Οι αξιολογήσεις οίκων για την κυπριακή οικονομία το 2022

Αναλυτικά οι ενδεικτικές ημερομηνίες για τις αξιολογήσεις του 2022

Τις ενδεικτικές ημερομηνίες για τις αξιολογήσεις του 2022 έδωσαν στη δημοσιότητα οι οίκοι αξιολόγησης, θέτοντας έτσι τους σταθμούς της «εξέτασης» της κυπριακής πιστοληπτικής ικανότητας το επόμενο έτος.
 
Το 2022 αρχίζει με δύο από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης (που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) να διατηρούν το κυπριακό αξιόχρεο σε θετική προοπτική. Πρόκειται για τους Standard and Poor’s (ΒΒΒ-) και DBRS Morning Star (BBB Low).  Οι άλλοι δύο οίκοι, Moody’s (Ba1) και Fitch (ΒΒΒ-) διατηρούν την προοπτική σε σταθερή.
 
Το κυπριακό αξιόχρεο βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα με εξαίρεση τον οίκο Moody’s, ο οποίος διατηρεί την κυπριακή μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα στην βαθμίδα Ba1, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική κατηγορία.
 
Ο εν λόγω οίκος είναι προγραμματισμένο να ανοίξει τον κύκλο των αξιολογήσεων με την πρώτη ενδεικτική αξιολόγηση να είναι προγραμματισμένη για τις 18 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως ο Moody’s παρουσιάζεται ως ο πλέον «φειδωλός» αφού τα τελευταία χρόνια εξέδιδε μόνο μία πράξη αξιολόγησης με την τελευταία στις 23 Ιουλίου φέτος, που αναβάθμισε το κυπριακό αξιόχρεο στο Βa1 με σταθερή προοπτική.
 
Ακολουθεί ο οίκος Standard and Poor’s ο οποίος έχει ορίσει την πρώτη ενδεικτική αξιολόγηση στις 4 Μαρτίου, ενώ στις 18 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη πρώτη αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Τον πρώτο κύκλο αξιολογήσεων ολοκληρώνει ο καναδικός οίκος DBRS Morning Star.
 
Πάντως και οι τέσσερις οίκοι θεωρούν ότι πιέσεις προς αναβάθμιση θα δημιουργηθούν από τη συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης, η οποία θα θέσει την πορεία του δημοσίου χρέους σε σταθερή πτωτική πορεία προς τα επίπεδα της προ του κορωνοϊού εποχής, έπειτα από τη μεγάλη άνοδο το 2020 λόγω της πανδημίας, καθώς και η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συνακόλουθη μείωση των κινδύνων στο τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον ώθηση για αναβαθμίσεις θα μπορούσε να επιφέρει και η υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων μέσω του Εθνικού Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στον αντίποδα, ενδεχόμενη επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης, αντιστροφή της πτωτικής πορείας του χρέους και αύξηση των ΜΕΔ θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις.
 
Ο δεύτερος κύκλος των αξιολογήσεων αρχίζει και πάλι από τον οίκο Moody’s στις 19 Αυγούστου με τον S&P να ακολουθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, τον Fitch στις 16 Σεπτεμβρίου και τέλος τον οίκο DBRS Morning Star στις 7 Οκτωβρίου.
 
Οι ημερομηνίες για τις αξιολογήσεις κρατών είναι ενδεικτικές και δημοσιοποιούνται βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού 462/2013 (CR3) έτσι ώστε να δίνεται περισσότερη καθαρότητα στην αγορά, ενώ πάντα γίνονται ημέρα Παρασκευή.

(ΚΥΠΕ)

 
20051