Οι 2 εταιρείες που ήδη παράγουν / διοχετεύουν ενέργεια στην Κύπρο

Δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στη μεταβατική αγορά και περίπου άλλες 15 έχουν ήδη αδειοδοτηθεί

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Μεγάλο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον από εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν στον τομέα παραγωγής ενέργειας. Ιδιαίτερα φαίνεται να προκύπτει ενδιαφέρον για την πράσινη ενέργεια, αυτή δηλαδή που παράγεται από ΑΠΕ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις.

Όπως διαβεβαίωσε χθες (20/1) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η Κυβέρνηση προτίθεται να παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία τόσο στην ΑΗΚ, για να μπορέσει να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς εκσυγχρονισμού και περαιτέρω διείσδυσης των Ανεξάρτητων Παρόχων Ενέργειας, όσο και σε άλλους παρόχους ώστε να ενταχθούν στην κυπριακή αγορά, πέραν από τους δύο που είναι ήδη στη μεταβατική αγορά.

Οι δύο πάροχοι οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται στην μεταβατική αγορά, (παράγουν ή αγοράζουν και διοχετεύουν ενέργεια σε πελάτες τους), είναι οι εταιρείες Bioland Promithia Ltd και  Evergy Ltd. 

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες της Brief υπάρχουν και άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί, ωστόσο επέλεξαν να μην δραστηριοποιηθούν ακόμη, αναμένοντας ενδεχομένως την φιλελευθεροποίηση της αγοράς, η οποία σύμφωνα με τις ενδείξεις, αναμένεται γύρω στο φθινόπωρο. Οι ίδιες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό που έχει ήδη αδειοδοτηθεί περίπου στις 15, ενώ την ίδια ώρα προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες για να εξασφαλίσουν τη σχετική αδειοδότηση και να δραστηριοποιηθούν στην πράσινη ενέργεια.

Για να θεωρείται κάποιος δραστηριοποιημένος προμηθευτής θα πρέπει να έχει συμβόλαια με παραγωγούς για προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος τουλάχιστον 10 MW.

Υπενθυμίζεται ότι χθες μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία της ΑΗΚ στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον, η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου ανέφερε ότι συζητήθηκε η παροχή όλων των εργαλείων στην ΑΗΚ, ώστε να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί και όχι μόνο να επιβιώσει μέσα στην ανταγωνιστική αγορά. Όπως είπε η Υπουργός, στόχος είναι η ΑΗΚ να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές με όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές. Η ίδια συμπλήρωσε ότι το σύστημα λειτουργίας της αγοράς βρίσκεται στο τελικό στάδιο και την Άνοιξη του 2022 θα αρχίσουν να γίνονται δοκιμές με όλους τους παρόχους, για τη λειτουργία του λογισμικού συστήματος, με στόχο να γίνει και κανονικά το άνοιγμα το Φθινόπωρο.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παραλαμβάνοντας χθες στο Προεδρικό Μέγαρο την ετήσια έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για το έτος 2020, ανέφερε μεταξύ άλλων πως το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού θα δημιουργήσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ προσέθεσε πως οι πολιτικές της ΡΑΕΚ για την πράσινη μετάβαση είναι σημαντικές και για τις πολιτικές του κράτους.

Δείτε απόσπασμα από το Newsroom

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
20784