Οι κυβερνητικοί γιατροί απορρίπτουν το σχέδιο κινήτρων του ΟΚΥπΥ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, είπε πως το σχέδιο που ενέκρινε ο Οργανισμός είναι ενδιάμεσο

Σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 08:00  κατέρχονται οι κυβερνητικοί γιατροί σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, οι οποίοι προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Εξάλλου, χθες 13/12 το Διοικητικό Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ενέκρινε σε συνεδρία του σχέδιο κινήτρων για τους ειδικούς γιατρούς, το οποίο, ωστόσο, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) το έχει απορρίψει στην ολότητά του.

Η χθεσινή πρόταση του ΟΚΥπΥ για τα οικονομικά κίνητρα δεν ικανοποίησε την ΠΑΣΥΚΙ, η οποία θα εξηγήσει σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη τους λόγους, που απορρίπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ.
 
Στη στάση εργασίας εκτός από την ΠΑΣΥΚΙ συμμετέχει και η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Γιατρών. 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, είπε πως το σχέδιο που ενέκρινε ο Οργανισμός είναι ενδιάμεσο, εξηγώντας πως έχει ισχύ μέχρι τις 31 Μαΐου του 2020 και τυγχάνει εφαρμογής για την εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας.
Είπε πως είναι ενδιάμεσο, γιατί ακόμα δεν γνωρίζουν τους αριθμούς από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ούτως ώστε στο σχέδιο αυτό να ενταχθεί και η ενδονοσοκομειακή φροντίδα.

«Είναι γι’ αυτό το λόγο», σημείωσε, «που είναι ενδιάμεσο. Μόλις έχουμε τη σχετική πληροφόρηση από τον ΟΑΥ, για τις αμοιβές σε σχέση με την ενδονοσκομειακή, μάλλον με την εφαρμογή της 2ης φάσης του ΓεΣΥ με την ενδονοσοκομειακή θα γίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα περιλαμβάνει την εξωνοσοκομειακή και την ενδονοσοκομειακή».

 Σε ερώτηση τι απέρριψαν οι Κυβερνητικοί Ιατροί από σχέδιο, ο κ. Χαριλάου είπε πως το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει ένα πακέτο μέτρων τόσο με οικονομικά όσο και άλλα κίνητρα, όπως είναι η εκπαίδευση, η γραμματειακή υποστήριξη προς τους γιατρούς, η παραχώρηση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και άλλα.

Ανέφερε πως ο ΟΚΥπΥ είναι ανοικτός στο διάλογο με τις συντεχνίες και αναμένει οποιεσδήποτε εισηγήσεις, χωρίς αυτό να επηρεάζει τους όρους τους οποίους έχει εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Σε σχέση με τη στάση εργασίας των κυβερνητικών γιατρών, ο κ. Χαριλάου είπε πως «η ΠΑΣΥΚΙ έχει απορρίψει στην ολότητά του το σχέδιο κινήτρων, το οποίο έχει δοθεί στους γιατρούς και προβαίνει στην εξαγγελθείσα τρίωρη στάση εργασίας».

 

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της  η Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων, Συμβασιούχων Ιατρών (ΠΑΣΕΣΙ) εκφράζει τη λύπη της γιατί διαπιστώνει ότι για άλλη μια φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ δεν έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις που έγιναν από τις συντεχνίες στην ad-hoc  επιτροπή που συστάθηκε προ 5μήνου για το θέμα αυτό.   

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Όχι μόνο λοιπόν υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση 3 μηνών από τη συμφωνημένη καταληκτική ημερομηνία αλλά και η τελική πρόταση που μας δόθηκε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ούτε ως προς το οικονομικό σκέλος αλλά ούτε και προς τις άλλες της παραμέτρους», αναφέρει.

Καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στην στάση εργασίας και επιφυλάσσεται για πιο δυναμικά μέτρα, με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ώστε να αποτραπεί η αποχώρηση περισσότερων ιατρών από τα κρατικά νοσηλευτήρια.

ΚΥΠΕ - Έμιλη Λάμπρου

 
24983