Οι παράγοντες κλειδιά για δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2024

Τι αναφέρουν οικονομολόγοι σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Το ΔΝΤ στο Fiscal Monitor το οποίο εξέδωσε προ ημερών, διέβλεψε μεταξύ άλλων επιστροφή σε δημοσιονομικά πλεονάσματα από το 2024 για την Κύπρο, καθώς και πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους.

Συγκεκριμένα, για την Κύπρο, το ΔΝΤ σημείωσε ότι έπειτα από την κορύφωση του ελλείμματος στο 5,7% του ΑΕΠ το 2020 ελέω της πανδημίας και τη μείωσή του στο 1,7% το 2021, προβλέπει έλλειμμα της τάξης του 1,3% του ΑΕΠ το 2022, οριακό έλλειμμα 0,3% το 2023 και μικρό πλεόνασμα, της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ το 2024. Τα δημόσια οικονομικά θα συνεχίσουν σε θετικό πρόσημο και το 2025, 2026 και 2027 με 0,6%, 1,0% και 1,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Το Fiscal Monitor διαγράφει επίσης μια πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους της Κύπρου, έπειτα από την κορύφωσή του στο 115% του ΑΕΠ το 2020, λόγω της πανδημίας του Covid-19 και την υποχώρησή του στο 104% το 2021. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρέος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 97,2% φέτος και θα συνεχίσει πτωτικά μέχρι και το 2027.

Πάντως, το φετινό Fiscal Monitor, επισημαίνει πως οι προβλέψεις υπόκεινται σε «αυξημένη αβεβαιότητα», καθώς οι πλήρεις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι ακόμη άγνωστες και θα ποικίλουν από χώρα σε χώρα.

Τι θα πρέπει όμως να προσέξουμε και ποιοι παράγοντες αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ώστε να καταφέρουμε να επιτύχουμε δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το 2024, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του ΔΝΤ; Οικονομολόγοι με τους οποίους συνομιλήσαμε αναφέρθηκαν στη σημασία του να επανέλθει το δημόσιο χρέος κάτω από το 100% και να συγκρατηθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε διαχειρίσιμα επίπεδα, να μην ανοίξουν οι κάνουλες των ταμείων κατά την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ αναφέρθηκαν και σε παράγοντες όπως είναι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην Brief ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το έλλειμμα δεν είναι τόσο μεγάλο, ενώ το χρέος μπορεί να χαρακτηριστεί κάπως ψηλό. Μάλιστα, στο σχόλιο ορισμένων ότι αυτό παραμένει εξυπηρετήσιμο λόγω και των χαμηλών επιτοκίων, σημείωσε ότι τα επιτόκια ενδεχομένως να μην μείνουν σε αυτά τα επίπεδα για ακόμα μεγάλο διάστημα εξαιτίας του πληθωρισμού. Ο οποίος πληθωρισμός, επισήμανε χτυπά τα χαμηλά κυρίως εισοδηματικά στρώματα τα οποία ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε είδη πρώτης ανάγκης. Επομένως θα πρέπει να καταπολεμηθεί και μια λύση στο πρόβλημα είναι η αύξηση των επιτοκίων.

Ο κ. Φλωρεντιάδης αναφέρθηκε και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, τονίζοντας τη σημασία του να μην υπάρξει πολιτική αβεβαιότητα και ο νέος πρόεδρος να προσφέρει τη σταθερότητα που απαιτείται στην πορεία της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης αναφέρθηκε στο θέμα των επιτοκίων και στο γεγονός ότι αυξάνονται οι δηλώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ενδεχομένως να επίκειται αύξηση επιτοκίων. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ανέφερε, με βάση και τις εκτιμήσεις από το εξωτερικό, ίσως μέσα στο καλοκαίρι να πρέπει να αναμένουμε την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από καιρό.

Πέραν του σημείου των επιτοκίων, ο κ. Τελώνης αναφέρθηκε στο θέμα της συγκράτησης της αύξησης του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα και γενικότερα των κυβερνητικών δαπανών. Παρόλο είπε που ο πληθωρισμός έχει μια συνεχώς αυξανόμενη πορεία, είναι σημαντικό να μην αυξηθούν δραματικά οι κυβερνητικές δαπάνες με τις φωνές και τις απαιτήσεις από διάφορες ομάδες για ενίσχυση, ανέφερε.

Ο κ. Τελώνης αναφέρθηκε με τη σειρά του στις προεδρικές εκλογές, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η πρακτική που ακολουθείται για χρόνια με την παραχώρηση παροχών για στήριξη ομάδων του πληθυσμού. Τέλος τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας με την ανάπτυξη των κλάδων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία όπως είναι ο τουρισμός.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