Οι 35 λιμουζίνες κατακυρώθηκαν

Μόνο η Επιτροπή Οικονομικών μπορεί να τις ακυρώσει – Το κράτος μπορεί μόνο να μειώσει τον αριθμό των οχημάτων

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ
Εμπλοκή με το θέμα των νέων λιμουζινών φαίνεται να προκύπτει, καθώς η προσφορά σύμφωνα με πληροφορίες της Brief όχι μόνο έχει κατακυρωθεί, αλλά παράλληλα οι εταιρείες που υπέβαλαν τις προσφορές έχουν ήδη ενημερωθεί από την αρμόδια αρχή. Κάτι που σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία δημιουργεί νομική δέσμευση του κράτους ώστε να προχωρήσει με την προσφορά. 

Όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες της Brief, αν και ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποφάσισε την απόσυρση του αιτήματος που αφορά την αποδέσμευση κονδυλίου για την αγορά οχημάτων για κρατικούς αξιωματούχους, εντούτοις η προσφορά, τουλάχιστον για τα οχήματα που αφορά η κατακύρωση, θα πρέπει να προχωρήσει και έτσι πρέπει να αποδεσμευτεί το ανάλογο κονδύλι. 

Το κράτος – σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται η Brief – μπορεί ωστόσο να αλλάξει τη σύμβαση και να ζητήσει τελικά λιγότερο αριθμό οχημάτων από αυτόν που αναγραφόταν στην προσφορά, χωρίς όμως, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, να ακυρώσει τη σύμβαση. Δηλαδή, η κυβέρνηση μπορεί να μειώσει μόνο τον αριθμό των οχημάτων που τελικά θα αγοράσει. 

Σχετικά με το κατά πόσον η προηγούμενη κυβέρνηση μπορούσε να προχωρήσει με την κατακύρωση πριν την αποδέσμευση του κονδυλίου ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης ανέφερε στην Brief πως το κράτος για να προχωρήσει αρχικά με τον διαγωνισμό έλαβε τις απαραίτητες πιστώσεις από τη Βουλή και δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι το μεμπτό στην όλη διαδικασία. 

Στα χέρια της Κοιν. Επιτροπής Οικονομικών οι λιμουζίνες

(Upd 14/3/2023 - 09:40): Αν και το κράτος δεν μπορεί να ακυρώσει την προσφορά, εντούτοις η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών μπορεί να το πράξει και αυτό επειδή στα έγγραφα του διαγωνισμού αναφέρεται πως «η Ανάθεση και Υπογραφή της Σύμβασης υπόκειται στη συγκατάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού».
Έτσι, σε περίπτωση που η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών δεν δώσει την συγκατάθεση της η σύμβαση ακυρώνεται χωρίς καμιά νομική δέσμευση από το κράτος, ωστόσο, αν δώσει τη συγκατάθεση της η κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μειώσει τον αριθμό των λιμουζινών. 

Να σημειώσουμε πως η κατακύρωση της προσφοράς αφορά την αγορά 35 επιβατικών οχημάτων σαλούν, διαγωνισμός που προκηρύχθηκε στις 17/10/2022, με ημερομηνία αποσφράγισης την 30η Δεκεμβρίου του 2022. Για την αγορά των οχημάτων είχαν υποβληθεί 3 προσφορές, από Char. Pilakoutas Ltd, Unicars Ltd και CTC Automotive, με την τελευταία (στην οποία ανήκει η αντιπροσωπεία της VOLVO και HYUNDAI) να κερδίζει τελικά την προσφορά

Υπενθυμίζεται πως ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ζητείτο η αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €3 εκατπου αφορά την αγορά 35 επιβατικών σαλούν για αξιωματούχους (€1,7 εκατ), την αγορά 32 ηλεκτρικών σαλούν για αξιωματούχους (€1,07 εκατ.) και για προμήθεια τριών γεωργικών ελκυστήρων (€240.000), το οποίο τελικά όπως αναφέραμε και πιο πάνω τελικά αποσύρθηκε με απόφαση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ενώ όπως διαφαίνεται θα πρέπει να επιστρέψει στην Επιτροπή τουλάχιστον για τα οχήματα που αφορά η προσφορά που έχει κατακυρωθεί. 

Χαράλαμπος Ζάκος
 
24975