Οι κοινότητες του Ακάμα σβήνουν από την πλήρη εγκατάλειψη

Αγανακτισμένη η Κοινοτική Δράση Ακάμα: Πρόσφυγες στην ίδια τους τη γη εδώ και 30 χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής

Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Ακάμα, οι οποίοι ανησυχούν για την εγκατάλειψη των χωριών της περιοχής και την περαιτέρω υποβάθμισή τους. Όπως χαρακτηριστικά έχουν αναδείξει οι κοινοτικές Αρχές της περιοχής, οι κοινότητες του Ακάμα οδηγούνται σταδιακά σε ερήμωση, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πληθυσμιακό και δημογραφικό πρόβλημα. 

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν την έκταση της εγκατάλειψης, αφού ο πληθυσμός των επτά κοινοτήτων του Ακάμα (Ίνεια, Νέο Χωριό, Δρούσεια, Πάνω Αρόδες, Κάτω Αρόδες, Ανδρολύκου, Κάθηκας) σύμφωνα με την απογραφή του 1976, ήταν 2527, ενώ κατά την απογραφή του 2011 καταγράφηκαν μόλις 1498 κάτοικοι, δηλαδή σημειώθηκε μείωση του πληθυσμού κατά 41%. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Περισσότεροι θάνατοι
Αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος, ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κοινοτάρχης, δηλαδή τα τελευταία οκτώ χρόνια, στο χωριό έχουν σημειωθεί 52 θάνατοι και 7 γέννες. «Ο πληθυσμός των κοινοτήτων του Ακάμα γερνά και αργοπεθαίνει. Το μόνο που επεκτείνεται και αναπτύσσεται στο χωριό είναι το κοιμητήριο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η συρρίκνωση του πληθυσμού των κοινοτήτων εντοπίζεται κυρίως στους ανθρώπους νεαρής ηλικίας και οδηγεί στη μείωση της γεννητικότητας, στην αύξηση της θνησιμότητας και τη γήρανση του πληθυσμού που απέμεινε. Το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες του Ακάμα αναμένεται να επιταθεί από την προϊούσα γήρανση του πληθυσμού.

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού και πληθυσμιακού προβλήματος είναι κρίσιμης σημασίας για την ευημερία της περιοχής, ωστόσο, δεν έχουν δοθεί επαρκή κίνητρα για επανεγκατάσταση του πληθυσμού. Όπως σημειώνουν οι κοινοτάρχες, «η ανάπτυξη που προωθείται στην περιοχή του Ακάμα είναι αναιμική. Το Κράτος, μέχρι στιγμής, έχει αποτύχει να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που μπορούν να φέρουν πραγματική αναζωογόνηση στην περιοχή». 

Με δεμένα τα χέρια οι κάτοικοι
Ένας από τους κυριότερους λόγους που οδηγήθηκαν οι κοινότητες σε εγκατάλειψη και μαρασμό, είναι η επιβολή των μηδενικών συντελεστών στις ιδιωτικές περιουσίες εντός του Ακάμα, της Δήλωσης Πολιτικής του 1989. Ειδικά στην περίπτωση της Ίνειας, όλη η περιουσία των κατοίκων της επηρεάστηκε από το διάταγμα του 1989.

Όπως ανέφερε ο κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος, «οι κάτοικοι της Ίνειας στερούνται εδώ και 30 χρόνια ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμά τους, καθώς δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους. Στην ουσία, έχουν στερηθεί την πρόσβαση στα μέσα εκείνα που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την ευημερία τους».

Ο κ. Τσίβικος ανέδειξε επίσης ότι το πρόβλημα των ιδιωτικών περιουσιών του Ακάμα παραμένει άλυτο εδώ και 30 χρόνια, αφού «καμιά κυβέρνηση δεν επέδειξε πολιτική βούληση για επίλυσή του, είτε προσφέροντας αποζημιώσεις, είτε προχωρώντας με ανταλλαγή γης. Η δέσμευση των περιουσιών των κατοίκων επιβλήθηκε χωρίς κανένα αντισταθμιστικό μέτρο, με αποτέλεσμα η περιοχή να υποβαθμιστεί».

Οι ιδιωτικές περιουσίες παραμένουν μέχρι σήμερα εγκλωβισμένες στον Ακάμα, ενώ την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός των κοινοτήτων μειώνεται ολοένα και περισσότερο. «Όσο οι περιουσίες μας παραμένουν δεσμευμένες, δεν προσφέρονται ούτε για πώληση, ούτε για υποθήκευση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε κι εμείς και τα παιδιά μας. Χωρίς καμία ευκαιρία απασχόλησης ή έστω την παραμικρή προοπτική ανάπτυξης, είναι αναμενόμενο οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν το χωριό ο ένας μετά τον άλλο», σημείωσε ο κ. Τσίβικος.

