Οι 3 προτάσεις της προεκλογικής που τάζουν ευρώ και συζητήθηκαν

Οικογενειακό εισόδημα του Αβέρωφ, τα €350 στους νέους από Νίκο και η κατάργηση του 12% σε συντάξεις από Μαυρογιάννη

Γράφει ο Χαράλαμπος Ζάκος
Τις υπολογιστικές από τα συρτάρια έβγαλαν τα Επιτελεία των υποψηφίων, θέλοντας από τη μια να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και από την άλλη για να επιτεθούν σε προτάσεις ανθυποψηφίων, οι οποίοι υπόσχονταν είτε κατάργηση φορολογιών και άλλων μέτρων, είτε παροχές χρημάτων σε νέους. 

Ειδικότερα, αν και οι 3 κύριοι υποψήφιοι των Προεδρικών Εκλογών, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την προεκλογική τους εκστρατεία αναφέρθηκαν στην Οικονομία, εντούτοις δεν επήλθαν τις περισσότερες φορές σε λεπτομέρειες. Όσες φορές όμως μίλησαν για νούμερα το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε αντιδράσεις από τα αντίπαλα στρατόπεδα, τα οποία επιτέθηκαν σε αυτές τις προτάσεις για το κατά πόσον είναι υλοποιήσιμες, τι αντίκτυπο θα έχουν στα δημοσιονομικά, αλλά και με αλληλοκατηγορίες για ψηφοθηρικούς σκοπούς. 

Η πρόταση που έφερε τις περισσότερες αντιδράσεις, ήταν αυτή του Αβέρωφ Νεοφύτου στον φόρο εισοδήματος, με την οποία θέλει να μετατρέψει την ατομική φορολογία σε οικογενειακή. Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Νεοφύτου, τα ζευγάρια και οι οικογένειες θα απολαμβάνουν φοροελαφρύνσεις, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως το κράτος θα πάρει ως ΦΠΑ όσα έσοδα θα απωλέσει. Μια πρόταση η οποία έφερε την αντίδραση σχεδόν όλων των ανθυποψήφιων του και των επιτελείων του, χαρακτηρίζοντας την ως πρόχειρη. Οι φωνές αφορούσαν από τη μια το γεγονός πως θα επωφελούνταν άτομα με πολύ υψηλά εισοδήματα και από την άλλη ότι τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που θα έχανε το κράτος δεν θα επέστρεφαν στο κράτος με τη μορφή ΦΠΑ, προκαλώντας έτσι τρύπα στα δημοσιονομικά. Μάλιστα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρομοίασε τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως μια Λιζ Τρας της Κύπρου, αναφέροντας παράλληλα πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας προσπαθεί να εξαπατήσει τους πολίτες. Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, «πυροβόλησε» τον Αβέρωφ Νεοφύτου για το όλο ζήτημα επαναφέροντας δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών – και εκλεκτού του κ. Νεοφύτου σε περίπτωση που εκλεγεί – ο οποίος είχε αναφέρει λίγο καιρό πριν πως δεν είναι καιρός για φορολογική μεταρρύθμιση. Απάντηση στον κ. Παπαδόπουλο έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος επεξήγησε πως τότε υπήρχε αβεβαιότητα και γι’ αυτό είχε κάνει την εν λόγω δήλωση, σημειώνοντας πως με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να γίνει μια τέτοια μεταρρύθμιση. 

Όταν κάποιος εθιστεί στην παραπληροφόρηση ό,τι και να πεις είναι μάταιο. Το ξεκαθάρισα πολλές φορές.Είμαι σίγουρος ότι η αντίληψη σας είναι καλύτερη από αυτή που προεκλογικά παρουσιάζετε. https://t.co/U8aKPShk7P pic.twitter.com/pdNgSJxGR7

— ConstantinosPetrides (@Petrides_C) January 26, 2023

Φωτιές άναψε και η πρόταση του Ανδρέα Μαυρογιάννη, η οποία έφερε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων μεταξύ ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ σχετικά με το πέναλτι του 12% στις συντάξεις. Πέναλτι το οποίο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θέλει να καταργήσει και αναφέρεται στο πρόγραμμα του των 100 πρώτων ημερών. Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης κατηγόρησε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι θα δημιουργήσει τρύπα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προειδοποιώντας πως θα θέσει σε κίνδυνο συντάξεις και θα προκαλέσει αύξηση των εισφορών και επιβάρυνση στους εργαζομένους.   

