρωμένη υπηρεσία 400 μηνών ασκήσουν το δικαίωμα πρόωρης αφυπηρέτησης μόλις προσφερθεί η δυνατότητα, το Δημόσιο θα έχει οικονομικό όφελος σε ένα ορίζοντα πέντε περίπου ετών της τάξης των 65 εκατομμυρίων ευρώ», συνεχίζει σημειώνοντας ότι «το όφελος αυτό προκύπτει κυρίως από την διαφορά του μισθού όσων θα έχουν φύγει με τον μισθό όσων θα έχουν προσληφθεί. Γίνεται δηλαδή η υπόθεση ότι όσοι φύγουν θα αντικατασταθούν με ίσο αριθμό στις ίδιες θέσεις εργασίας».

Ταυτόχρονα όμως, συμπληρώνει ο κ. Αντωνίου, «υπάρχει κόστος για το Κράτος που είναι η απώλεια του πέναλτι, το ύψος του οποίου υπολογίζεται γύρω στα 30 εκατομμύρια ευρώ αν όλοι οι δικαιούχοι κάνουν χρήση. Αυτό οδηγεί σε καθαρό όφελος για το Κράτος της τάξης των 35 περίπου εκατομμυρίων ευρώ».

Το εν λόγω όφελος ωστόσο, επισημαίνει, θα μηδενιστεί σε χρονικό ορίζοντα περίπου 20 ετών. «Αυτό θα γίνει κυρίως μέσα από τις προαγωγές και αναβαθμίσεις αλλά και μέσα από το γεγονός ότι όλοι όσοι θα εισέλθουν στο Δημόσιο, θα εισέλθουν μέχρι και πέντε χρόνια νωρίτερα από ότι θα εισέρχονταν χωρίς το ΣΠΑ», εξηγεί.

Ως εκ των πιο πάνω, συνεχίζει, η ΟΕΒ θεωρεί επιβεβλημένη σε περίπτωση εφαρμογής του ΣΠΑ, την εξαιρετικά επιλεκτική πλήρωση θέσεων που θα κενωθούν και αυστηρά μόνο όπου τούτο είναι αντικειμενικά αναπόφευκτο.

Συγκεκριμένα, εξηγεί περαιτέρω, θα πρέπει πριν από την έναρξη της διαδικασίας αναπλήρωσης θέσεων που θα κενωθούν, να προηγηθεί ταχεία αναδιοργάνωση του Δημόσιου τομέα και δημιουργία ενός νέου Οργανογράμματος στη βάση της ψηφιοποίησης των λειτουργιών του.

«Η συγκυρία της σύστασης Υφυπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης που θα προκύψει μέσα από την λειτουργία του Υφυπουργείου, λογικά θα οδηγήσει τόσο σε λιγότερες αριθμητικά ανάγκες για νέες προσλήψεις, όσο και σε προσλήψεις σε διαφορετικές ειδικότητες από αυτές που θα κενωθούν μέσα από το ΣΠΑ», αναφέρει.

Τα πιο πάνω ισχύουν, τονίζει, στο πολλαπλάσιο για θέσεις που θα κενωθούν στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενόψει της μεταρρύθμισης και της συγχώνευσης Δήμων ή και Κοινοτήτων, όπου εξόφθαλμα θα είναι αχρείαστη η αναπλήρωση μεγάλου μέρους όσων θα φύγουν. «Κυρίως όμως στην Εκπαίδευση πρέπει να γίνει εξαιρετικά προσεχτική ανάλυση των αναγκών των ειδικοτήτων που θα κληθούν να αντικαταστήσουν αυτούς που θα έχουν φύγει και να συνδεθούν οι νέες προσλήψεις με την μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης», επισημαίνει.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ υποδεικνύει, ακόμη, πως «η κατάργηση του αναλογιστικού πέναλτι για την εφαρμογή ενός ΣΠΑ το 2020, επτά χρόνια μετά την εισαγωγή του, δεν έχει σοβαρό κόστος - ιδιαίτερα αφού αναμένουμε ότι για μια σειρά από λόγους, μικρό μόνο μέρος των δικαιούχων θα ενταχθεί σε αυτό το Σχέδιο».

Ωστόσο, υπογραμμίζει, «σε περίπτωση επανάληψης ενός τέτοιου ΣΠΑ μετά από μερικά χρόνια, το κόστος για το Κράτος θα αυξηθεί κατακόρυφα και θα πρέπει να μεριμνήσουμε από τώρα που δημιουργείται για πρώτη φορά προηγούμενο, ώστε τα Σχέδια αυτού του χαρακτήρα να μην συνιστούν ένα ακόμα όχημα ευνοϊκής μεταχείρισης των προνομιούχων, αλλά να επενεργούν θετικά στο κοινωνικό σύνολο και την οικονομία του τόπου».

«Είμαστε στην διάθεση σας για περαιτέρω λεπτομέρειες και στοιχεία επί όλων των αναφορών μας στην παρούσα», καταλήγει ο κ. Αντωνίου.