«Όχι» ΥΠΟΙΚ, ΚΤ και Τραπεζών σε επέκταση αναστολής εκποιήσεων

Ελλοχεύουν κίνδυνοι προειδοποιούν ΥΠΟΙΚ, Κεντρική και Τράπεζες – Δεν συμμερίζονται τις ανησυχίες τα κόμματα, πλην ΔΗΣΥ

Νέες προειδοποιήσεις κατά της προωθούμενης επέκτασης της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων, απηύθυναν σήμερα (5/11) το Υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και ο Σύνδεσμος Τραπεζών.
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνέχισε σήμερα (5/11) τη συζήτηση των πέντε προτάσεων νόμου για επέκταση της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000.
 
Τα κόμματα, με εξαίρεση το κυβερνών ΔΗΣΥ, δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις ανησυχίες που εκφράστηκαν.
 
Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή ανέφερε πως, η επέκταση της περιόδου αναστολής των εκποιήσεων όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα που έχει προκύψει από την πανδημία «αλλά θα το επιδεινώσουν, διότι η εμπέδωση στην κοινωνία ότι θα νομοθετούμε νόμους που θα αποκλείσουν ενδεχόμενες εκποιήσεις θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των ΜΕΔ διότι θα ενθαρρύνει τους κακοπληρωτές να μην εξυπηρετούν τα δάνειά τους».
 
«Άρα όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα θα επιδεινώσει το πρόβλημα», είπε.
 
Όπως είπε, επί της ουσίας οι προτάσεις νόμων «είναι άνευ αντικειμένου», διότι δεν προγραμματίζεται οποιοσδήποτε πλειστηριασμός ή εκποίηση πρώτης κατοικίας με αξία €350.000 και κάτω. «Αντιθέτως όλες οι προγραμματισμένες εκποιήσεις αφορούν χωράφια ως επί το πλείστον, ή εμπορικά ακίνητα ή εξοχικές κατοικίες».
 
Είπε παράλληλα, πως μια αλλαγή του πλαισίου που διέπει τις εκποιήσεις θα αποτελέσει αντικίνητρο για τους δανειολήπτες να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους ή να καταλήξουν σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες την ώρα που αναμένεται εισροή νέων ΜΕΔ μετά το πέρας της περιόδου αναστολής καταβολής δόσεων στο τέλος του έτους. 

Υπενθύμισε επίσης ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα του Συνεργατισμού, ύψους €800 εκατ. όταν ο επόπτης είχε μηδενίσει τις αξίες των εξασφαλίσεων λόγω ακριβώς του θέματος των εκποιήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) η οποία διά εκπροσώπου της τόνισε πως η ύπαρξη ΜΕΔ με μεγάλες καθυστερήσεις μεταφράζονται σε αυξημένες προβλέψεις για τις τράπεζες.
 
Όπως είπε, από τα ΜΕΔ με εξασφάλιση κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350.000, το 80,6% βρίσκεται σε καθυστέρηση πέραν των 180 ημερών. Σημείωσε ακόμη από αυτά το 34% βρίσκεται σε καθυστέρηση από 1 μέχρι πέντε χρόνια, ενώ ο 31% αυτών των κόκκινων δανείων παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέντε μέχρι δέκα έτη και το 15,6% των δάνειων με καθυστέρηση πέραν των δέκα ετών.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
«Ο επόπτης στην Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) αναμένει αυξημένες προβλέψεις για τα δάνεια που έχουν μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό θα διασαλεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το βιώσαμε το 2018 με τον Συνεργατισμό», είπε.
 
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Τραπεζών παρουσίασε στοιχεία βάσει των οποίων, προγραμματίζονται 800 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και 562 φυσικοί πλειστηριασμοί χωρίς να περιλαμβάνονται εκποιήσεις κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350.000. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, υπάρχουν προγραμματισμένες εκποιήσεις 268 εξοχικών ακινήτων, ακινήτων μεγάλης αξίας που ενοικιάζονται, 106 εμπορικών ακινήτων, 117 οικοπέδων και 1.071 χωραφιών. Όπως ανέφερε ο Διευθυντής στον Σύνδεσμο, Μιχάλης Κρονίδης, το 75% των εκποιήσεων αφορά χωράφια.
 
«Η όποια προσωρινή αναστολή εκποιήσεων δεν θα βοηθήσει ουσιαστικά περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία, αφού υπάρχει η αναστολή δόσεων μέχρι τέλος 2020. Αντίθετα οι συνεχείς τροποποιήσεις της νομοθεσίας δημιουργούν μια κουλτούρα μη αποπληρωμής των δανείων και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, η αύξηση αυτής της κουλτούρας να επηρεάσει και περιπτώσεις δανειοληπτών που εξυπηρετούν τα δάνειά τους, αλλά κάνουν σκέψεις να σταματήσουν να τα εξυπηρετούν εφόσον υπάρχουν σκέψεις αλλαγής του πλαισίου των εκποιήσεων», είπε.
 
Λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες λόγω της πανδημίας, η οποία εξελίσσεται, σημείωσε ότι δεν θεωρεί ότι η «συνέχιση της αναστολής θα βοηθήσει περιπτώσεις που αφορούν ρευστοποίηση μιας εξασφάλισης για περιπτώσεις που είναι τερματισμένες εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
 
Στήριξη στην πρόταση του ΑΚΕΛ για αναστολή των εκποιήσεων εξέφρασε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, εφόσον διαμορφωθεί κατάλληλα.
 
Λέγοντας πως οι απόψεις του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤΚ δεν είναι καθόλου αβάσιμες και ότι δεν τίθεται θέμα οριζόντιας αναστολής των εκποιήσεων, ο κ. Ιωάννου είπε πως η πρόταση του ΑΚΕΛ «για μια λογική περίοδο» θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα μέχρι το κράτος να μπορέσει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων οικονομικής πολιτικής.
 
Η υγειονομική κρίση καλπάζει και είναι εντελώς παράλογο και άκρως επικίνδυνο να προχωρούμε σε εκποιήσεις, είπε, προσθέτοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ οι δανειολήπτες βρισκόνταν σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες «αίφνης» πληροφορήθηκαν ότι το δάνειο τους πωλήθηκε σε εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων ή ότι προωθείται διαδικασία εκποίησης.
 
Εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, τόνισαν την ανάγκη να προστατευθεί η κυπριακή οικονομία.
 
Στήριξη στις προτάσεις νόμου εξέφρασαν οι σύνδεσμοι δανειοληπτών, το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις, ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ, ο Σύνδεσμος Προστασίας Δικαιωμάτων Δανειοληπτών, λέγοντας ότι υπάρχει απροθυμία εκ μέρους των τραπεζών για αναδιάρθρωση δανείων, καθώς και η ΠΟΒΕΚ.
 
Η Πρόεδρος της επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία ή συνέργεια όλων για να λυθεί το πρόβλημα, εφόσον με έγκριση της αναστολής θα υπάρξει αίτημα για περαιτέρω επέκτασής της.
 
Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Ονούφιος Κουλλά είπε πως οι προτάσεις αυτές «προσφέρουν ελάχιστο όφελος και φέρουν τεράστιο ρίσκο». Οι τράπεζες είναι οι καταθέτες πάνω από όλα και εμείς εδώ στην Κύπρο θα έπρεπε να μάθουμε πολύ καλά αυτό το μάθημα, είπε.
 
O εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επέκρινε τις τράπεζες για πώληση πακέτων ΜΕΔ σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, προσθέτοντας ότι η πανδημία επέτεινε το πρόβλημα των δανειοληπτών ένα πρόβλημα που ξεκίνησε με το κούρεμα των καταθέσεων. Μίλησε για διαπλοκή με μεγάλους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης διότι δεν παρατηρούνται εκποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, που είναι πέραν του 50% των κόκκινων δανείων.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Απαντώντας ο Σύνδεσμος Τραπεζών είπε πως το 75% με 80% των προγραμματισμένων πλειστηριασμών αφορούν χωράφια και οικόπεδα, και συνεπώς πολλές περιπτώσεις αφορούν και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διατύπωσε επικρίσεις κατά των τραπεζών και πρόσθεσε ότι θα επαναφέρει προτάσεις του κόμματος για αναστολή εκποιήσεων με απόφαση δικαστηρίου από την στιγμή που δανειολήπτης προσφεύγει σε ένδικα μέρα κατά των τραπεζών και για ισόποση κατανομή ενός ΜΕΔ στους εγγυητές σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν μπορεί να το αποπληρώσει.

Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης συμφώνησε με την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι τον Μάριο του 2021, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι λύση του προβλήματος. Ζήτησε όπως το πλαίσιο των εκποιήσεων επανέλθει στο σημείο που βρισκόταν πριν περάσουν οι τροποποιήσεις του 2018.

(ΚΥΠΕ)
 

 
21620