Οικοδομές: «Κηρύξτε τώρα αδιέξοδο» ζητούν ΣΕΚ και ΠΕΟ – Πιέζουν για μέτρα οι εργαζόμενοι

«Έχουν στερέψει τα χρονικά περιθώρια», τονίζουν οι Συντεχνίες - Αναμένουν παρέμβαση Υπουργού Εργασίας

Επιστολή μέσω την οποία ζητούν την κήρυξη αδιεξόδου στις συζητήσεις που γίνονται για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στις οικοδομές, απέστειλαν στην Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας οι Συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Στην επιστολή των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκφράζεται η έντονη δυσφορία για τη μεγάλη καθυστέρηση η οποία έχει παρατηρηθεί στις διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν οδήγησαν σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Οι Oμοσπονδίες των Συντεχνιών αναφέρουν πως τα περιθώρια διαπραγμάτευσης έχουν εξαντληθεί και η συνδικαλιστική πλευρά αναμένει από την Υπηρεσία Μεσολάβησης την κήρυξη αδιεξόδου στη βάση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Σε δηλώσεις του στην Brief ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Μεταλλορύχων και συναφών επαγγελμάτων (Ο.ΟΙ.Μ.) – ΣΕΚ, Στέλιος Τσιαπουτής, τόνισε πως «έχουν στενεύσει τα χρονικά περιθώρια και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Θεωρούμε ακόμη ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για να επέλθει συμφωνία και το όλο θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και δύο, σχεδόν, χρόνια», πρόσθεσε. 

Επιπρόσθετα, συνέχισε, «και με δεδομένο ότι, η υπό συζήτηση συλλογική σύμβαση θα λήξει τον Μάιο του 2024, ζητούμε να κηρυχθεί αδιέξοδο λόγω και του γεγονότος πως οι μέχρι σήμερα συζητήσεις στη Μεσολαβητική Υπηρεσία δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα», υπογραμμίζοντας πως «όπως φάνηκε από τις έως τώρα συζητήσεις με τους εργολάβους, φαίνεται ότι δεν μπορούμε να βρούμε λύση του προβλήματος».

Ερωτηθείς εάν οι Συντεχνίες ζητούν την κήρυξη αδιεξόδου προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο των ενεργειών τους και στη λήψη μέτρων, ο κ. Τσιαπουτής απάντησε καταφατικά. «Μας πιέζουν και οι εργαζόμενοι γιατί οι διαπραγματεύσεις που ξεπερνούν σε διάρκεια τον 1,5 χρόνο δεν οδηγούν σε αποτέλεσμα. Πρέπει να κηρυχθεί αδιέξοδο για να δούμε και μεις τι μπορούμε να κάνουμε. Θα συγκαλέσουμε συνελεύσεις των εργαζομένων, να τους ενημερώσουμε και να συναποφασίσουμε τι θα κάνουμε από δω και πέρα. Οι εργαζόμενοι θέλουν να τελειώσει αυτή η κατάσταση. Εάν έχει πρόταση να μας υποβάλει ο Υπουργός Εργασίας, εμείς είμαστε ανοιχτοί να την συζητήσουμε. Σε αντίθετη περίπτωση, να κηρυχθεί αδιέξοδο και να λάβει ο καθένας τα μέτρα που πρέπει να πάρει για να δικαιωθεί», διεμήνυσε.

Κληθείς, δε, εάν οι Συντεχνίες αναμένουν παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, ο κ. Τσιαπουτής απάντησε καταφατικά. «Η οικοδομική βιομηχανία είναι και ο προπομπός για τις άλλες συλλογικές συμβάσεις, μεταξύ των οποίων και η συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία. Θεωρούμε ότι από τη στιγμή που δεν βρήκαμε λύση στη μεσολάβηση και η Μεσολαβητική Υπηρεσία αδυνατεί να υποβάλει πρόταση, ήρθε η ώρα να παρέμβει ο Υπουργός Εργασίας για να δώσει λύση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πάμε σε συνελεύσεις των εργαζομένων για να λάβουμε αποφάσεις, μη αποκλειομένης και της λήψης μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και των απεργιών. Μέχρι στιγμής πρέπει να πω ότι πιέζαμε τα πράγματα ειρηνικά, δείχνοντας καλή θέληση και προθυμία για συζητήσεις, αποστέλλοντας μάλιστα και αρκετές επιστολές. Εάν, όμως, σύντομα δεν υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, η μόνη επιλογή που θα έχουμε θα είναι η λήψη μέτρων, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται και για την ίδια την οικονομία», κατέληξε ο ΓΓ της ΟΟΙΜ-ΣΕΚ.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, όπως έγραψε και σε προηγούμενα ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα μας, ο Υπουργός Εργασίας καθόλη τη διάρκεια των συζητήσεων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης τηρείτο ενήμερος για τις εξελίξεις και ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να καλέσει τις δύο πλευρές προκειμένου να τις ακούσει και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου