Οι 4 μεταρρυθμίσεις που οπωσδήποτε πρέπει να περάσουν

Τα 1,2 δις του Σχεδίου Ανάκαμψης για την Κύπρο δεν είναι εγγυημένα και θα δοθούν υπό προϋποθέσεις

Για την πορεία υλοποίησης του κυπριακού Σχεδίου Ανάκαμψης, για τις προκλήσεις αλλά και σε ποια περίπτωση θα κινδυνεύσει η άντληση των εν λόγω κονδυλίων, μίλησε στο Business Hour by Brief, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Θεοδόσης Τσιόλας

«Το δικό μας σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά ένα κονδύλι ύψους 1,2 δις ευρώ. Το 1 δις είναι χορηγία από την Κομισιόν και τα 200 εκατ. ευρώ είναι πολύ χαμηλότοκος δανεισμός», σημείωσε ο κ. Τσιόλας, επεξηγώντας ταυτόχρονα πως αυτά τα κονδύλια είναι η «απάντηση» της Ευρώπης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διάφορες οικονομίες λόγω της πανδημίας. 

Σε προχωρημένο στάδιο η υλοποίηση του Σχεδίου 

Ο κ. Τσιόλας μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχετικά με την υλοποίηση του Σχεδίου, ενώ όλοι οι αρμόδιοι φορείς έχουν ενημερωθεί ότι έχουν ήδη εγκριθεί τα ποσά που αφορούν τα δικά τους έργα. 

Βασική προϋπόθεση οι μεταρρυθμίσεις 

Ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, επεξηγώντας το Σχέδιο σημείωσε πως αυτό δεν συμπεριλαμβάνει μόνο έργα αλλά και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν. Κάτι που συμβαίνει και στα άλλα κράτη – μέλη και όχι μόνο στην Κύπρο. 

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Τσιόλας σκοπός είναι να συνδυαστούν αυτά τα έργα και οι δράσεις που θα επιχορηγηθούν από την Κομισιόν με υλοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων στα κράτη – μέλη ούτως ώστε οι οικονομίες τους να καταστούν πιο ανθεκτικές στην νέα ανταγωνιστική περίοδο. 

Ταυτόχρονα στην περίπτωση της Κύπρου, όπως σχολιάζει ο κ. Τσιόλας, υπάρχουν αρκετές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν, σημειώνοντας ως πιο σημαντικές τέσσερεις. Την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αλλά και το "άνοιγμα" της αγοράς ηλεκτρισμού

Όπως επεξήγησε αυτές οι 4 θεωρούνται πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις από την Κομισιόν και σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τίθενται σε κίνδυνο η εκταμίευση των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Αποτέλεσμα διαλόγου το Σχέδιο 

Αναφορικά με το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης ο κ. Τσιόλας ανέφερε πως αυτό είναι αποτέλεσμα διαλόγου με όλους τους αρμόδιους φορείς και κοινωνικούς εταίρους και σε αυτό «συμπεριλαμβάνονται όλα τα έργα και μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για να μπορέσει η Κύπρος να προχωρήσει στο αύριο. Εξ ου και η ονομασία η “Κύπρος του Αύριο”».

«Αυτό το κονδύλι του 1,2 δις ευρώ το έχουμε συνδέσει και με τα επιπρόσθετα αναπτυξιακά κονδύλια που προέρχονται τόσο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, όσο και από την ΕΕ, μέσα στα πλαίσια των Ταμείων Πολιτικής Συνοχής, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας», επεξήγησε, σημειώνοντας πως αυτά τα κονδύλια είναι κατανεμημένα σε 5 άξονες. 

«Ο πρώτος άξονας είναι η Δημόσια Υγεία / Πολιτική Προστασία / Διδάγματα από την πανδημία. Ο δεύτερος άξονας έιναι η Μετάβαση στην Πράσινη Οικονομία. Ο τρίτος είναι η ενίσχυση της Ανθεκτικότητας και Ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας. Ο τέταρτος είναι προς μία ψηφιακή εποχή. Ο πέμπτος είναι η Απασχόληση – Κοινωνική Προστασία – Εκπαίδευση και Ανθρώπινο περιβάλλον», σημείωσε. 

Τα 1,2 δις ευρώ θα φέρουν επιπλέουν 1,4 δις από ιδιώτες

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόλα, στα πλαίσια μελέτης Αντικτύπου που έχει ετοιμάσει το αρμόδιο Υπουργείο, φαίνεται πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα φέρει επιπρόσθετα από τα 1,2 δις ευρώ, θα διοχετευτούν στην αγορά άλλα 1,4 δις ευρώ από ιδιωτική πρωτοβουλία. 

«Θα έχει ένα θετικό οικονομικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ της Κύπρου. Μεσοπρόθεσμα 7% και θα δημιουργήσει 11.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οπότε αντιλαμβάνεστε η διεργασία που έχει γίνει ήταν προσεγμένη σε συνάρτηση με το νέο στρατηγικό σχέδιο της οικονομίας της Κύπρου», σημείωσε. 

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Τσιόλας στο Business Hour by Brief: 

*Την εκπομπή Business Hour by Brief φέρνει κοντά σας η RCB