Οικονομία: Χωρίς χαρτογράφηση με βάρκα την ελπίδα…

  • Όσο υπάρχει ο ιός και όσο αυξάνονται τα μέτρα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκταση των οικονομικών απωλειών.
  • Σε κάποια στιγμή όλο αυτό θα τελειώσει και θα πρέπει να μετρηθούν οι απώλειές μας.

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου
 
Το 2021 είναι μια περίεργη, μια απρόβλεπτη, μια αχαρτογράφητη χρονιά. Η υγειονομική κρίση και όλα όσα φέρνει μαζί της, η έκταση και η διάρκειά της, και κυρίως η πιθανότητα περαιτέρω lockdown δημιουργεί ένα γκρίζο, χλωμό και απροσδιόριστο περιβάλλον, το οποίο δεν μπορεί να εκτιμήσει ούτε ο καλύτερος οικονομικός αναλυτής του κόσμου. 

Επίσης, αβέβαιες είναι οι γενικές εκτιμήσεις για την επόμενη τριετία, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, λόγω του ότι δεν μπορούν να προβλεφθούν μετά βεβαιότητας οι εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία αλλά και η κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτή τη στιγμή, σε ένα ρευστό περιβάλλον, οι εκτιμήσεις γίνονται στη βάση σεναρίων που σχετίζονται και αφορούν την εξέλιξη της νόσου και την αποτελεσματική αντιμετώπισή της με τα εμβόλια.  Οι εξελίξεις στην οικονομία και σε όλους τους κλάδους είναι προέκταση της κρίσης του κορωνοϊού και απαντούν στο ερώτημα: «Πότε θα τεθεί υπό διαχείριση η πανδημία και σε ποια έκταση;».

Τα εμβόλια που προμηθεύονται και χορηγούν τα κράτη για να διαχειριστούν τον ιό, μαζί με άλλα μέτρα που λαμβάνονται, δεν θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν τον COVID - 19 πλήρως, ούτε να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή. Όλες οι τεκμηριωμένες αναλύσεις επιδημιολογικής φύσης συνηγορούν ότι η χρήση της μάσκας και της απόστασης θα διαρκέσουν ακόμη για πολύ, ίσως άλλα 3 – 4 χρόνια.

Ακριβείς προβλέψεις για τη χρονιά είναι πολύ δύσκολο να γίνουν, καθώς ουδείς γνωρίζει πότε θα τελειώσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα ή και αν θα κορυφωθούν.Ακριβείς προβλέψεις για τη χρονιά είναι πολύ δύσκολο να γίνουν, καθώς ουδείς γνωρίζει πότε θα τελειώσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα ή και αν θα κορυφωθούν.

Η Κυβέρνηση προσπάθησε τους τελευταίους μήνες, επιτυχώς ή ανεπιτυχώς θα επιβεβαιώσει η κατάσταση της Κύπρου στο αμέσως προσεχές μέλλον, να κρατήσει ζωντανή και ζεστή την αγορά και τις επιχειρήσεις, παίζοντας ωστόσο κορώνα γράμματα με την εξάπλωση του ιού και κλείνοντας στο τέλος μεγάλες επιχειρήσεις, χώρους συνωστισμού. Ίσως πολύ σύντομα να βιώσουμε ένα νέο lockdown εάν διαπιστωθεί ότι τα κρούσματα δεν μειώνονται και το σύστημα υγείας, που έχει πλέον καταρρεύσει, δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την κατάσταση.

Τα μέτρα και τα σχέδια

Στις αμέσως επόμενες προκλήσεις της οικονομίας και κυρίως των δημοσιονομικών του κράτους βρίσκονται τα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων, τα οποία τώρα εξαγγέλθηκαν για συγκεκριμένους κλάδους αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πιθανότατα να υπάρξει ανάγκη για επέκτασή τους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το νέο δυνατό κύμα της πανδημίας και τα νέα γενικευμένα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία μείωσαν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα και αύξησαν την αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας.

  • Το δημόσιο χρέος στην Κύπρο παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα.
  • Το ιδιωτικό χρέος παραμένει επίσης σε ψηλά επίπεδα. 
  • Υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα αυξήσουν το ήδη υψηλό απόθεμα.
  • Οι δαπάνες για την υγεία, λόγω και της πανδημίας, είναι επίσης αυξημένες.
  • Υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για αύξηση του δημοσίου χρέους και το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε μη βιώσιμο. 

Τα περιοριστικά μέτρα (lockdown) που εφαρμόζονται και συνεχίζουν να εφαρμόζονται δεν φαίνεται να μετριάζουν την προσδοκώμενη ανάκαμψη το 2021.

Η αυξημένη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις και στο ΑΕΠ και οι εξελίξεις δεν φαίνεται να είναι θετικές μέχρι τον αποτελεσματικό εμβολιασμό μεγάλης μερίδας του κοινού.  Σε ένα αχαρτογράφητο περιβάλλον, η Κύπρος κινείται με βάρκα την ελπίδα… Όπως και οι περισσότερες οικονομίες, έχοντας πάντα κατά νου πως σε κάποια στιγμή όλο αυτό θα τελειώσει και θα πρέπει να μετρηθούν οι απώλειές μας.

Χρύσω Αντωνιάδου