Οι επιχειρήσεις στη μετά COVID – 19 εποχή

Οι νέες συνήθειες του κόσμου αυξάνουν τους ρυθμούς για στροφή στην ψηφιακή εποχή
  • Οι νέες συνήθειες του κόσμου αυξάνουν τους ρυθμούς για στροφή στην ψηφιακή εποχή
  • Θα επιβιώσουν όσες μπορούν να προσαρμόζονται στις αλλαγές

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού (Covid - 19) είναι ένα μεγάλο σοκ για την Κύπρο, την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους της, μια ιστορική και πρωτόγνωρη ανατάραξη για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η υγειονομική κρίση, που φαίνεται πως ήλθε για να μείνει, τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα, φέρνει μαζί της αλλαγές. Στην καθημερινότητά μας, στον τρόπο που εργαζόμαστε, εκπαιδευόμαστε, μορφωνόμαστε, στις καταναλωτικές μας συνήθεις, στις τραπεζικές μας συναλλαγές, στον τρόπο που επικοινωνούμε ο ένας με τον άλλον.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όλες αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μας, που συνέβησαν με απίστευτα μεγάλη ταχύτητα την οποία πολλοί δεν καταφέραμε να διαχειριστούμε, έχουν μια κοινή συνισταμένη: Βάζουν πλέον στη ζωή μας, μόνιμα και σταθερά, ακόμη κι υπάρχουν ανάμεσα μας άνθρωποι που δεν είναι δεκτικοί στις μεγάλες αλλαγές, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτόν που μήνες πριν οι τράπεζες προσπαθούσαν να τον περάσουν στη ζωή μας και εμείς αντιδρούσαμε, γιατί άλλως πως είχαμε συνηθίσει, άλλως πως είχαμε μάθει να συναλλασσόμαστε και να συνεργαζόμαστε με την τράπεζά μας.

Η νέα πραγματικότητα έβαλε στη ζωή μας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις ηλεκτρονικές αγορές, τις ηλεκτρονικές παραγγελίες από την υπεραγορά, το εστιατόριο, το ζαχαροπλαστείο, την γνωστή αλυσίδα ειδών ένδυσης, ακόμη και τις μπογιές για να βάψουμε το σπίτι μας.

Η νέα πραγματικότητα παραπέμπει στην ψηφιακή οικονομία και στην ψηφιακή μεταμόρφωση. Μια πραγματική μεταμόρφωση της ζωής μας σε όλες της τις εκφάνσεις.

Η νέα πραγματικότητα
Αυτή η νέα τάξη πραγμάτων, αυτή η νέα ζωή, θα φέρει τις επιχειρήσεις σε μια νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που όφειλαν να δουν προ καιρού, αλλά προσκολλημένες στις παραδοσιακές τους συνήθειες και τα γνωστά, μέχρι τότε, μοντέλα, αγνοούσαν. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα δυσκολεύουν. Θα επιβιώσουν μόνο όσοι είναι ευέλικτοι και ανοικτοί στην αλλαγή, όσοι μπορούν να προσαρμόζονται στο νέο που ήλθε στη ζωή τους.

Η υγειονομική κρίση επιταχύνει τις ενέργειες σε επίπεδο ηλεκτρονικών συναλλαγών και ψηφιοποίησης της λειτουργίας των επιχειρήσεων (π.χ. σχέση με το κράτος, τους προμηθευτές, τους πελάτες και την οργάνωση της εργασίας).

Η Κύπρος είναι κατεξοχήν μια χώρα μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες τους προσεχείς μήνες θα δώσουν τις μεγάλες μάχες της επιβίωσης. Όποιος αντέξει. Είναι εδώ που βλέπουμε όλοι μπροστά μας το νέο τοπίο που διαμορφώνεται και που επιβάλλει την αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης και χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να ξεπεράσουν το ψηφιακό χάσμα και να καλύψουν την απόσταση που τους χωρίζει με την τεχνολογία, να ενσωματώσουν ψηφιακές τεχνολογίες για να αναπτύξουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Να ωριμάσουν ψηφιακά ανάλογα με το μέγεθος, τις δραστηριότητές τους, το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Η τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας αναμένεται να επιταχύνει εξελίξεις αναφορικά με την ψηφιακή προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα σε ένα ψηφιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον: ηλεκτρονικές λειτουργίες, προμήθειες, παραγγελίες και συνεργασίες αλλά και αναδιάρθρωση καταναλωτικών συνηθειών ως προς το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Είναι γνωστό πως πολλές κυπριακές επιχειρήσεις παρουσίαζαν χαμηλό βαθμό υιοθέτησης σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων, περιορισμένη ψηφιακή προσαρμογή και εξοπλισμό.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Νικητές και ηττημένοι
Μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει την ανάγκη προσαρμογής στις ψηφιακές προκλήσεις και το οικονομικό περιβάλλον ψηφιακής μεταμόρφωσης ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων του Covid -19.

Θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Οι επιχειρήσεις που έχουν «επιβιβαστεί στο αεροπλάνο» του ψηφιακού μετασχηματισμού θα αυξήσουν τις ταχύτητές τους και θα περάσουν στη νέα ψηφιακή τους πορεία. Όσες έχουν καθυστερήσει θα υποχρεωθούν, εκ των πραγμάτων, να βάλουν μπροστά τις μηχανές τους. Αυτή τη φορά δεν σηκώνει αναβολή.

Οι επενδύσεις σε προγράμματα ψηφιακής μεταμόρφωσης ενισχύουν την επιχειρησιακή ανθεκτικότητα και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αντιδρούν άμεσα στο λειτουργικό περιβάλλον που μεταβάλλεται με απίστευτη ταχύτητα, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν άμεσα υπηρεσίες στους πελάτες τους μέσω ψηφιακών καναλιών. Μια αναπόφευκτη επένδυση για την επιβίωσή τους, το παρόν και το μέλλον τους!

Χρύσω Αντωνιάδου