Οι 4 φορολογίες που επιβλήθηκαν από την κρίση του 2011 και καίνε τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις ζητούν να επανεξεταστούν αυτές οι 4 φορολογίες – Ποια άλλα 4 αιτήματα υπέβαλαν στον ΠτΔ

Πέραν από την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές ενέργειας και την έλλειψη προσωπικού οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και πάγιες δαπάνες, με την μορφή φορολογιών που επιβλήθηκαν στην προσπάθεια διάσωσης της κυπριακής οικονομίας κατά την κρίση του 2011 – 2013.

>>> Διαβάστε επίσης: Τα 6 «θέλω» των επιχειρηματιών για να επενδύσουν περισσότερο στο παζάρι <<<

Αν και την Τετάρτη ο ΠτΔ ανακοίνωσε την κατάργηση του εταιρικού τέλους, εντούτοις κάποιες από αυτές τις φορολογίες βρίσκονται ακόμη σε ισχύ και ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις αναμένουν νέες αποφάσεις που θα αφορούν τη στήριξη των επιχειρήσεων, βάσει και των εισηγήσεων που τέθηκαν από τις εργοδοτικές οργανώσεις ενώπιον του ΠτΔ. 

Οι 4 φορολογίες που είχαν επιβληθεί κατά την οικονομική κρίση 

Φορολογίες οι οποίες είχαν επιβληθεί από το 2011 και συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που έχουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, τις υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά και τις επιπλέον δαπάνες που προέκυψαν από την αύξηση της ΑΤΑ και του Κατώτατου Μισθού και ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και τα νέα πράσινα τέλη. 

Μάλιστα, αναφορά σε αυτές τις φορολογίες έκανε και η ΟΕΒ κατά την ανακοίνωση της που χαιρέτιζε τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο ΠτΔ, σχολιάζοντας πως αυτές συνεχίζουν να ισχύουν και να επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των κυπριακών επιχειρήσεων. 

Η Brief διερευνώντας το ζήτημα επικοινώνησε με την ΟΕΒ ώστε να ενημερωθεί σχετικά με αυτές τις φορολογίες. Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε, πρόκειται για 4 μέτρα που είχαν αποφασιστεί κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και αφορούν αυξήσεις σε παλαιότερες φορολογίες αλλά και την επιβολή εκτάκτων εισφορών που είχαν τότε αποφασιστεί. Να σημειώσουμε πως το τέλος εταιρειών των €350, το οποίο κατάργησε ο ΠτΔ, ήταν μία από τις φορολογίες που είχαν επιβληθεί  από τα μέτρα που είχαν επιβληθεί κατά το 2011. 

Έτσι, μετά και την κατάργηση του τέλους εταιρειών παραμένουν 4 φορολογίες που επιβλήθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και κρίνονται ως πιο σημαντικές από τους επιχειρηματίες. 

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται:

1/ Εταιρικός Φόρος – Το 2011 αυξήθηκε από το 10% στο 12,5%. Λόγω του ότι προωθείται η αύξηση του στο 15% οι επιχειρηματίες ζητούν όπως δοθούν αντισταθμιστικά ως αντάλλαγμα της αύξησης του φορολογικού συντελεστή. 

2/ Έκτακτη Αμυντική Εισφορά για Μερίσματα – Αυξήθηκε από το 15% στο 17%. Οι επιχειρηματίες ζητούν όπως μειωθεί στο 15% όπως ίσχυε πριν το 2011. 

3/ Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού στο 1,2% - Οι επιχειρηματίες ζητούν όπως μειωθεί κατά 50% και να μειωθεί στο 0,6%. 

4/ Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής στο 2% - Οι επιχειρηματίες ζητούν όπως καταργηθεί. 

Αναμένουν νέο κύμα μέτρων για υποστήριξη των επιχειρήσεων

Όπως ανέφεραν επιχειρηματικοί κύκλοι στην Brief, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, θα πρέπει να επανεξετάσει όχι μόνο αυτές τις φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά να ενισχύσει και με άλλες αποφάσεις το επιχειρείν. 

Μάλιστα, η ΟΕΒ αναμένει αποφάσεις από την κυβέρνηση που θα αφορά νέο κύμα μέτρων προς υποστήριξη των επιχειρήσεων, μετά και τις εισηγήσεις που υπέβαλε κατά τη συνάντηση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με τον ΠτΔ. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό με τον Προέδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη η ΟΕΒ είχε υποβάλει μια σειρά εισηγήσεων για ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 

Εισηγήσεις που αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρωπίνου προσωπικού με εκσυγχρονισμό των πολιτικών για εργαζόμενους από τρίτες χώρες, αλλά και θέματα ακρίβειας και αύξησης του κόστους των επιχειρήσεων. 

Επιπλέον η ΟΕΒ ζήτησε να δοθούν κάποια κίνητρα από την κυβέρνηση ώστε να βοηθηθούν οι εξαγωγές. 

Περεταίρω, άλλο θέμα που απασχολεί την ΟΕΒ είναι και το θέμα της συνδεσιμότητας της Κύπρου και την βελτίωση και αύξηση των πτήσεων από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια. 

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος