Οι στόχοι 4 εργοδοτικών -4 συνδικαλιστικών οργανώσεων για το 2019

Ποιες οι προσμονές αλλά και ποιες οι ανησυχίες τους για το 2019

Το 2019 αναμένεται να είναι χρόνος έντονων διεργασιών στον χώρο οικονομίας, των μεταρρυθμίσεων αλλά και των εργασιακών σχέσεων. Με την έξοδο από την οικονομική κρίση ουσιαστικά τα προβλήματα που κρύβονταν κάτω από το χαλί θα βγουν στην επιφάνια. 

Είναι χρόνος αλλαγών το 2019 και με το «καλημέρα» θα αρχίσουν τα όργανα. Το μενού καλύπτει από συλλογικές συμβάσεις και μισθολογικές αυξήσεις μέχρι μεταρρυθμίσεις στην δημόσια υπηρεσία και παιδεία.

Αποταθήκαμε στις ΔΕΟΚ, ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ από πλευράς των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και στις ΠαΣυΞε, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου από τη  πλευρά των εργοδοτών.

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<<

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων εστιάζουν σε μισθολογικές αυξήσεις και συλλογικές συμβάσεις. Δεν μένουν όμως εκεί και προκρίνουν  αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά είναι και στο περίμενε η βουλή να ψηφίσει νομοσχέδιο υπέρ του θεσμού για ενιαία υπηρεσία Επιθεωρητή Εργασίας.

Από την πλευρά τους τα συλλογικά όργανα των εργοδοτών αναμένουν μεταρρυθμίσεις στην δημόσια υπηρεσία αλλά και αναπτυξιακά προγράμματα για ώθηση επενδύσεων.  Έχουν επιφυλάξεις για το ΓεΣΥ αλλά δηλώνουν ικανοποιημένοι από το ΕΣΤΙΑ.

Τι δήλωσαν  στην Brief

ΔΕΟΚ -Ιωσήφ Αναστασίου

 Η κακή συγκυρία της οικονομικής κρίσης μας έχει αφήσει πίσω της. Τώρα διανύουμε μια περίοδο με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η οικονομική ευρωστία δεν συνοδεύεται με μισθολογικές αυξήσεις. Το 2019 είναι έτος διεκδικήσεων για τους εργαζόμενους για μισθολογικές αυξήσεις και εργασιακά δικαιώματα. Περιμένουμε θα ρυθμιστή μια καθολική συλλογική σύμβαση που να προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επίσης ρύθμιση του κατώτατου μισθού με  τέτοιο τρόπο ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να διαβιούν με αξιοπρέπεια. Σημαντικό για την στεγαστική πολιτική , τουλάχιστον για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ περιμένουμε διαφοροποίηση ούτω ώστε να καλύπτει τις πραγματικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Επίσης σημαντικός τομές που θα απασχολήσει έντονα για το 2019 είναι και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλλων. Περιμένουμε επίσης από την βουλή να ψηφίσει νομοσχέδιο υπέρ του θεσμού για ενιαία υπηρεσία Επιθεωρητή Εργασίας. Ο θεσμός αυτό θα είναι βασικός παράγοντας για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας αλλά και ουσιαστικού ελέγχου στην ευρύτερη αγορά εργασίας.
 Θα κινηθούμε σε τρεις άξονες : Ρύθμιση γενικού κατώτατου μισθού, ουσιαστικές για τους εργαζόμενους αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις και για μια πιο δίκαιη Στεγαστική πολιτική.

ΠΑΣΥΔΥ-Γλαύκος Χατζηπέτρου

Επί καιρό της οικονομικής κρίσης ως δημόσιοι υπάλληλοι κάναμε το καθήκον μας χωρίς αρνήσεις, προκλήσεις και συγκρούσεις. Με την εξομάλυνση της Κυπριακής Οικονομίας ζητήσαμε να μας επιστραφούν τα δικαιώματα αφού τέτοια ήταν και η συμφωνία μας. Όταν αυτό δεν έγινε ψάξαμε νομική διέξοδο. Πάλι χωρίς διάθεση για συγκρουσιακές καταστάσεις και απεργίες κινηθήκαμε νομικά για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας που απορρέουν από την νομοθεσία. Αυτό περιμένουμε για το 2019.

ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης

To  2019 θα είναι κρίσιμη χρονιά για τις εργασιακές σχέσεις στον τόπο μας. 
Κύριο χαρακτηριστικό της κοινωνικής κατάστασης είναι η δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και το γεγονός ότι ενώ υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης εδώ και τέσσερα χρόνια, οι μέσοι μισθοί συνεχίζουν να υπολείπονται σοβαρά ενώ σε μεγάλα τμήματα της οικονομίας οι όροι εργασίας είναι απαράδεκτοι. Μέσα σε αυτό το σκηνικό η ΠΕΟ για το 2019 διεκδικεί ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων με ολοκλήρωση της επαναφοράς των μισθών και ωφελημάτων που αποκόπηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης  και επιπλέον την διεκδίκηση αυξήσεων σε μισθούς και ωφελήματα. Επειδή το μεγάλο πρόβλημα στις εργασιακές σχέσεις σήμερα είναι η απορρύθμιση και η μη εφαρμογή των συμβάσεων, βασικός μας στόχος είναι η νομοθετική ρύθμιση για  υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και η διαμόρφωση  ενός συμφωνημένου ελάχιστου πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων όρων απασχόλησης για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Θα συνεχίσει να  διεκδικεί την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, στεγαστική πολιτική ,πρόγραμμα διευθέτησης του χρέους του κράτους προς το ΤΚΑ,  επανεξέταση του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12%,  για όσους επιλέγουν αφυπηρέτηση στα 63. Η ΠΕΟ σε συνεργασία με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και στόχους, θα συνεχίσει να εργάζεται για την επανένωση της Κύπρου.

ΣΕΚ-Ανδρέας Μάτσας

Το 2019 είναι έτος κορύφωσης για τις διεκδικήσεις όσο αφορά τις αυξήσεις μισθών αλλά και για τις συλλογικές συμβάσεις στον τομέα των οικοδομών αλλά και του ξενοδοχειακού τομέα.  Υπάρχει ανοιχτή διαδικασία όσο αφορά τις συλλογικές συμβάσεις στον τομέα των οικοδομών. Μετά την καταρχήν συμφωνία με τους εργοδότες υπαναχώρησαν έτσι το 2019 είναι σημαντικός έτος όσο αφορά την οικοδομική βιομηχανία. Λήγει επίσης και η συλλογική σύμβαση και στην Τουριστική Βιομηχανία. Αναμένονται και εκεί διαβουλεύσεις για βελτίωση των όρων εργοδότισης για τους εργαζομένους. 
Γενικά διεκδικούμε μισθολογικές αυξήσεις στην βάση της βελτίωσης της Κυπριακής οικονομίας στα πλαίσια των πραγματικών δυνατοτήτων της οικονομίας.
Σημαντικό για το 2019 είναι και η εφαρμογή ως έχει και Γενικού Σχεδίου Υγείας.
Περιμένουμε επίσης από την βουλή να ψηφίσει νομοσχέδιο υπέρ του θεσμού για ενιαία υπηρεσία Επιθεωρητή Εργασίας. Ο θεσμός αυτό θα είναι καταλύτης για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας αλλά και καλύτερου ελέγχου γενικά στην αγορά εργασίας. Εκτός αυτού προκρίνουμε και την πράσινη φορολογία για να μειωθούν οι ρύποι και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων-Χάρης Λοϊζίδης

Καθοριστική εξέλιξη για τη συνέχεια η αποτελεσματική λειτουργία του Υφυπουργείου. Οι προκλήσεις και απειλές για το 2019 είναι σημαντικές και πρέπει να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση. Οι αρνητικές επιπτώσεις από την αβεβαιότητα που συνεχίζει να προκαλεί το ενδεχόμενο του Brexit μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τουρισμό μας αλλά επίσης η εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα και από Ρωσία . Η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής και όλων των σημαντικών αναβαθμίσεων ξενοδοχειακών μονάδων και η συνέχιση των προσπαθειών για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας, είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε το 2019 για τη σταθεροποίηση των τουριστικών επιδόσεων, και τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου.
 Η ανταγωνιστικότητα έγκειται και στην εφαρμογή όλων των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων που θα μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό κράτος με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ηλεκτρονική διακυβέρνηση.  Σημαντικό είναι και η ψήφιση του Νέου Θεσμικού Πλαισίου Κατηγοριοποίησης Ξενοδοχείων, ώστε να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών μας μονάδων και του τουριστικού προϊόντος ευρύτερα.

ΚΕΒΕ-Γενικός Γραμματέας Μάριος Τσιακκής

Για το 2019 σημαντικό και πρωταρχικό είναι η διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης. Αλλά ταυτόχρονα, και η υπερκέραση κάποιων σημαντικών προβλημάτων βαρίδια για την οικονομία μας . Ο όγκος των ΜΕΔ που παραμένουν πολύ ψηλά και αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη. Θα πρέπει να προχωρήσει επιτακτικά και η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και όχι μόνο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ως εκσυγχρονιστικό και αναγκαίο μέτρο δεν αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα αλλά αφορά όλο το φάσμα του οικονομικού τομέα της Κύπρου. Ως εκτου του το μοντέλο της Κυπριακής οικονομίας πρέπει να αναμορφωθεί. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε νέους τομείς της οικονομίας χωρίς ωστόσο να εγκαταλειφτούν οι τομείς που είναι παραδοσιακοί τροφοδότες της κυπριακής οικονομίας. Οι νέες επενδύσεις θα οδηγήσουν και στην καλύτερη εκμετάλλευση αλλά και διαχείριση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού. 
Σημαντικό είναι επίσης και ο δημοσιονομικός έλεγχος και συγκεκριμένα οι πρακτικές που θα οδηγήσουν στην μείωση του δημόσιου χρέους. Κεφαλαιώδης ζήτημα και αναγκαιότητα για το 2019 είναι και η εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Πρόεδρος ΟΕΒ- Γιώργος Πέτρου

Αυτή είναι η καταλληλότερη συγκυρία να εξαλείψουμε αυτά που μας οδήγησαν στην κατάρρευση, να θέσουμε θεμέλια ισχυρά και ακλόνητα που θα αντέξουν σε οποιανδήποτε κρίση. Να τελειώνουμε με τον εκσυγχρονισμό μιας κρατικής μηχανής δομημένης στα πρότυπα του 1960, να τελειώνουμε με τον μινώταυρο της γραφειοκρατίας. Να ξαναγράψουμε την διακυβέρνηση με όρους ψηφιακούς. Με στρατηγικό σχεδιασμό να εισέλθουμε στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, στην παραγωγή της τεχνητής νοημοσύνης και στον διπλασιασμό της συνεισφοράς της στο ΑΕΠ της χώρας.
Να μεταρρυθμίσουμε την στοιχειώδη, μέση και τεχνική εκπαίδευση και να απελευθερώσουμε την δυναμική της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης .Να τελειώνουμε με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να επιταχύνουμε την προσπάθεια για επίτευξη των στόχων του 2020 για ΑΠΕ.
Να κλείσουμε το κεφάλαιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να ξανακτίσουμε την Δικαιοσύνη, με τα άριστα υλικά που διαθέτει το δικανικό μας σύστημα. Πάνδημος συναγερμός επιβάλλεται για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας. Τέλος απλώνω το χέρι στους βασικότερους κοινωνικούς μας εταίρους, στις Συντεχνίες των εργαζομένων. Τις καλώ σε έντιμο και ειλικρινή διάλογο για διαφύλαξη της ανάπτυξης, για προστασία της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και για αμοιβαία αποδεχτές συμφωνίες για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χωρίς υπερβολές και μαξιμαλισμούς.

Μιχάλη Καμμά-Γενικού Διευθυντή Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου

Για την πορεία του τραπεζικού τομέα το 2019
«Αξιολογώντας τόσο όσα έχουν γεγονότα έχουν καταγραφεί και όσα δεδομένα έχουν δημιουργηθεί το 2018 αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, πιστεύουμε ότι το 2019 θα αποτελέσει έτος περαιτέρω ομαλοποίησης των συνθηκών στην αγορά, αλλά και θετικότερων αξιολογήσεων σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα. Την ίδια ώρα εκτιμούμε ότι οι τράπεζες θα εστιάσουν περαιτέρω στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες τους και κυρίως στη χορήγηση νέου δανεισμού σε καινοτόμες ιδέες, βιώσιμα project και συνετές προτάσεις νοικοκυριών. Επιπρόσθετα, οι αλλαγές και οι επενδύσεις στην τεχνολογία φέρνουν νέες υπηρεσίες και λύσεις. Παράλληλα, γίνεται πολύ έντονη τόσο η προσαρμογή με το αυστηρότερο κανονιστικό, εποπτικό και νομοθετικό πλαίσιο όσο και η εντατική ενημέρωση ξένων εταίρων μας για αυτά τα δεδομένα».

Ευαγόρας Προκοπίου