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Καμιά θέση εργασίας
Η κυριότερη πηγή απασχόλησης των κατοίκων της περιοχής του Ακάμα είναι η γεωργοκτηνοτροφία και οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας είναι εποχιακής φύσεως καθώς αφορούν τον τουριστικό τομέα. «Οι θέσεις εργασίας στην περιοχή μας είναι μηδαμινές και, όπως συμβαίνει στις περισσότερες απομακρυσμένες και λιγότερο ευνοημένες περιοχές, η γεωργοκτηνοτροφία αποτελεί το κυριότερο στοιχείο της τοπικής οικονομίας. Οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας είναι εποχιακής φύσεως. Πριν από μία 30ετία, τα πράγματα ήταν καλύτερα. Τότε, για παράδειγμα, λειτουργούσαν στην κοινότητα πέντε καφενεία, ενώ σήμερα υπάρχει στο χωριό μόνο ένα, το οποίο υπολειτουργεί», σημείωσε ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τους κοινοτάρχες, ακόμη και ο πρωτογενής τομέας παραγωγής αντιμετωπίζει προβλήματα. «Εκτός από το πρόβλημα της έλλειψης νερού, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που καθιστά δύσκολη την ενασχόληση με τη γεωργοκτηνοτροφία είναι το γεγονός ότι το έδαφος εδώ είναι άγονο. Δεν έχουμε πεδιάδες αλλά βουνοκορφές. Tο 90% της περιοχής δεν προσφέρεται για γεωργία» σημειώνει ο κοινοτάρχης της Ίνειας, Γιάγκος Τσίβικος. 

Τα σχολεία κλείνουν 
Το δημογραφικό πρόβλημα των κοινοτήτων αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι πολλά σχολεία της περιοχής, είτε έχουν κλείσει, είτε βρίσκονται ένα βήμα πριν την αναστολή της λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, ανέφερε ότι πέντε κοινότητες της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς, οι οποίες έστελναν πέραν των 50 παιδιών κάθε χρόνο στην πρώτη τάξη του δημοτικού τις προηγούμενες δεκαετίες, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δεν θα στείλουν ούτε ένα παιδί. Η δραματική μείωση του αριθμού των μαθητών πριν από 10 – 15 χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο 15 περίπου σχολείων της περιφέρειας της Πόλης Χρυσοχούς και του Ακάμα.

Στο Νέο Χωριό αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε νηπιαγωγείο, ούτε δημοτικό σχολείο, ενώ το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο της Ίνειας υπολειτουργούν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοτάρχης της Ίνειας, στο νηπιαγωγείο του χωριού φοιτούν αυτή τη στιγμή έξι μαθητές και στο δημοτικό σχολείο 13. «Χωρίς μαθητές για να γεμίσουν τις τάξεις, τα δύο σχολεία βρίσκονται υπό καθεστώς κλεισίματος. Το κλείσιμό τους θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής» πρόσθεσε. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Σύσταση Κοινοτικής Δράσης
Η εγκατάλειψη των κοινοτήτων του Ακάμα είναι μία πραγματικότητα που προβληματίζει έντονα τους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι προειδοποιούν για πλήρη ερήμωση και υποβάθμιση των χωριών, εάν δεν γίνουν εγκαίρως δραστικές αλλαγές που θα επαναφέρουν τα χωριά σε τροχιά ευημερίας. «Εδώ και τρεις δεκαετίες αναμένουμε πρωτοβουλίες που θα φέρουν αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση, μέσα από ένα Τοπικό Σχέδιο το οποίο πρέπει να σέβεται το περιβάλλον της περιοχής αλλά και να περιλαμβάνει πρόνοιες για ευημερία των κατοίκων, όπως η ήπια αειφόρος ανάπτυξη. Ωστόσο, η ανακοίνωση του Τοπικού Σχεδίου αναβάλλεται συνεχώς», τόνισαν οι κοινοτάρχες.

Όπως ανέφεραν, μάλιστα, η σύσταση της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα πριν από ένα περίπου χρόνο αποσκοπούσε ακριβώς στην προώθηση και επίτευξη κοινών τους θέσεων όσον αφορά το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο. «Μαζί με το Νέο Χωριό, τη Δρούσεια, τις Πάνω και Κάτω Αρόδες, την Ανδρολύκου, τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τη Νεολαία Περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς, αποφασίσαμε την ίδρυση της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, προσδοκώντας την προώθηση των θέσεών μας όσον αφορά τη λήψη μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης, που θα αποτρέψουν την ερήμωση των κοινοτήτων μας», σημείωσε ο Κοινοτάρχης του Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου.