Οι κινητές τράπεζες δεν είναι κυπριακό φαινόμενο

Σημαντικές τράπεζες στην Αγγλία, την ΕΕ, αλλά και την Αμερική, κάνουν χρήση αυτής της μεθόδου

Με την ευκαιρία της έναρξης, εντός των επόμενων ημερών, των δρομολογίων της πρώτης κινητής τραπεζικής μονάδας της Ελληνικής Τράπεζας ανατρέξαμε στο εξωτερικό και ψάξαμε ποιες άλλες τράπεζες διεθνώς διαθέτουν κινητές τραπεζικές μονάδες.
 
Η χρησιμότητα και η σημασία της ύπαρξης κινητών τραπεζικών μονάδων στην Κύπρο, μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, αποδεικνύεται από την ευρεία και επιτυχή χρήση τους από σημαντικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.
 
Σημαντικές τράπεζες στην Ευρώπη, την Αμερική, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο κατανοώντας τη δυσκολία εξυπηρέτησης πελατών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και για να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από κλείσιμο καταστημάτων, επιστράτευσαν  φορτηγά, λεωφορεία  και άλλα οχήματα μετατρέποντάς τα σε κινητά τραπεζικά υποκαταστήματα.
 
Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν σημαντικές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου όπως η NatWest, η Royal Bank of Scotland και η Lloyd Bank, οι οποίες παρέχουν κάλυψη καθημερινών τραπεζικών αναγκών στις «πόρτες» πελατών τους που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.

Αντίστοιχα, τέτοιες μονάδες επιστράτευσαν και τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής όπως η River Bank και η Alpine Bank. 


Επίσης, στην Ευρώπη κινητές τραπεζικές μονάδες ταξιδεύουν μέσω της Bankia της Ισπανίας και της Sparkasse της Γερμανίας.

Στα ίδια χνάρια βρίσκεται και το γειτονικό μας Ισραήλ, η υπερδύναμη της υψηλής τεχνολογίας. Παρά την χρήση των υπερσύγχρονών ψηφιακών τους καναλιών από το 2017 τρεις τράπεζές του Ισραήλ  – η Leumi, η Poalim και η Union Bank -  ξεκίνησαν τη λειτουργία τέτοιων κινητών μονάδων. Κινητές τραπεζικές μονάδες διαθέτουν και τράπεζες της Ινδίας, όπως η UCO Bank και η Bank of India.

 
2544
Thumbnail

Στις 6.408 ανήλθε ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν στην Κύπρο το 2018, παρουσιάζοντας ανοδική πορεία για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018 παρουσίασε αύξηση 11,9% σε σύγκριση με 5.728 την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

ad1mobile

Η συνολική αξία των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις το 2018 ανήλθε στα €2,05 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με €1,54 δις το 2017, καταγράφοντας αύξηση 19,5%.

ad2mobile

Που εκδόθηκαν οι περισσότερες άδειες οικοδομής

Σημαντικά στοιχεία μας παρέχει η έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας αναφορικά με τις πόλεις στις οποίες δόθηκαν οι άδειες οικοδομής  αφού αν και οι περισσότερες άδειες οικοδομής δόθηκαν στη Λευκωσία εντούτοις η μεγαλύτερη αξία αδειών οικοδομής σημειώθηκε στη Λεμεσό.

,

Αναλυτικά

ad1mobile

Στη Λευκωσία το 2018, δόθηκαν 2,355 άδειες οικοδομής για 2,122 οικιστικές μονάδες με τη συνολική αξία τους να ανέρχεται στα 587,5  εκ. την ώρα που στη Λεμεσό δόθηκαν λιγότερες άδειες οικοδομής με περισσότερη, όμως, αξία.

Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό, δόθηκαν  1,932 άδειες οικοδομής για 2,032 οικιστικές μονάδες την ώρα η συνολική άξια των αδειών ανήλθε στα 646,3 εκ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Λάρνακα με 1,012 άδειες οικοδομής για 964 οικιστικές μονάδες και τη συνολική αξία να ανέρχεται στα 357,8 εκ.

Την ίδια περίοδο, στην Πάφο δόθηκαν μόλις 782 άδειες οικοδομής για 646 οικιστικές μονάδες με την αξία τους, όμως, να ανέρχεται στα 221,9 εκ.

ad2mobile

Σε πιο χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η Αμμόχωστος όπου εκδόθηκαν 327 άδειες οικοδομής για 437 οικιστικές μονάδες και με την αξία τους να μην υπερβαίνει τα 241,8 εκ. Κάτι που δείχνει ότι αν και δόθηκαν λιγότερες άδειες οικοδομής στην Αμμόχωστο απ’ ότι στην Πάφο εντούτοις η αξία τους στην Αμμόχωστο ήταν μεγαλύτερη.

 

,

ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

ad1mobile
article 1