Στενή παρακολούθηση του τομέα των ακινήτων συστήνει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Στενή παρακολούθηση του τομέα των τιμών κατοικιών στην Κύπρο και εγρήγορση για τις εξελίξεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συστήνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) που εξέδωσε σήμερα τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών για το 1ο τρίμηνο του 2019.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα)  κατέγραψε τριμηνιαία  αύξηση 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019, κινούμενος ανοδικά για 10ο συνεχόμενο τρίμηνο.
 

Σε ετήσια βάση, ο Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,7%, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο.
«Ο δείκτης τιμών κατοικιών στην Κύπρο συνεχίζει να καταγράφει ανοδική πορεία, παράλληλα με την ανάκαμψη διαφόρων μακροοικονομικών δεικτών αλλά και της ευρύτερης οικονομίας», αναφέρει η ΚΤΚ, για να τονίσει πως «εντούτοις, απαιτείται στενή παρακολούθηση του τομέα και εγρήγορση στις εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ΜΕΔ».
 
>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

Οι δείκτες τιμών διαμερισμάτων και οικιών σημείωσαν τριμηνιαία αύξηση 0,9% και 0,6%,αντίστοιχα.
 
Σε ετήσια βάση όλοι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών σημείωσαν άνοδο.  Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές οικιών σε ετήσια βάση καταγράφηκε στη Λεμεσό με 4,5%.
 
Στις τιμές διαμερισμάτων για πρώτη φορά η Λάρνακα με 9,5% σημείωσε μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τη Λεμεσό (7,3%).
 
«Η αυξημένη ζήτηση για κατοικίες, τόσο για ιδιοκατοίκηση όσο και για επένδυση, οι ξένες επενδύσεις  και ο νέος εγχώριος δανεισμός συμβάλλουν στην ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών», αναφέρει η ΚΤΚ, σημειώνοντας πως οι τιμές διαμερισμάτων φαίνεται να ανακάμπτουν ταχύτερα σε σχέση με τις τιμές οικιών, κάτι που πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαμερίσματα γενικότερα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις ως επένδυση σε σχέση με τις οικίες (σύμφωνα  με  στοιχεία  του RICS2).

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

 Παράλληλα, σύμφωνα με την ΚΤΚ, αν και στην Λεμεσό οι ετήσιες αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων παραμένουν ψηλές, εντούτοις παρουσιάζουν «μικρή επιβράδυνση».
               
«Αντίστοιχα ψηλές αυξήσεις παρουσιάζονται πλέον εκτός από τη Λεμεσό και στις τιμές διαμερισμάτων στη Λάρνακα, οι οποίες, σύμφωνα με εσωτερική ανάλυση της ΚΤΚ, οφείλεται σε  συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, όπως και στην περίπτωση της Λεμεσού», σημειώνει η ΚΤΚ.

Στις εν λόγω περιοχές, προσθέτει η ΚΤΚ, φαίνεται να υπάρχει σε εξέλιξη δραστηριότητα που σχετίζεται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), αλλά και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών μόνιμης διαμονής (permanent residence).
 
Σημειώνει πως οι πωλήσεις υπερπολυτελών κατοικιών, οι οποίες γίνονται για σκοπούς συμμετοχής στο ΚΕΠ, χρηματοδοτούνται από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε περιορισμένο βαθμό.

Η ΚΤΚ επισημαίνει εξάλλου, πως οι ξένες επενδύσεις, που συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές επηρεάζουν τις διακυμάνσεις και την ανομοιογένεια στις τιμές κατοικιών μεταξύ επαρχιών.

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Την ίδια ώρα, σε τριμηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών σημείωσε αύξηση σε όλες τις επαρχίες, με εξαίρεση την επαρχία Αμμοχώστου που σημείωσε μικρή μείωση. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε αύξηση στις τιμές κατοικιών κατά 1,5% στη Λεμεσό, 1,1% στη Λάρνακα, 1% στην Πάφο και 0,3% στη Λευκωσία, ενώ στην Αμμόχωστο καταγράφηκε μικρή μείωση 0,4%.

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στον γενικό δείκτη τιμών κατοικιών ανά επαρχία, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Στη Λεμεσό καταγράφηκε ετήσια αύξηση της τάξης του 5,4%, στη Λάρνακα 3,2%, στην Αμμόχωστο 2,4%, στη Λευκωσία 1,5% και στην Πάφο 1,3%.

Όσον αφορά τις τιμές οικιών, καταγράφηκαν τριμηνιαίες αυξήσεις στη Λεμεσό (1,6%), στη Λευκωσία (0,5%), στη Λάρνακα (0,4%) και Πάφο (0,1%).

Αντίθετα, στην επαρχία Αμμοχώστου καταγράφηκε μείωση 0,3%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές  οικιών σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Στη Λεμεσό οι τιμές οικιών αυξήθηκαν κατά 4,5%, στη Λευκωσία κατά 1,7%, στην Αμμόχωστο κατά 1,5%, στη Λάρνακα 1,4% και στην Πάφο κατά 0,7%.
 
>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι τιμές διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση 3,8%στη Λάρνακα, στην Πάφο 1,7%  και στη Λεμεσό 1,1%. Τριμηνιαία  μείωση καταγράφηκε στην Αμμόχωστο κατά 1,1%, ενώ στη Λευκωσία κατέγραψαν σχετική σταθεροποίηση (-0,1%). Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν για ακόμη ένα τρίμηνο αύξηση σε όλες τις επαρχίες, με τις μεγαλύτερες να σημειώνονται στις επαρχίες Λάρνακας (9,5%) και Λεμεσού (7,3%).

Οι  τιμές διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση 6,7%,στην Αμμόχωστο, 1,8% στην Πάφο και 1,3%στη Λευκωσία.

Εξάλλου, η ΚΤΚ ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα βασίζονται στον επικαιροποιημένο Δείκτη Τιμών Κατοικιών της ΚΤΚ όπως έχει  διαμορφωθεί μετά από αναθεώρησή του, η  οποία είχε στόχο στην διατήρηση της αντιπροσωπευτικότητάς του.

Οι αλλαγές του δείκτη την περίοδο που καλύπτει η αναθεώρηση, δηλαδή από το πρώτο τρίμηνο του 2017 και εντεύθεν, ήταν μικρές, αναφέρεται.

ΚΥΠΕ 

 
5907
Thumbnail

Το 64% των Κυπρίων και το 60% των Ευρωπαίων (+16 ποσοστιαίες μονάδες από το 2009) αισθάνονται ότι επωφελούνται προσωπικά από το διεθνές εμπόριο, σύμφωνα με ευρήματα ειδικού ευρωβαρόμετρου που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν και το οποίο θα παρουσιάσει αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που συνέρχεται σε σύνθεση Υπουργών Εμπορίου.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Σύμφωνα με την έρευνα 75% των Κυπρίων και το  71% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι η ΕΕ είναι πιο αποτελεσματική στην υπεράσπιση των εμπορικών συμφερόντων των χωρών τους από ό, τι οι ίδιες αυτές οι χώρες.

Επιπλέον το 69% των Κυπρίων και το 54% των Ευρωπαίων υποστηρίζουν ότι η κύρια προτεραιότητα της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ.

Η προστασία των περιβαλλοντικών και υγειονομικών προτύπων της ΕΕ έχει επίσης καταστεί σημαντική για τους Ευρωπαίους, με το 50% να το θεωρεί προτεραιότητα (55% στην Κύπρο).

Μάλιστα το 70% των Κυπρίων και το 56% των Ευρωπαίων αναγνωρίζουν και  ταυτόχρονα ότι η εμπορική πολιτική της ΕΕ έχει ήδη λάβει υπόψη τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και ανθρώπινες επιπτώσεις εντός της ΕΕ και παγκοσμίως.

Ακολούθως, 79% των Κυπρίων και το 81% των Ευρωπαίων συμφωνούν ότι χρειαζόμαστε κανόνες διεθνούς εμπορίου, ενώ το 55% των Κυπρίων και το 60% των Ευρωπαίων λένε ότι εμπιστεύονται την ΕΕ να διεξάγει την εμπορική πολιτική της με ανοιχτό και διαφανή τρόπο.

Τέλος, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην ΕΕ και το 44% των Κυπρίων πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να αυξήσει τους εισαγωγικούς δασμούς στις χώρες εκτός ΕΕ ή στις επιχειρήσεις που δεν παίζουν με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με προσωπικές συνεντεύξεις 27.438 στην ΕΕ και 503 στην Κύπρο από τις 09 ως τις  25 Μαΐου του 2019.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση θα χρησιμεύσουν επίσης ως σημαντική βάση για τον καθορισμό των στόχων και των πρακτικών εμπορικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ

article 1