Οικονομικό Έγκλημα: Ανακριτές τηλεφωνούσαν σε λογιστές-δικηγόρους και ζητούσαν βοήθεια

Χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις τα μέλη της Αστυνομίας για διερεύνηση υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος

"Σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αστυνομία Κύπρου σχετικά με τη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν το οικονομικό έγκλημα, καθώς η απουσία εκπαίδευσης, κατάλληλων γνώσεων και τεχνογνωσίας από μέλη της Αστυνομίας που διερευνούν τέτοιου είδους υποθέσεις είχε ως αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις – αν όχι στις πλείστες των περιπτώσεων – αυτές οι καταγγελίες να εξεταστούν είτε με αργούς ρυθμούς, είτε με ανεπαρκή τρόπο", σημείωσαν στην Brief επιχειρηματικοί κύκλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών. 

>>> Πώς απαντά η Αστυνομία στις αναφορές <<<

Όπως ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, τις τελευταίες ημέρες η Κύπρος στήθηκε ξανά στον τοίχο μετά από δημοσιεύματα και έρευνα ξένων δημοσιογράφων και ενώ ενδεχομένως κάποια από αυτά που δημοσιοποιήθηκαν να έχουν ήδη καταγγελθεί στην Αστυνομία από τους επαγγελματικούς συνδέσμους δικηγόρων και λογιστών. 

Γνωστό το πρόβλημα, αλλά δεν έγιναν κινήσεις για αντιμετώπιση του 

Το πρόβλημα με τη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και με την ανεπάρκεια της Αστυνομίας στη διερεύνηση υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος έχει γίνει παραδεκτό από τις ίδιες τις Αρχές, ωστόσο, αν και αυτό ήταν γνωστό ποτέ δεν έγιναν κινήσεις για αντιμετώπιση του, κυρίως από πλευράς της Δύναμης, αφού για την αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων έγινε και γίνεται η υπερπροσπάθεια με την γενική αναδιάρθρωση της Δικαιοσύνης, όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν οι ίδιοι κύκλοι.  

Σήμερα, αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και χαρακτηρίζονται ως αποκαλύψεις, ασχέτως ότι τα πλείστα ήταν γνωστά, ενδεχομένως να μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι Αρχές δεν επιδείκνυαν την αδράνεια που παρατηρείται, όπως σχολίασαν στην Brief επαγγελματίες του χώρου. 

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, η κυβέρνηση αποφάσισε τη κάθοδο ξένων εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο και ενώ το προηγούμενο διάστημα – μετά και την επιβολή κυρώσεων – αποφασίστηκε όπως συσταθεί ειδικός μηχανισμός που θα εποπτεύει λογιστές και δικηγόρους. 

Ωστόσο, όπως σημείωσαν επαγγελματικοί κύκλοι στην Brief, το πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, δεν είναι η απουσία καταγγελιών αλλά η ανεπάρκεια από πλευράς Αρχών στον τρόπο διερεύνηση τους. 

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Brief, μέλη της Αστυνομίας που διερευνούσαν υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος σε κάποιες περιπτώσεις επικοινωνήσαν με επαγγελματικούς συνδέσμους, ζητώντας βοήθεια στη διερεύνηση. 

Κληρίδης: Κάναμε εδώ και καιρό καταγγελίες – Δεν ξέρουμε πώς προχωρούν οι υποθέσεις 

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, καταγγελίες προς την Αστυνομία είχαν γίνει τόσο από τον ίδιο τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, όσο και από τον Σύνδεσμο Λογιστών. 

Ουσιαστικά, το πρόβλημα δεν ήταν ότι δεν υποβάλλονταν καταγγελίες αλλά το γεγονός πως δεν υπήρχε εκπαιδευμένο προσωπικό στην Αστυνομία ώστε να διερευνήσει σωστά και να προχωρήσει με διώξεις εκεί και όπου χρειαζόταν. 

Οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι δικηγόρων και λογιστών υπέβαλαν καταγγελίες προς στην Αστυνομία για να τις διερευνήσει, ωστόσο, φαίνεται πως αυτές είτε δεν προχώρησαν, είτε καθυστέρησαν να προχωρήσουν. 

Μιλώντας στην Brief, ο τέως Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης ανέφερε πως ο ΠΔΣ είχε υποβάλλει – μετά και από δικούς τους ελέγχους σε δικηγορικά γραφεία - αριθμό καταγγελιών στην Αστυνομία, ωστόσο, μέχρι στιγμής ο ΠΔΣ δεν είχε την όποια ενημέρωση από πλευράς Αστυνομίας σχετικά με το στάδιο που βρίσκεται η διερεύνηση αυτών των καταγγελιών. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κληρίδης, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, τα τελευταία 3 χρόνια προχώρησε με 300 εποπτικούς ελέγχους, ενώ έχει επιβάλει πρόστιμα σε περίπου 15 δικηγορικά γραφεία που ξεπερνούν τις €400.000. 

Εν αντιθέσει όπως συμπληρώνει, η Αστυνομία δεν φαίνεται να οδήγησε υποθέσεις που αφορούν τις κυρώσεις στα δικαστήρια, πέραν από μία περίπτωση που τελικά απορρίφθηκε και τις γνωστές υποθέσεις που αφορούν ωστόσο τα διαβατήρια.