Στενή παρακολούθηση του τομέα των ακινήτων συστήνει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Στενή παρακολούθηση του τομέα των τιμών κατοικιών στην Κύπρο και εγρήγορση για τις εξελίξεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συστήνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) που εξέδωσε σήμερα τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών για το 1ο τρίμηνο του 2019.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα)  κατέγραψε τριμηνιαία  αύξηση 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019, κινούμενος ανοδικά για 10ο συνεχόμενο τρίμηνο.
 

Σε ετήσια βάση, ο Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,7%, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο.
«Ο δείκτης τιμών κατοικιών στην Κύπρο συνεχίζει να καταγράφει ανοδική πορεία, παράλληλα με την ανάκαμψη διαφόρων μακροοικονομικών δεικτών αλλά και της ευρύτερης οικονομίας», αναφέρει η ΚΤΚ, για να τονίσει πως «εντούτοις, απαιτείται στενή παρακολούθηση του τομέα και εγρήγορση στις εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ΜΕΔ».
 
>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ <<<

Οι δείκτες τιμών διαμερισμάτων και οικιών σημείωσαν τριμηνιαία αύξηση 0,9% και 0,6%,αντίστοιχα.
 
Σε ετήσια βάση όλοι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών σημείωσαν άνοδο.  Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές οικιών σε ετήσια βάση καταγράφηκε στη Λεμεσό με 4,5%.
 
Στις τιμές διαμερισμάτων για πρώτη φορά η Λάρνακα με 9,5% σημείωσε μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τη Λεμεσό (7,3%).
 
«Η αυξημένη ζήτηση για κατοικίες, τόσο για ιδιοκατοίκηση όσο και για επένδυση, οι ξένες επενδύσεις  και ο νέος εγχώριος δανεισμός συμβάλλουν στην ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών», αναφέρει η ΚΤΚ, σημειώνοντας πως οι τιμές διαμερισμάτων φαίνεται να ανακάμπτουν ταχύτερα σε σχέση με τις τιμές οικιών, κάτι που πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαμερίσματα γενικότερα προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις ως επένδυση σε σχέση με τις οικίες (σύμφωνα  με  στοιχεία  του RICS2).

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

 Παράλληλα, σύμφωνα με την ΚΤΚ, αν και στην Λεμεσό οι ετήσιες αυξήσεις στις τιμές των διαμερισμάτων παραμένουν ψηλές, εντούτοις παρουσιάζουν «μικρή επιβράδυνση».
               
«Αντίστοιχα ψηλές αυξήσεις παρουσιάζονται πλέον εκτός από τη Λεμεσό και στις τιμές διαμερισμάτων στη Λάρνακα, οι οποίες, σύμφωνα με εσωτερική ανάλυση της ΚΤΚ, οφείλεται σε  συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές, όπως και στην περίπτωση της Λεμεσού», σημειώνει η ΚΤΚ.

Στις εν λόγω περιοχές, προσθέτει η ΚΤΚ, φαίνεται να υπάρχει σε εξέλιξη δραστηριότητα που σχετίζεται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), αλλά και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών μόνιμης διαμονής (permanent residence).
 
Σημειώνει πως οι πωλήσεις υπερπολυτελών κατοικιών, οι οποίες γίνονται για σκοπούς συμμετοχής στο ΚΕΠ, χρηματοδοτούνται από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε περιορισμένο βαθμό.

Η ΚΤΚ επισημαίνει εξάλλου, πως οι ξένες επενδύσεις, που συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές επηρεάζουν τις διακυμάνσεις και την ανομοιογένεια στις τιμές κατοικιών μεταξύ επαρχιών.

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Την ίδια ώρα, σε τριμηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών σημείωσε αύξηση σε όλες τις επαρχίες, με εξαίρεση την επαρχία Αμμοχώστου που σημείωσε μικρή μείωση. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε αύξηση στις τιμές κατοικιών κατά 1,5% στη Λεμεσό, 1,1% στη Λάρνακα, 1% στην Πάφο και 0,3% στη Λευκωσία, ενώ στην Αμμόχωστο καταγράφηκε μικρή μείωση 0,4%.

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στον γενικό δείκτη τιμών κατοικιών ανά επαρχία, καταγράφηκε αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Στη Λεμεσό καταγράφηκε ετήσια αύξηση της τάξης του 5,4%, στη Λάρνακα 3,2%, στην Αμμόχωστο 2,4%, στη Λευκωσία 1,5% και στην Πάφο 1,3%.

