Οι 17 μέρες που θα κρίνουν το μέλλον της Κύπρου στον τουρισμό

Τι πρέπει να γίνει για να τοποθετήσουν οι Βρετανοί την Κύπρο στην "πράσινη" κατηγορία για τα ταξίδια

To unlock της Κύπρου και η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν είναι το μοναδικό στοίχημα το οποίο καλείται να κερδίσει η Κυβέρνηση, καθώς οι εξελίξεις με τις αποφάσεις της Βρετανίας θα κρίνουν το πώς θα κινηθεί ο τουρισμός της Κύπρου το 2021. Αποφάσεις οι οποίες θα κριθούν τόσο με τις κινήσεις της Κύπρου, όσο και με το πώς θα αντιμετωπιστεί επιδημιολογικά το unlock

Υπενθυμίζουμε πως το Ηνωμένο Βασίλειο, τοποθέτησε την Κύπρο στις 7/5 στην «πορτοκαλί» λίστα των διεθνών πτήσεων, κάτι που μεταφράζεται, ως κακή εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα ήταν αναμενόμενη. 

Οι επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο από αυτές τις χώρες (σ.σ. της πορτοκαλί λίστας) και οι Βρετανοί τουρίστες που θα επιστρέφουν από χώρα όπως η Κύπρος θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ πριν από την πτήση επιστροφής και σε δύο ακόμα μοριακά τεστ τη δεύτερη και όγδοη ημέρα από την άφιξη. Θα έχουν επίσης την υποχρέωση απομόνωσης για δέκα ημέρες κατ’ οίκον. Κάτι που όπως είναι λογικό προκαλεί δεύτερες σκέψεις για τους Βρετανούς που είχαν στα πλάνα τους μετά τις 17 Μάϊου να επισκεφθούν την Κύπρο. 

Ωστόσο, οι λίστες της Βρετανία θα επαναξιολογούνται κάθε τρεις εβδομάδες (σ.σ. δηλαδή θα υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση στις 28 Μαΐου), κάτι που δημιουργεί την προοπτική χώρες όπως η Κύπρος να προβιβαστούν στην πράσινη κατηγορία εντός του Ιουνίου.

Τα θετικά μέσα στα αρνητικά 

Αν και η Κύπρος βρέθηκε στην πορτοκαλί λίστα, εντούτοις, υπάρχουν και τα θετικά. 

Όπως επεξήγησε στην Brief ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, το θετικό είναι ότι θα μπορούσε η Κύπρος να τοποθετηθεί στην «κόκκινη» λίστα, κάτι που θα έκανε ακόμη δυσκολότερο το εγχείρημα να βρεθούμε στην «πράσινη» στην επόμενη αξιολόγηση. 

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο κ. Ρουσουνίδης, θετικό είναι ότι και οι ανταγωνιστικές χώρες της Κύπρου στον τουρισμό βρίσκονται στην ίδια λίστα, έτσι οι Βρετανοί είναι δύσκολο να προχωρήσουν με κρατήσεις και με αυτές τις χώρες. 

Πώς κατηγοριοποιεί η Βρετανία τις χώρες 

Ερωτηθείς σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημέρων και κατά πόσον αυτά θα στείλουν την Κύπρο στην πράσινη κατηγορία, ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε πως εάν αυτά συνεχιστούν τότε υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο στην επόμενη αξιολόγηση η Κύπρος να αλλάξει κατηγορία

Όπως επεξήγησε η Βρετανία κατηγοριοποιεί τις χώρες με δικό της σύστημα, το οποίο θέτει ως προτεραιότητα διαφορετικό παράγοντα από αυτόν του ECDC

«Η Βρετανία αν και βλέπει τον αριθμό κρουσμάτων της κάθε χώρας, ενδιαφέρεται αρχικά για το ποσοστό εμβολιασμών της κάθε χώρας που θα επισκεφθούν οι υπήκοοι της», σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη αν οι επιδημιολογικοί δείκτες συνεχίσουν να είναι θετικοί και αν το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Κύπρος να βρεθεί στην πράσινη κατηγορία. 

Τι ισχύει για την πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία

Οι επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο από αυτές τις χώρες και οι Βρετανοί τουρίστες που θα επιστρέφουν από χώρα της πράσινης κατηγορίας θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ πριν από την πτήση επιστροφής

Στην πορτοκαλί κατηγορία μαζί με την Κύπρο υπάγονται οι περισσότεροι δημοφιλείς ευρωπαϊκοί προορισμοί, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Οι επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο από αυτές τις χώρες και οι Βρετανοί τουρίστες που θα επιστρέφουν από χώρα όπως η Κύπρος θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ πριν από την πτήση επιστροφής και σε δύο ακόμα μοριακά τεστ τη δεύτερη και όγδοη ημέρα από την άφιξη. Θα έχουν επίσης την υποχρέωση απομόνωσης για δέκα ημέρες κατ’ οίκον. Η απομόνωση θα μπορεί να λήγει νωρίτερα αν ένα πρόσθετο τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξη βγαίνει αρνητικό.

Στην κόκκινη κατηγορία υπάγονται οι χώρες υψίστης επικινδυνότητας - σε αυτήν προστέθηκε η Τουρκία. Οι επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα έχουν βρεθεί σε αυτές τις χώρες εντός των δέκα ημερών πριν από την άφιξή τους θα έχουν επίσης την υποχρέωση τριών τεστ αλλά και δεκαήμερης καραντίνας σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο.

ΞΓΗΞΗΞΛΝΛ

Brief

 
24355