Οι πληγές του ξενοδοχειακού τομέα και οι χαμηλές πληρότητες

«Καμπανάκια» ΠΑΣΥΞΕ τόσο για τον ξενοδοχειακό τομέα όσο και για την τουριστική βιομηχανία ευρύτερα

Ενώπιον πολλών και διαφορετικών προκλήσεων βρίσκεται ο ξενοδοχειακός τομέας του τόπου, με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) να προειδοποιεί, ταυτόχρονα, πως εάν δεν δοθεί έμφαση στην ποιότητα του τουρισμού και στόχευση σε περισσότερες αγορές, τότε οι επόμενες χρονιές, συμπεριλαμβανομένης και της φετινής, θα είναι δύσκολες για τον τουρισμό.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σε ό,τι αφορά την ξενοδοχειακή βιομηχανία, ο ΠΑΣΥΞΕ στην ετήσια έκθεσή του (ολόκληρη εδώ και στο κάτω μέρος του κειμένου) αναφέρει πως, οι βασικοί παράγοντες οι οποίοι αποτελούν τροχοπέδη της υγιούς απόδοσης του τομέα και επιτάσσουν ταυτόχρονα την εξεύρεση λύσεων είναι:

1/ Η Κύπρος συνεχίζει ν’ αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνιστικό πρόβλημα με τις τιμές για διακοπές στην χώρα μας να είναι, παρά τις συνεχείς προσφερόμενες εκπτώσεις, αισθητά ακριβότερες έναντι των αντίστοιχων τιμών για διακοπές σε κύριους ανταγωνιστικούς της προορισμούς. 

2/ Το υπαρκτό πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού, ένεκα και των συνεχιζόμενων ελλείψεων του τουριστικού μας προϊόντος, σε σύγκριση με τους κύριους ανταγωνιστικούς προς εμάς προορισμούς.

3/ Παρόλο που το κόστος ηλεκτρισμού έχει μειωθεί από τα τέλη 2015, εντούτοις υπάρχει ανάγκη υιοθέτησης ειδικών μειωμένων τελών ηλεκτρισμού, νερού και αποχετεύσεων για τις ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης το κόστος τροφοδοσίας των μονάδων είναι το ψηλότερο στην Ευρώπη, χωρίς να αγνοείται και το σχεδόν διπλάσιο κόστος χρηματοδότησης έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου στην Ευρώπη.

4/ Επιβολή φορολογιών και τελών που άδικα επιβάλλονται και μάλιστα σε αυξημένα επίπεδα σε βάρος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

5/ Το πρόβλημα της παραγωγικότητας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία που έχει ακόμα πολύ σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, με την πιο ευέλικτη αξιοποίηση του προσωπικού και την υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών διαδικασιών στη διεξαγωγή των εργασιών, αξιοποιώντας καλύτερα και τις νέες τεχνολογίες. 

Πρόβλημα και οι υπερχρεώσεις
Πέραν των πιο πάνω, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων, χαρακτηρίζει ως αξιοσημείωτο φαινόμενο στην Κύπρο την τάση όπως οι ξενοδόχοι συνεχίζουν να υπερχρεώνονται, είτε μέσω αυξημένων τελών από πλευράς ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης, είτε τελών υδατοπρομήθειας, είτε τελών αποχετευτικών συστημάτων, έναντι των αντίστοιχων χρεώσεων που επιβάλλονται στις άλλες κατηγορίες χρηστών. Δεν πρέπει να αγνοείται, υπογραμμίζει, ότι η ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία είναι ο υπ’ αριθμό ένα εξαγωγικός τομέας της οικονομίας με το τεράστιο έσοδο σε ξένο συνάλλαγμα από τον τουρισμό. 

Συνεπώς, υποδεικνύει ο ΠΑΣΥΞΕ, είναι ακατανόητο πως οι εξαγωγικές βιομηχανίες, ενώ απολαμβάνουν του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ να επιβάλλεται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία έστω και ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για τις τιμές που δίδονται στους ξένους Οργανωτές Εκδρομών για την ετοιμασία του τουριστικού πακέτου, διαβρώνοντας, επισημαίνει, και με αυτό τον τρόπο την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

Οι χαμηλές πληρότητες
Την ίδια ώρα, ο ΠΑΣΥΞΕ, σε άλλο σημείο της Έκθεσής του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σε ό,τι αφορά τις χαμηλές πληρότητες των ξενοδοχείων μας. Ειδικότερα και σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Υφυπουργείου Τουρισμού, η ακαθάριστη ετήσια πληρότητα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία για το 2018 αυξήθηκε ελαφρώς, παραμένοντας, ωστόσο, σε χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας στο 54.7% επί του συνόλου των κλινών ετήσια σε σχέση με 54% το 2017.

Επίσης, συνεχίζει ο Σύνδεσμος, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Υφυπουργείου Τουρισμού, η Κύπρος είχε το 2018 αύξηση στις συνολικές διανυκτερεύσεις, ντόπιων και ξένων, στα ξενοδοχεία της κατά 3% σε σχέση με το 2017 (σε απόλυτους αριθμούς αυξήθηκαν στις 17.265.481 διανυκτερεύσεις έναντι 16.780.913 διανυκτερεύσεις του 2017). Συγκεκριμένα, οι διανυκτερεύσεις των ξένων αυξήθηκαν το 2018 κατά 2% φθάνοντας τις 16.334.861 (σε σχέση με 15.946.809 το 2017), ενώ των Κυπρίων αυξήθηκαν κατά 12% φθάνοντας στις 930.620 (σε σχέση με 834.104 το 2017). 

>>> Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες της αναθεωρημένης Στρατηγικής για τον Τουρισμό <<<

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ, κύριοι λόγοι για τις χαμηλές ετήσιες πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων, είναι το έντονο πλέον φαινόμενο πολλοί τουρίστες να μη διαμένουν σε νόμιμα τουριστικά καταλύματα, ενώ «υπάρχει και πληθώρα τουριστικών επαύλεων, ως δεύτερης κατοικίας πολλών Ευρωπαίων, κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να σταθούμε εμπόδιο μια και πρόκειται για μια νέα μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο». «Το δυσάρεστο όμως είναι ότι οι επαύλεις αυτές τυγχάνουν εμπορικής εκμετάλλευσης/ενοικίασης από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες σε συμπατριώτες τους, την επικαρπία των οποίων επωφελούνται στη χώρα τους με αποτέλεσμα την απώλεια των συναφών εσόδων/εισροών για την Κυπριακή οικονομία», τονίζει. 

Επίσης, συμπληρώνει ο ΠΑΣΥΞΕ, «βάση επίσημων στοιχείων του Κράτους, πέραν του 30% των αφικνούμενων τουριστών, δηλαδή περίπου 1 στους 3 τουρίστες, δεν διαμένει σε αδειούχα τουριστικά καταλύματα, αλλά σε μη αδειούχα καταλύματα/Airbnb, που λαμβάνει ολοένα και πιο ανησυχητικές διαστάσεις». 

Ανησυχητική, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, είναι επίσης η αυξητική τάση που παρουσιάζεται στο μερίδιο των αφίξεων στα νόμιμα Αεροδρόμια της Κύπρου -Λάρνακας και Πάφου-, που μεταβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές, με αποτέλεσμα την απώλεια διαμονών και εσόδων από τις ελεύθερες περιοχές, κάτι το οποίο, υποδεικνύει, το Κράτος θα πρέπει να διερευνήσει και μελετήσει περαιτέρω.

Οι επενδύσεις
Επιπρόσθετα, ο ΠΑΣΥΞΕ τονίζει πως «ενόψει των τεράστιων επενδύσεων που έγιναν σε αναβαθμίσεις, εκσυγχρονισμό και επεκτάσεις των ξενοδοχειακών μονάδων, θα χρειαστεί χρόνος ώστε ο τομέας να σταθεροποιήσει την υγιή απόδοσή του». 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, με βάση προκαταρκτικών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας, κατά το 2018, το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων  των τουριστικών επιχειρήσεων μόνο στις εμπορικές τράπεζες της Κύπρου, περιλαμβανομένων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των €1.940 δισεκατομμυρίων.

Προκλήσεις και για την τουριστική βιομηχανία
Ο ΠΑΣΥΞΕ στην έκθεσή του πέραν από τις πληγές του ξενοδοχειακού τομέα, καταγράφει και τις προκλήσεις για την τουριστική βιομηχανία ευρύτερα, τονίζοντας πως παρά τις επιδόσεις ρεκόρ που κατέγραψε η Κύπρος το 2018 σε αφίξεις και έσοδα - έστω και σε ηπιότερους ρυθμούς αύξησης σε σχέση με το 2017 και 2016 - εντούτοις οι προκλήσεις που συγκράτησαν την ανοδική τάση του τουρισμού μας το 2018, ενδέχεται να είναι το 2019 ακόμη πιο έντονες.

Συγκεκριμένα, προσθέτει ο ΠΑΣΥΞΕ, οι σημαντικότερες προκλήσεις ενώπιον των οποίων προβλέπει ο Σύνδεσμος ότι θα βρεθεί η τουριστική μας βιομηχανία είναι:

1/ Η αβεβαιότητα που συνεχίζει να προκαλεί σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, η έξοδος - με ή χωρίς συμφωνία - της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι αποτελεί μια ισχυρή αγορά άντλησης επισκεπτών για τον Κυπριακό τουρισμό, καθώς επίσης η συνακόλουθη εξασθένηση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ. 

2/ Η εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ η οποία ενδέχεται να περιορίσει τον εξερχόμενο τουρισμό ή να διαφοροποιήσει τις επιλογές των Ρώσων περιηγητών.

3/ Oι έντονες προσπάθειες της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων προορισμών της περιοχής να καταστούν ξανά ανταγωνιστικοί στον τομέα του τουρισμού. 

Σε σχέση, δε, με το τρίτο σημείο ο ΠΑΣΥΞΕ υποδεικνύει ότι, «η υποτίμηση της τούρκικης λίρας και οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση Ερντογάν για τις πτήσεις προς τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, έχουν ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του τούρκικου τουριστικού προϊόντος». 

«Οι χώρες αυτές -Τουρκία, Αίγυπτος, κ.ά.- παρουσιάζουν δυναμική ανάκαμψη, η οποία προδιαγράφεται να είναι ακόμα πιο έντονη με τις ψηλότερες προκρατήσεις που έγιναν προς αυτούς τους προορισμούς για την επικείμενη καλοκαιρινή περίοδο. Και τούτο γιατί προσφέρουν πολύ χαμηλές και ανταγωνιστικές τιμές στις αγορές της Ευρωζώνης, αλλά και αυτής του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, καθώς επίσης και ενισχυμένες επιδοτήσεις στους Διοργανωτές Ταξιδίων και στις Αεροπορικές Εταιρείες», σημειώνει περαιτέρω. 

Οι στόχοι για το 2019-2020
Εν κατακλείδι, ο ΠΑΣΥΞΕ αναφέρει πως, «στόχος της τουριστικής μας βιομηχανίας για το 2019 και το 2020, θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση στα ικανοποιητικά επίπεδα στα οποία ανήλθε τα τελευταία χρόνια. Η δε προσπάθειά μας σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αύξηση των αφίξεων την τελευταία πενταετία, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, ξεπέρασε το 60%, όμως τα έσοδα, αν και αυξημένα, δεν ακολούθησαν την ίδια ανοδική τάση. Σε περιόδους αβεβαιότητας όπως αυτή που διανύουμε, είναι απαραίτητη η σύνεση και η αυτοσυγκράτηση από όλους: κράτος, επιχειρήσεις, κοινωνικούς εταίρους», καταλήγει.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως η Brief επικοινώνησε χθες με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, Ζαχαρία Ιωαννίδη, ο οποίος μας ανέφερε πως τα όσα καταγράφονται στην Ετήσια Έκθεση του Συνδέσμου μιλούν από μόνα τους και ο λόγος για τον οποίο γνωστοποιήθηκαν εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του για άσκηση εκείνων των πιέσεων που χρειάζεται για αντιμετώπιση των προκλήσεων και επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον ξενοδοχειακό τομέα, αλλά και την τουριστική βιομηχανία ευρύτερα. «Αυτά και πολλά άλλα θέματα θα αναλύσουμε εν εκτάσει στην Ετήσια Γενική μας Συνέλευση στις 18 Ιουνίου, με ένα και μοναδικό στόχο: να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού τα όσα πετύχαμε και μπορούμε να πετύχουμε στο μέλλον φτάνει να δράσουμε άμεσα», κατέληξε.

Μάριος Αδάμου