Ο κ. Μαυρογιάννης προτείνει:
👉τρύπα €100εκ ετησίως στο ΤΚΑ
👉Μείωση ορίου συνταξιοδότησης σε 63 (η τελευταία αναλογιστική μελέτη δείχνει σταδιακή αύξηση /γήρανσης πληθυσμού)
👉Καταργεί τη φιλοσοφία βιωσιμότητας των συντάξεων (αναλογιστικά καθορισμένη)

❗️Άκρως επικίνδυνη https://t.co/JZXVzouGpd

— ConstantinosPetrides (@Petrides_C) January 24, 2023

Στο άλλο στρατόπεδο τώρα, σε αυτό του Νίκου Χριστοδουλίδη, η θέση που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν η πρόταση του για κάρτα αξίας 350 ευρώ σε νέους για παρακολούθηση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων αλλά και αγορές από βιβλιοπωλεία. Οι αντιδράσεις ωστόσο αυτή τη φορά δεν αφορούσαν την επιβάρυνση των δημοσιονομικών, αλλά από που προέκυψε η ιδέα. Τα αντίπαλα στρατόπεδα υποστήριξαν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποτυχημένα προσπάθησε να αντιγράψει την τότε πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για χρήματα σε νέους που θα εμβολιάζονταν. Πολιτικές παρατάξεις υποστήριξαν ότι η πρόταση έρχεται για ψηφοθηρικούς σκοπούς λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, με την νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού να σημειώνει μάλιστα πως αυτή η πρόταση συνιστά κατάφορη προσβολή στην αξιοπρέπεια των νέων. 

Τι είχαν πει για άλλα θέματα Οικονομίας στους Snipers 

Τις δικές τους θέσεις γενικότερα για την Οικονομία αλλά και για τις επιμέρους θέσεις τους σε καυτά ζητήματα των εργαζομενων παρουσίασαν κατά τη φιλοξενία τους στην εκπομπή Snipers οι τρείς κύριοι υποψήφιοι για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης τοποθετήθηκαν για ΑΤΑ, Κατώτατο, τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλά και για προτάσεις τους σχετικά με ενίσχυση των νοικοκυριών

Αβέρωφ: Η ΑΤΑ δεν λύνει το πρόβλημα – Θα κάνω οικογενειακή την φορολόγηση 

Ο υποψήφιος και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ερωτηθείς στους Snipers σχετικά με την ΑΤΑ ανέφερε πως ο θεσμός δεν λύνει το πρόβλημα των νοικοκυριών, καθώς κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν καν ΑΤΑ, άρα τα εισοδήματα τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις του πληθωρισμού. 

Αντίθετα ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε φοροελαφρύνσεις στα νοικοκυριά κάτι που όπως σημειώνει θα βοηθήσει σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι η ΑΤΑ και χωρίς να προκαλείται πρόβλημα με τον πληθωρισμό. 

Συγκεκριμένα ο κ. Αβέρωφ αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του που θα αφορά το Οικογενειακό Εισόδημα, σημειώνοντας πως τα νοικοκυριά θα μπορούν να πάνε από την ατομική φορολόγηση στην οικογενειακή γλυτώνοντας χιλιάδες ευρώ τον χρόνο από φόρους. 

Όπως επεξήγησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, με το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα μια οικογένεια σήμερα με 50.000 εισόδημα και με δύο παιδιά θα πλήρωνε χιλιάδες ευρώ σε φόρο. Με τη δική του πρόταση η ίδια οικογένεια θα πληρώσει 200 ευρώ φόρο, καθώς στις φοροελαφρύνσεις θα υπολογίζονται και τα εξαρτώμενα κάποιας οικογένειας. 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Νεοφύτου, με τη δική του πρόταση το οικογενειακό εισόδημα θα διαιρεθεί με μονάδες που θα λαμβάνει κάθε οικογένεια με βάση τα μέλη της και έτσι τα ποσά που θα καταβάλλονται σε φόρους θα είναι πολύ μικρότερα. 

«Η Κύπρος θα μπει στις 10 χώρες στον κόσμο, αφού θα δώσεις το δικαίωμα στο νοικοκυριό να πάει από την ατομική φορολόγηση στην οικογενειακή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αβέρωφ. 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Αβέρωφ Νεοφύτου: 

 

Μαυρογιάννης: Ωριαία απόδοση στον Κατώτατο – Τι θέλει με ΑΤΑ 

Σχετικά με τον Κατώτατο μισθό ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σημείωσε στην εκπομπή Snipers πως είναι μια μεταρρύθμιση η οποία είναι επιθυμητή, ωστόσο, εξέφρασε ταυτόχρονα την διαφωνία του σχετικά με το ποσό που συμφωνήθηκε. 

«Η λογική είναι ότι ο Κατώτατος μισθός πρέπει να είναι τέτοιος ούτως ώστε ένα πρόσωπο να μπορεί να επιβιώσει. Αλλά δεν πιστεύω όπως έχει καθοριστεί με διάταγμα στην Κύπρο ανταποκρίνεται σε αυτή την ανάγκη», σημείωσε, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως υπάρχουν και άλλες αδυναμίες, όπως για παράδειγμα ο μη καθορισμός ωριαίας απόδοσης. 

«Πιστεύω ότι ο Κατώτατος μισθός καθορίζεται σε ωριαία βάση και καθορίζεις τι γίνεται με τις κανονικές ώρες εργασίας, με τις υπερωρίες, με τις αργίες», εξήγησε, σημειώνοντας πως θα πρέπει υπάρχει και μηχανισμός προσαρμογής ώστε να προσμετρώνται όλα μαζί και να ενσωματώνεται για παράδειγμα και η ΑΤΑ αλλά και μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας. 

Όπως ανέφερε προτεραιότητα του, εάν εκλεγεί, θα είναι ο καθορισμός ωριαίας απόδοσης του Κατωτάτου. 

Αναφορικά με την ΑΤΑ ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως είναι ένα μηχανισμός προσαρμογής της αγοραστικής δύναμης των μισθών και έτσι με αυτές τις οικονομικές συνθήκες απαιτείται η πλήρης επαναφορά της στο 100%, σημειώνοντας πως ο θεσμός θα πρέπει να γενικευτεί σε όλο το εργατικό δυναμικό. 

«Η ΑΤΑ είναι ο μόνος μηχανισμός που έχουμε αυτή τη στιγμή που μπορεί να διαφυλάξει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και είναι αυτό που θα επιτρέψει στην αγορά να έχει ζωτικότητα», εξήγησε, συμπληρώνοντας πως το επιχείρημα ότι σε άλλες χώρες δεν υπάρχει ΑΤΑ δεν ισχύει, καθώς σε άλλες χώρες υπάρχουν άλλοι μηχανισμοί. 

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει υποχρεωτική την ΑΤΑ, ωστόσο, σημειώνει την ίδια ώρα πως θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση και συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για να γίνει δικαιότερος ο θεσμός και στο τέλος να έχει και λιγότερο κόστος. 

«Να σας εξηγήσω την ιδέα. Η ιδέα να μετρούμε την αύξηση του τιμαρίθμου. Για παράδειγμα έχουμε αύξηση 10%, να την αναγάγουμε στον διάμεσο μισθό που είναι τώρα κάπου στα 1.500 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε 150 ευρώ. Να το μετατρέπουμε σε ποσό και να δίνουμε το ίδιο σε όλους. Σημαίνει ότι όσοι πιάνουν πιο κάτω από τον διάμεσο θα παίρνουν υψηλότερο ποσοστό», επεξήγησε. 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη:

 

Χριστοδουλίδης: Θα ακολουθήσω μοντέλο ΚΕΠ στην Δημόσια Υπηρεσία 

Στο δικό του όραμα για την Δημόσια Υπηρεσία αναφέρθηκε ο Υποψήφιος της Προεδρίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, που βρέθηκε φιλοξενούμενος στην εκπομπή Snipers

Ερωτηθείς σχετικά με τη μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων και για το νέο τρόπο αξιολόγησης τους, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η απάντηση στα προβλήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας είναι το μοντέλο που ακολουθείται ήδη στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη

«Τα ΚΕΠ ξεκίνησαν με 21 υπηρεσίες και σήμερα προσφέρουν 108 υπηρεσίες. Και ξέρετε ότι δουλεύει μια χαρά, χωρίς προβλήματα. Άρα γιατί να μην δουλέψουμε, να κτίσουμε σε αυτό το μοντέλο», διερωτήθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η πλειοψηφία των εργαζομένων που δουλεύουν στα ΚΕΠ δεν είναι υψηλόβαθμοι αλλά χαμηλόμισθοι. 

Αναφορικά με τη νομιμότητα ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως αυτός που λέει ότι θα την σταματήσει δεν λέει την αλήθεια. 

Όπως επεξήγησε οι Δημόσιοι Υπάλληλοι οι οποίοι είναι ανίκανοι θα δουν την πόρτα εξόδου μέσα από την στασιμότητα και τις προαγωγές. 

«Ξέρετε πώς θα προκύψει η πόρτα εξόδου; Αν έχεις σωστή αξιολόγηση και προαγωγές. Αν βλέπει αυτός που δουλεύει ότι αξιολογείται σωστά και θα προαχθεί και ο άλλος που δεν δουλεύει δεν προάγεται και μένει στάσιμος. Έτσι θα δει την πόρτα εξόδου», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο είναι έτοιμος να εφαρμόσει το μεικτό σύστημα αξιολόγησης που υπάρχει και σε άλλες χώρες (δηλαδή η αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων να γίνεται και με τη συνδρομή ιδιωτών) ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε αρχικά πως έχει ψηφιστεί η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και απομένει η εφαρμογή της, κάτι που όπως τονίζει είναι το πρόβλημα τις περισσότερες φορές. 

«Στην Κύπρο έχουμε πολύ καλές αποφάσεις. Και της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας. Έχουμε όμως πρόβλημα στην εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται», είπε, συμπληρώνοντας πως στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του υπάρχει πρόνοια για σύσταση μιας ομάδας στο Προεδρικό η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή αποφάσεων. 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Χριστοδουλίδη:

Χ.Ζ. 

Χαράλαμπος Ζάκος