Όσον αφορά τις τιμές οικιών, καταγράφηκαν τριμηνιαίες αυξήσεις στη Λεμεσό (1,6%), στη Λευκωσία (0,5%), στη Λάρνακα (0,4%) και Πάφο (0,1%).

Αντίθετα, στην επαρχία Αμμοχώστου καταγράφηκε μείωση 0,3%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές  οικιών σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Στη Λεμεσό οι τιμές οικιών αυξήθηκαν κατά 4,5%, στη Λευκωσία κατά 1,7%, στην Αμμόχωστο κατά 1,5%, στη Λάρνακα 1,4% και στην Πάφο κατά 0,7%.
 
>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι τιμές διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση 3,8%στη Λάρνακα, στην Πάφο 1,7%  και στη Λεμεσό 1,1%. Τριμηνιαία  μείωση καταγράφηκε στην Αμμόχωστο κατά 1,1%, ενώ στη Λευκωσία κατέγραψαν σχετική σταθεροποίηση (-0,1%). Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν για ακόμη ένα τρίμηνο αύξηση σε όλες τις επαρχίες, με τις μεγαλύτερες να σημειώνονται στις επαρχίες Λάρνακας (9,5%) και Λεμεσού (7,3%).

Οι  τιμές διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση 6,7%,στην Αμμόχωστο, 1,8% στην Πάφο και 1,3%στη Λευκωσία.

Εξάλλου, η ΚΤΚ ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα βασίζονται στον επικαιροποιημένο Δείκτη Τιμών Κατοικιών της ΚΤΚ όπως έχει  διαμορφωθεί μετά από αναθεώρησή του, η  οποία είχε στόχο στην διατήρηση της αντιπροσωπευτικότητάς του.

Οι αλλαγές του δείκτη την περίοδο που καλύπτει η αναθεώρηση, δηλαδή από το πρώτο τρίμηνο του 2017 και εντεύθεν, ήταν μικρές, αναφέρεται.

ΚΥΠΕ 

 
9029
Thumbnail

Εντός των ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €220 εκατομμυρίων, που αφορά €120 εκατ. των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας για στήριξη επιχειρήσεων και θέσεων απασχόλησης και €100 εκατ. για το σχέδιο απευθείας επιδότησης πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών για το δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι τα υπόλοιπα μέτρα ήτοι, η παραχώρηση εγγυήσεων €500 εκατ. προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και η παραχώρηση €400 εκατ. προς το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου, καθώς και η συμμετοχή της Κύπρου με εγγυήσεις €32 εκατ. προς το νέο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ δεν χρειάζονται έγκρισης της Βουλής.

ad1mobile

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτό το πακέτο είναι ένα πακέτο - γέφυρα το οποίο συνάδει μάλιστα με την νέα εποχή που αγορά στην άρση των μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας, είπε ο κ. Πετρίδης ενημερώνοντας την επιτροπή.
 
Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης είπε πως η δαπάνη του σχεδίου επιδότησης επιτοκίων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε €180 εκατ και η πρώτη απαίτηση θα καταβληθεί 31 Μαρτίου του 2021, ενώ σημείωσε ότι το σχέδιο επιδότησης στεγαστικών δανείων αποτιμάται σε δαπάνη περίπου €45 εκατ.
 
«Πρόθεσή μου αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη από τη Βουλή να καταθέσουμε εντός των ημερών συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα καλύπτει και τα νέα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και μέρος της απευθείας επιδότησης των επιχειρήσεων», είπε ο κ. Πετρίδης.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Για το σχέδιο επιδότησης επιτοκίων, ο κ. Πετρίδης εξήγησε πως αυτό δεν θα χρειαστεί πρόσθετες πιστώσεις εντός του έτους, αφού η κεφαλαιοποίηση των τόκων γίνεται μια φορά στο σχέδιο και άρα θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2021 και του Μεσοπρόσθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ).
 
«Αν χρειαστούν πρόσθετες πιστώσεις αυτό επιτυγχάνεται με μεταφορά πιστώσεων βάσει του νόμου περί δημοσιονομικής ευθύνης (νόμος ομπρέλλα)», πρόσθεσε.

ad2mobile

Περισσότερα σε λίγο.

ΚΥΠΕ - Γρηγόρης Σάββα
 

article 1