Οι προκλήσεις και προοπτικές των τραπεζών, στην Ετήσια ΓΣ του Συνδέσμου Τραπεζών

1 δισεκατομμύριο ευρώ ο νέος δανεισμός για το πρώτο τετράμηνο το 2023

Οι προκλήσεις καθώς και οι προοπτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας της Κύπρου, βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρουσιάσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) του Συνδέσμου Τραπεζών στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία. Τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, που χαιρέτισαν τη ΓΣ, αναφέρθηκαν στις θετικές προβλέψεις στην κυπριακή οικονομία σε ορίζοντα τριετίας, επεσήμαναν όμως και την ύπαρξη κινδύνων και την ανάγκη για επιφυλακή.

>>> Κεραυνός & Ηροδότου: Βελτιωμένος ο τραπεζικός τομέας αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Πέρα από τον Υπουργό και τον Διοικητή της ΚΤΚ, τις εργασίες της ΓΣ χαιρέτισαν επίσης o Κωνσταντίνος Κουτεντάκης, Πρόεδρος, του Συνδέσμου, και ο Μιχάλης Κρονίδης, Ανώτερος Διευθυντή στον Σύνδεσμο. Επίσης, ο Chris Davis, managing director στην Ιρλανδία της εταιρείας Kyndryl, ο οποίος μίλησε για τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία και τις τράπεζες, αλλά και για τη θέση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε μια εποχή γεμάτη με προκλήσεις και αλλαγές.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Κουτεντάκης αναφέρθηκε στη συνεισφορά των τραπεζών στην οικονομία. Παραθέτοντας στοιχεία, είπε ότι «ο νέος δανεισμός, ο οποίος παρά τις αντιξοότητες κατά το 2022 ανήλθε στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πάρα την αύξηση των επιτοκίων, εντυπωσιακός παραμένει ο νέος δανεισμός το πρώτο τετράμηνο του 2023 με 1 δισεκατομμύριο ευρώ» και πρόσθεσε ότι οι καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι παρά την αβεβαιότητα που έχει επικρατήσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, «το τραπεζικό σύστημα επέδειξε αντοχές, προσαρμοστικότητα και κυρίως μεγάλη ευελιξία και ευαισθησία σε σχέση με την πολιτεία ευρύτερα και την κοινωνία ειδικότερα».

Ακολούθως, σημείωσε ότι «ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο έχει να επιδείξει θεαματική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ευρύτερα στο πλαίσιο της κανονιστικής συμμόρφωσης και της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Αναφέρθηκε, ειδικότερα, και στην απειλή των κυβερνοεπιθέσεων, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με φορείς και οργανισμούς όπως η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, η Αστυνομία Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία και η Europol, για περιορισμό των επιθέσεων και ενημέρωση των πολιτών.

Όσον αφορά τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, είπε «ότι πρέπει να βρεθούν οι μηχανισμοί που θα λειτουργήσουν κατασταλτικά έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών και που τα κοινωνικής υφής μέτρα και σχέδια θα είναι υπέρ αυτών που πραγματικά τα χρειάζονται».

«Έχουμε την πίστη πως το μέλλον του τραπεζικού τομέα όπως και της οικονομίας της Κύπρου θα είναι θετικό, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», κατέληξε, ενώ ευχαρίστησε και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για την καθοδήγηση και τη βοήθεια που παρέχει στον τραπεζικό τομέα.

Με τη σειρά του ο κ. Κρονίδης επιβεβαίωσε ότι, παρά τις προκλήσεις, «οι κυπριακές τράπεζες επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα, παραμένοντας σταθερές και σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες». Εξήγησε, δε, ότι το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της ουσιαστικής εξυγίανσης των ισολογισμών τους κατά τα προηγούμενα χρόνια.

«Οι κυπριακές τράπεζες έχουν προβεί σε σημαντική μείωση του δείκτη των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και σε ενίσχυση της ρευστότητάς τους, ενώ παράλληλα διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πάνω από το ελάχιστο όριο που καθορίζουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Κανονισμοί και έχουν επανέλθει σε οικονομικά αποτελέσματα κερδοφορίας μετά από χρόνια κατά τα οποία κατέγραφαν σημαντικές ζημιές», ανέφερε ο κ. Κρονίδης, σημειώνοντας ότι τα νέα δάνεια κατά την τριετία 2020-2022 έφθασαν τα €8,5 δισ.

«Η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη σταθερότητας», είπε, επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες για τα επόμενα χρόνια «είναι τεράστιες και πολυεπίπεδες».

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «τα προηγούμενα χρόνια των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και δεν αντικατοπτρίζουν την κανονικότητα», προσθέτοντας ότι «με τη σταδιακή επάνοδο του πληθωρισμού στα επίπεδα που στοχεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο νέος κύκλος κανονικότητας θα επέλθει με πιο λογική επιτοκιακή πολιτική, ναι μεν σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα επιτοκίων αλλά όχι μηδενικά ή ελάχιστα πιο πάνω από το 0%».

Στους στόχους των τραπεζών, είπε, είναι η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία διαμέσου της εφαρμογής των προνοιών και των κριτηρίων του ESG, της βιώσιμης χρηματοδότησης και των μηδενικών εκπομπών ρύπων. Επεσήμανε, δε, ότι «η επιτυχής διαχείριση όλων των πιο πάνω στόχων και προκλήσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια συντονισμένη και συλλογική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων και κυρίως του κράτους, των τραπεζών, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας».

Στις αρχαιρεσίες που προηγήθηκαν του τελετουργικού μέρους της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών, αναδείχθηκε στην Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Συνδέσμου, για θητεία ενός έτους, ο Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου. Σημειώνεται, ότι κατά τη διαδικασία πληρώθηκαν και οι τρεις θέσεις αντιπροέδρων, οι οποίοι μαζί με τον πρόεδρο του ΔΣ συνθέτουν την Εκτελεστική Επιτροπή. Τις τρεις θέσεις αντιπροέδρων έχουν εξασφαλίσει στελέχη της Ελληνικής Τράπεζας, της CDB Bank και της Astrobank.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Συνδέσμου Τραπεζών δεξιώθηκαν τους καλεσμένους στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του οργανισμού, σε κοκτέιλ που ακολούθησε το τελετουργικό μέρος της εκδήλωσης.

ΚΥΠΕ