«Όχι» ΔΗΣΥ για 400 νέες θέσεις στο Δημόσιο – Το σκέφτεται το ΑΚΕΛ

Τη Δευτέρα (11/12) θα ξεκαθαριστεί πλήρως το σκηνικό και κατά πόσον η Βουλή θα αποδεσμεύσει τις θέσεις

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων των κομμάτων αναφορικά με το νέο αίτημα για αποδέσμευση 400 θέσεων στο Δημόσιο, τελεί η Κυβέρνηση, αφού ήδη ο ΔΗΣΥ έχει τοποθετηθεί αρνητικά σε αυτό.

Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται προς την πλευρά του ΑΚΕΛ, το οποίο ακόμη δεν ξεκαθάρισε πλήρως τη στάση του. Όπως ανέφερε στην Brief ο Βουλευτής του κόμματος, Ανδρέας Καυκαλιάς, το κόμμα εξετάζει για την ώρα το αίτημα και θα τοποθετηθεί τελεσίδικα στην συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα (11/12).

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Καυκαλιά, το αίτημα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ενώπιον της Βουλής αφορά θέσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται ήδη στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό, υπογράμμισε, «είναι ένα στοιχείο το οποίο προφανώς αξιολογούμε».

Απ’ εκεί και πέρα, συμπλήρωσε, «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρά και να κάνουμε μία σοβαρή αξιολόγηση των αναγκών του κράτους κι εκεί και όπου υπάρχουν περισσότερες θέσεις, εάν υπάρχουν, να καταργηθούν».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «την ώρα που συζητούμε τη διαδικασία, γιατί απαιτείται η συγκατάθεση της Βουλής για αποδέσμευση θέσεων και αποδεσμεύονται, υπάρχουν τομείς που παρουσιάζουν σοβαρή δυσλειτουργικότητα. Για παράδειγμα, δεν γίνεται το κράτος αυτή τη στιγμή να κλείνει γραφεία που αφορούν την υπηρεσία διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας, επειδή δεν έχει κόσμο να τα στελεχώνει», τόνισε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ.

«Είναι για αυτό που επαλαμβάνουμε πρέπει να γίνει μία σοβαρή αξιολόγηση των αναγκών του κράτους και βάσει αυτών να δούμε πόσες θέσεις χρειάζονται», επεσήμανε.

Ένα άλλο στοιχείο, υπέδειξε, «που πάντα μας προβληματίζει, είναι το γεγονός πως ενώ συζητάμε αιτήματα για αποδέσμευση θέσεων, την ίδια ώρα δεν βλέπω να αγωνιούμε και να προβληματιζόμαστε γιατί ο προϋπολογισμός του κράτους γέμισε με κονδύλια που αφορούν την αγορά υπηρεσιών».

Τελεσίδικο «όχι» από ΔΗΣΥ

Υπενθυμίζεται πως, χθες (5/12) η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ξεκαθάρισε πως ο ΔΗΣΥ δεν θα ψηφίσει υπέρ του νέου αιτήματος για αποδέσμευση θέσεων στο Δημόσιο, εκφράζοντας ανησυχία «για τη διόγκωση των μόνιμων ανελαστικών δαπανών του κράτους, που μαζί με άλλες πολιτικές, θα καταβάλλονται εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως για πάρα πολλά χρόνια».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ το κρατικό μισθολόγιο αυξάνεται κατά 14% σε ένα μόλις έτος και βραχυπρόθεσμα η μεγάλη αύξηση των εσόδων υπερκαλύπτει τις δαπάνες και έχουμε ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό. Αναφέρει επίσης πως τα πράγματα, δύναται να αντιστραφούν επικίνδυνα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

«Δεν αντιλέγουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες. Ωστόσο αυτές θα πρέπει να ιεραρχούνται με ιδιαίτερη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη ταυτόχρονα και τις προσπάθειες για ψηφιοποίηση του κράτους», πρόσθεσε.

ΥΠΟΙΚ: «Οι θέσεις περιλαμβάνονται στους εγκεκριμένους προϋπολογισμούς»

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΔΗΣΥ το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του υποδεικνύει ότι «οι θέσεις προς αποπαγοποίηση περιλαμβάνονται στους ήδη εγκεκριμένους προϋπολογισμούς του κράτους και λαμβάνεται υπόψη η επίπτωση της πλήρωσης των κενών θέσεων στο συνολικό δημοσιονομικό σχεδιασμό του κράτους».  

«Ως Κυβέρνηση παραμένουμε προσηλωμένοι στη διατήρηση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και όλες οι αποφάσεις που προωθούνται λαμβάνουν σοβαρότατα υπόψη τις δυνατότητες των δημόσιων οικονομικών», τονίζει περαιτέρω.

Ο προϋπολογισμός για το έτος 2024, καταλήγει το Υπουργείο Οικονομικών, παραμένει πλεονασματικός με προτεραιότητα στη διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης, τη μεσοπρόθεσμη μείωση του δημόσιου χρέους αλλά και την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής.  

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου