Οκτώ τομείς που μπορούν να αναπτύξουν την Οικονομία της Κύπρου

Ποιούς τομείς της Οικονομίας θα πρέπει η Κύπρος να αναπτύξει, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Αλληλεγγύης

Η Ελένη Θεοχάρους συνομιλώντας με τον Δ/ντη Ειδήσεων Παναγιώτη Τσαγγάρη στην Εκπομπή της DigitalTV"Παρασκήνιο" και αναφερόμενη στους τομείς όπου η Κύπρος θα έπρεπε ήδη να είχε κινηθεί για θέματα Οικονομίας ώστε να εδραιωθεί και σε άλλους τομείς πέραν του Τουρισμού. 

Σε ποιους τομείς πρέπει να κινηθεί η Κύπρος σε θέματα Οικονομίας

Η κα. αναφερόμενη Θεοχάρους ως προς τους τομείς που η Κύπρος θα έπρεπε/πρέπει να στραφεί για να δημιουργήσει σοβαρά έσοδα -πέραν του τομέα του Τουρισμού- επεσήμανε την ιχθυοκαλλιέργεια, την παραγωγή χαρουπιών, την φαρμακοβιομηχανία, την αμπελοκαλλιέργεια και οινοβιομηχανία. Επιπρόσθετα σημείωσε πως θα πρέπει να εστιάσουμε στην ανάδειξη της κουμανταρίας, στην αύξηση στην παραγωγή χαλουμιού, στον ιατρικό τουρισμό, καθώς και στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέραμε και πιο πάνω. 

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείσα για το ποιος είναι αυτός ο τομέας που μπορεί να συνεισφέρει πέραν από του τουρισμού στην οικονομία η κα. Θεοχάρους ανέφερε την πρωτογενή παραγωγή, επεξηγώντας πως θα μπορούσαν να αναπτυχθούν:

1.    Ιχθυοκαλλιέργειες
2.    Αύξηση παραγωγής χαλουμιού
3.    Φαρμακοβιομηχανια – Εξαγωγή φαρμάκων 
4.    Χαρουποκαλλιέργεια
5.    Αμπελοκαλλιέργεια / Οινοβιομηχανία / Κουμανταρία
6.    Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Λόγω ηλιοφάνειας)
7.    Ιατρικός Τουρισμός 
8.    Τριτοβάθμια εκπαίδευση 

«Ξεκινώντας από την αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες. Την αύξηση της παραγωγής του χαλουμιού που είναι ένα σημαντικό προϊόν το οποίο εξάγεται στο εξωτερικό. Μπορούν να διπλασιαστούν οι ποσότητες με τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Την επέκταση της φαρμακοβιομηχανίας. Θα μπορούσε η Κύπρος να καταστεί ένας σημαντικός τομέας. Μέχρι και στην Αυστραλία στέλνουμε γενερικά φάρμακα. Θα μπορούσαμε να υπερδιπλασιάσουμε την παραγωγή μας. Επίσης είναι η χαρουποκαλλιέργεια και αφορά την πλήρη εκμετάλλευση ενός προϊόντος το οποίο παράγεται με ελάχιστη προσπάθεια από μέρους των αγροτών. Οι αμπελοκαλλιέργειες και η παραγωγή εκλεκτού κρασιού. Η κουμανταρία ένα προϊόν που δεν συναντά κανείς σε καμιά χώρα του κόσμου. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο ιατρικός τουρισμός. Όπως για παράδειγμα η δημιουργία νοσοκομείων – ξενοδοχείων. Το ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ξέρετε πόσα θα μπορούσε να κερδίσει η Κύπρος από την προσέλκυση φοιτητών, όχι μόνο από τις φτωχές χώρες αλλά και από τις χώρες του Περσικού Κόλπου αφού θα είμαστε το πιο κοντινό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο σε αυτούς», επεσήμανε. 

Θεοχάρους: Επαφές με ΔΝΤ για ίδρυση Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Ανάμεσα σε άλλα η κα. Θεοχάρους απεκάλυψε πως η ίδια βρίσκεται σε επαφή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για ίδρυση στην Κύπρο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Όπως συγκεκριμένα είπε, «μπορώ να σας αποκαλύψω ότι είμαι σε επαφή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εγκαθίδρυση στην Κύπρο μιας ιατρικής σχολής και ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου που θα καλύπτει τις ανάγκες των χωρών της Αφρικανικής Ηπείρου με υποτροφίες και ταυτόχρονα θα υποχρεώνει τους αποφοίτους να πηγαίνουν και να εργάζονται στις χώρες τους τουλάχιστον για 5 χρόνια πριν γίνει το “brain drain”, δηλαδή πριν τους “βουτήξουν” οι Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές χώρες και τους ξεριζώσουν από την πατρίδα τους». 

Κληθείσα να απαντήσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η διαβούλευση, η κα. Θεοχάρους σημείωσε πως είναι σε καλό δρόμο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως υπήρξε κάποιο ολιγωρία στην αποστολή των στοιχείων που μας ζητήθηκαν, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «θα γίνει και αυτό».

Success Story από την Κυβέρνηση;

Σχετικά με το success story της Κυβέρνησης η κα. Θεοχάρους σημείωσε πως «παρουσιάστηκε ένα success story μετά τα μνημόνια, αλλά είδαμε ότι και αυτό στηριζόταν σε γυάλινα πόδια, γιατί δεν είναι τώρα που ο μισός πληθυσμός δεν τα βγάζει πέρα. Ναι μεν μπορεί στους αριθμούς να βελτιωνόταν στατιστικά, αλλά ξέραμε ότι οι πιο πολλοί ήταν ετεροαπασχολούμενοι, ημ-ιαπασχολούμενοι», σημείωσε η κα. Θεοχάρους αναφέροντας παράλληλα πως «ξέραμε ότι πολλοί υφίσταντο “ξεζούμισμα” ουσιαστικά από κάποιους εργοδότες. Να μην ξεχνάμε τα άτομα τα οποία δούλευαν για 400 ευρώ σε πολλά μεγάλα καταστήματα και μάλιστα και τις Κυριακές και τα Σάββατα, χωρίς να υπάρχει καμιά δυνατότητα ανάπαυσης και από την άλλη τα μικρά τα μαγαζάκια που αναγκάζονταν να κλείσουν λόγω αυτού του αθέμιτου ανταγωνισμού». 

Πώς χειρίζεται σήμερα την οικονομία εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση;

Σχετικά με το σήμερα και τη διαχείριση στην οικονομία μέσα στην πανδημία από την κυβέρνηση η κα. Θεοχάρους σημείωσε «να μην ξεχνάμε ότι η ΕΕ αυτή τη στιγμή έχει δώσει σημαντικά κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αν έχουμε χαΐρι θα πρέπει να τα απορροφήσουμε όλα και να βοηθήσουμε τον κόσμο να σταθεί στα πόδια του μέχρι που θα ξαναρχίσει η πραγματική οικονομία, η οποία αυτή τη στιγμή έχει την ευκαιρία να εξυγιανθεί. Να ξεφύγει από το μονόχνοτο του τουρισμού».

Δείτε όσα δήλωσε για το θέμα στην εκπομπή Παρασκήνιο η κα. Θεοχάρους στο σημείο 29:46: