Οι θέσεις του ΚΕΒΕ και ΕΤΕΚ για το Υφυπουργείο Καινοτομίας

Τα δύο Επιμελητήρια θεωρούν πολύ σημαντική την σύσταση και λειτουργία ενός τέτοιου Υφυπουργείου

Πολύ σημαντική θεωρούν την σύσταση και λειτουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).

Ειδικότερα, το ΚΕΒΕ μέσω επιστολής του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, η οποία άρχισε σήμερα (25/11) τη συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου, αναφέρει πως, «με ιδιαίτερη ικανοποίηση έχουμε παρατηρήσει την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή σας για ίδρυση Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και θεσμού Υφυπουργού παρά τω Προέδρω σε θέματα Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Όπως σημειώνει το ΚΕΒΕ στην επιστολή του, την οποία υπογράφει ο Διευθυντής του Τμήματος Βιομηχανίας του Επιμελητηρίου, Ανδρέας Ανδρέου, η καινοτομία και η ψηφιακή ενιαία αγορά, μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για νεοσύστατες επιχειρήσεις και να επιτρέψουν στις παραδοσιακές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να επωφεληθούν από την κλίμακα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς που απευθύνεται σε πολλά εκατομμύρια καταναλωτές. 

«Η Κύπρος πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία, πολύ μεγαλύτερο από το φυσικό της μέγεθος», σημειώνει προσθέτοντας πως, «το ΚΕΒΕ θεωρεί μεγάλης σημασίας την ανάγκη τόσο το κράτος όσο και οι επιχειρήσεις της Κύπρου να προχωρήσουν στον μετασχηματισμό τους τοποθετώντας την καινοτομία και τη ψηφιοποίηση ως την κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα για το άμεσο μέλλον». 

«Κάθε χώρα που έχει προοδεύσει σε θέματα καινοτομίας και ψηφιοποίησης το έχει πετύχει μέσα από συνεργασίες και ιδιαίτερα μέσα από τη σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε ένα πλαίσιο αποδεκτών εθνικών στόχων», τονίζει περαιτέρω. 

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Ταυτόχρονα το ΚΕΒΕ υποδεικνύει πως, «για να μπορέσουμε φυσικά να μετεξελιχθούμε σε μια καινοτόμα οικονομία και να μετασχηματιστούμε ψηφιακά θα πρέπει συλλογικά να προβούμε στις πιο κάτω κινήσεις:

  • Πρώτα από όλα θα πρέπει να τοποθετήσουμε την καινοτομία και ιδιαίτερα τη ψηφιοποίηση ως μέρος όλων των πολιτικών μας ανεξαρτήτως τομέα. Θα πρέπει δηλαδή για κάθε πολιτική μας είτε αφορά τον τουρισμό, την παιδεία, τη βιομηχανία ή τη γεωργία να έχουμε πάντα ως προτεραιότητα τη διασύνδεση της με την ψηφιακή στρατηγική.
  • Θα πρέπει να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο που να ευνοεί την ψηφιοποίηση, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις επενδύσεις, τη μεταφορά τεχνολογίας και τα ανοικτά δεδομένα.
  • Θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές πάνω στις οποίες θα στηριχτούν όλες οι ψηφιακές υποδομές.
  • Θα πρέπει να διασυνδέσουμε επιτυχώς τα Πανεπιστήμια και την ερευνητική κοινότητα με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις.
  • Θα πρέπει να εστιάσουμε στην εκπαίδευση και βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών πολύ προτού αυτοί βγουν στην αγορά εργασίας όπως επίσης και στην ψηφιακή επανεκπαίδευση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού και γενικότερα της κοινωνίας.
  • Θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με επέκταση της σε όλο το κράτος για να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά και γρήγορα οι επιχειρήσεις και οι πολίτες», συνεχίζει.

Επιπρόσθετα το ΚΕΒΕ σημειώνει πως, «πέραν από αυτά, η καινοτομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου απαιτούν την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού που να έχει άμεση επαφή με τα θέματα της ψηφιοποίησης στο ανώτατο επίπεδο». 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την επιτυχία που είχε η δημιουργία Υφυπουργείων στην περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισμού και της Ναυτιλίας ως ΚΕΒΕ θεωρούμε άμεση ανάγκη τη δημιουργία Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Τονίζουμε ότι όσο καθυστερεί ο εκσυγχρονισμός του οικονομικού μας μοντέλου τόσο θα μειώνεται η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της χώρας, θα αποθαρρύνονται οι επενδύσεις και θα συνεχίζεται η απώλεια καλού έμψυχου δυναμικού στο εξωτερικό».

ΕΤΕΚ: Βήμα προς την ορθή κατεύθυνση 
Από την πλευρά του το ΕΤΕΚ με ανακοίνωσή του χαιρετίζει και επικροτεί την απόφαση της Βουλής να ξεκινήσει συζήτηση για τη σύσταση Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. 

Όπως αναφέρει, η δημιουργία του συγκεκριμένου φορέα θα αποτελέσει σταθμό για την περαιτέρω ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου, ενώ μπορεί να επιτελέσει κεντρικό ρόλο για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την ψηφιακή πολιτική, αλλά και την κεντρική διαχείριση των έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αποτελεί πεποίθηση του ΕΤΕΚ, προσθέτει, ότι η δημιουργία του νέου Υφυπουργείου, σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια συνολική και ολοκληρωμένη υλοποίηση των αναγκαίων για τον τόπο ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που κατ’ επέκταση θα έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
 
«Με βάση όλα τα προαναφερόμενα, το Τεχνικό Επιμελητήριο θεωρεί πως η δημιουργία του Υφυπουργείου είναι αναντίλεκτα ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση που, με τη σωστή στελέχωση και οργάνωση, θα έχει θετικό αντίκτυπο στον τόπο», καταλήγει το ΕΤΕΚ.