Οι κενές θέσεις εργασίας αντιστοιχούν με τον αριθμό ανέργων

Οι 4 τομείς με τις περισσότερες κενές θέσεις αντιστοιχούν με τους 4 τομείς με τους περισσότερους ανέργους

Ερωτήματα προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων μεταξύ κενών θέσεων εργασίας και εγγεγραμμένων ανέργων σε οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες παρουσιάζουν από τη μια μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και την ίδια ώρα υψηλούς αριθμούς σε ανέργους στους ίδιους τομείς. 

Ερωτήματα τα οποία μεγεθύνονται όταν κανείς ανατρέξει σε ανακοινώσεις εργοδοτικών και άλλων οργανώσεων οι οποίες κάνουν λόγο για μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά το 2ο τρίμηνο του 2023, οι κενές θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 13.027, ενώ την ίδια ώρα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούνιο 2023 ανήλθε σε 13.177 άτομα

Μάλιστα αν κάποιος αντιπαραβάλει αυτά τα στοιχεία φτάνει στο συμπέρασμα ότι οι μεγαλύτερες ανάγκες για προσωπικό προκύπτουν στους τομείς όπου οι περισσότεροι εγγεγραμμένοι άνεργοι δραστηριοποιούνταν.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε για τον Ιούνιο 2023: 

Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης: Κενές θέσεις εργασίας: 4.080 – Εγγεγραμμένοι Άνεργοι: 1.052
Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών: Κενές θέσεις εργασίας: 2.069 – Εγγεγραμμένοι άνεργοι: 1.761
Εκπαίδευση: Κενές θέσεις εργασίας: 892 – Εγγεγραμμένοι άνεργοι: 1.274
Μεταφορά και Αποθήκευση: Κενές θέσεις εργασίας: 857 – Εγγεγραμμένοι Άνεργοι: 338


Με πιο απλά λόγια, οι περισσότερες κενές θέσεις αφορούν τομείς όπου εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν προηγουμένη εμπειρία, ωστόσο, αυτές οι θέσεις παραμένουν κενές, έστω και αν υπάρχουν άτομα που μπορούν να εργαστούν σε αυτές και ενώ ψάχνουν από την μια εργασία και από την άλλη οι εργοδότες ψάχνουν προσωπικό. 

Αυτά τα στοιχεία κλήθηκε από την Brief να σχολιάσει το ΚΕΒΕ, το οποίο πολλάκις έχει τονίσει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λύση ως προς το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, αρχικά ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετές επιχειρήσεις στην εξεύρεση προσωπικού. Πρόβλημα που όπως σημειώνει οξύνθηκε μετά την περίοδο του κορωνοϊού, καθώς αρκετοί ξένοι εργάτες που εγκατέλειψαν την Κύπρο δεν είχαν επιστρέψει. 

Τώρα, όσον αφορά το ζήτημα με τους μεγάλους αριθμούς ανέργων σε τομείς όπου παρατηρείται έλλειψη προσωπικού ο κ. Τσιακκής ανέφερε πως ενδεχομένως αυτό το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί με καλύτερες πρακτικές και διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσει το Υπουργείο Εργασίας, σχετικά με τους εγγεγραμμένους ανέργους, άρα για τα ικανά για εργασία άτομα. 

Ταυτόχρονα ο κ. Τσιακκής αναφέρθηκε και στους λήπτες ΕΕΕ. Όπως σημείωσε από τη μια υπάρχουν ναι μεν αρκετά άτομα τα οποία δεν μπορούν να εργαστούν για σοβαρούς λόγους, ωστόσο, όπως αναφέρει, υπάρχουν και άτομα τα οποία έχουν βρει τρόπο να εισχωρήσουν και να ξεγελάσουν το σύστημα. Όπως είπε ο κ. Τσιακκής το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει και σε αυτές τις περιπτώσεις να προχωρά με συχνότερους ελέγχους ώστε να εντοπίζονται τα εν λόγω άτομα τα οποία ενώ δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα προτιμούν να παίρνουν επίδομα παρά να δουλέψουν. 

Τώρα, όσον αφορά το γενικότερο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού ο κ. Τσιακκής επανέλαβε το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τη φυγή ξένου εργατικού δυναμικού από την Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα αναφέρθηκε και σε αυστηρά κριτήρια που αφορούν την εργασία ατόμων από 3ες χώρες. 

Ερωτηθείς σχετικά με το αν το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού ενδεχομένως να οφείλεται και σε χαμηλούς μισθούς ο κ. Τσιακκής αναφέρθηκε στη θέσπιση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έλλειψη προσωπικού και σε μεγάλες εταιρείες οι οποίες καταβάλουν υψηλούς μισθούς και ωφελήματα. Όπως σημείωσε το ύψος του μισθού ενδεχομένως να επηρεάζει άλλα όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό που να δικαιολογεί τις τόσο μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Δείτε τις οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν οι κενές θέσεις εργασίας:

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος