Οι κινητές τράπεζες δεν είναι κυπριακό φαινόμενο

Σημαντικές τράπεζες στην Αγγλία, την ΕΕ, αλλά και την Αμερική, κάνουν χρήση αυτής της μεθόδου

Με την ευκαιρία της έναρξης, εντός των επόμενων ημερών, των δρομολογίων της πρώτης κινητής τραπεζικής μονάδας της Ελληνικής Τράπεζας ανατρέξαμε στο εξωτερικό και ψάξαμε ποιες άλλες τράπεζες διεθνώς διαθέτουν κινητές τραπεζικές μονάδες.
 
Η χρησιμότητα και η σημασία της ύπαρξης κινητών τραπεζικών μονάδων στην Κύπρο, μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, αποδεικνύεται από την ευρεία και επιτυχή χρήση τους από σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.
 
Σημαντικές τράπεζες στην Ευρώπη, την Αμερική, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο κατανοώντας τη δυσκολία εξυπηρέτησης πελατών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και για να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από κλείσιμο καταστημάτων, επιστράτευσαν  φορτηγά, λεωφορεία  και άλλα οχήματα μετατρέποντάς τα σε κινητά τραπεζικά υποκαταστήματα.
 
Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν σημαντικές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου όπως η NatWest, η Royal Bank of Scotland και η Lloyd Bank, οι οποίες παρέχουν κάλυψη καθημερινών τραπεζικών αναγκών στις «πόρτες» πελατών τους που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.

Αντίστοιχα, τέτοιες μονάδες επιστράτευσαν και τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής όπως η River Bank και η Alpine Bank. 


Επίσης, στην Ευρώπη κινητές τραπεζικές μονάδες ταξιδεύουν μέσω της Bankia της Ισπανίας και της Sparkasse της Γερμανίας.

Στα ίδια χνάρια βρίσκεται και το γειτονικό μας Ισραήλ, η υπερδύναμη της υψηλής τεχνολογίας. Παρά την χρήση των υπερσύγχρονών ψηφιακών τους καναλιών από το 2017 τρεις τράπεζές του Ισραήλ  – η Leumi, η Poalim και η Union Bank -  ξεκίνησαν τη λειτουργία τέτοιων κινητών μονάδων. Κινητές τραπεζικές μονάδες διαθέτουν και τράπεζες της Ινδίας, όπως η UCO Bank και η Bank of India.