Οι κοινότητες ζήτησαν από το Προεδρικό ένα βιώσιμο Σχέδιο Ακάμα

Το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα θα πρέπει να είναι σανίδα σωτηρίας, όχι ταφόπλακα

Τις έντονες ανησυχίες τους για το μέλλον των κοινοτήτων του Ακάμα εξέφρασαν εκπρόσωποι της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό. 

Η συνάντηση των τοπικών αρχών του Ακάμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, έγινε στο πλαίσιο των συντονισμένων προσπαθειών της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα να διασφαλίσει ότι το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα θα περιλαμβάνει πρόνοιες οι οποίες θα φέρουν πραγματική αναζωογόνηση στην περιοχή. 

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, οι ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων δεν λήφθηκαν επαρκώς υπόψη κατά τον σχεδιασμό του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισαν ότι με την υφιστάμενη του μορφή, το προτεινόμενο Τοπικό Σχέδιο απαγορεύει την παραμικρή ανάπτυξη, όχι μόνο εντός των κτημάτων που εμπίπτουν στο δίκτυο Natura 2000, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων και των ορίων του δικτύου Natura.

Ο κοινοτάρχης Ίννιας, κ. Γιάγκος Τσίβικος σημείωσε ότι «η αναβολή της εξαγγελίας του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και η διάθεση εκ μέρους της Κυβέρνησης για περαιτέρω διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του Σχεδίου με γνώμονα τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την ευημερία των κατοίκων της περιοχής, είναι απαραίτητο να περιληφθούν σε αυτό πρόνοιες οι οποίες θα επιτρέψουν τη δημιουργία συνθηκών για μία ήπια ανάπτυξη στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού κ. Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, τόνισε ότι έφθασε η ώρα η Κυβέρνηση να λάβει γενναίες αποφάσεις προκειμένου να αναστρέψει την καθοδική πορεία των κοινοτήτων του Ακάμα. «Η σωτηρία του Ακάμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή ενός Τοπικού Σχεδίου το οποίο θα εξισορροπεί την προστασία του περιβάλλοντος με τα δικαιώματα των ανθρώπων του Ακάμα. Τρόποι υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση. Μετά από τρεις δεκαετίες κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού, πρέπει να δοθεί άμεσα ένα τέλος στην παρακμή των κοινοτήτων του Ακάμα».

Όπως ανέδειξαν οι κοινοτάρχες της περιοχής, η ευημερία των κοινοτήτων του Ακάμα, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς τη διασύνδεσή τους με παραλιακή ανάπτυξη ή/και με κάποια μεγάλη ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, νοουμένου ότι θα σχεδιαστεί με σεβασμό προς το περιβάλλον.

«Οι μεγάλες αναπτύξεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και παρεμφερείς υπηρεσίες, θα καλλιεργήσουν το έδαφος για τη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».

Τέλος, επεσήμαναν ότι το Τοπικό Σχέδιο θα πρέπει να είναι σανίδα σωτηρίας για τα χωριά του Ακάμα και όχι η ταφόπλακά τους. 

 
21619