ΟΚΥπΥ: Πληρότητα 100% στα νοσηλευτήρια

Πληρότητα 100% στα νοσηλευτήρια, αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση, λέει ο ΟΚΥπΥ

Αυξημένη είναι η πίεση στα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω συνεχούς ροής ασθενών για εποχικές λοιμώξεις, COVID και άλλα περιστατικά που οδηγούν σχεδόν στο 100% της πληρότητάς τους και αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) να διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ, σημαντική αύξηση στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα η πληρότητα να φθάνει σχεδόν στο 100% σε κάποια εξ αυτών.
 
Η υψηλή πληρότητα στα νοσηλευτήρια του Οργανισμού, αναφέρεται, οφείλεται τόσο στην εποχική έξαρση ιογενών λοιμώξεων, όπως πνευμονιών, βρογχίτιδων, κ.ά., σε συνδυασμό με την αυξημένη ροή διάφορων περιστατικών, όπως καρδιολογικών, εγκεφαλικών, ορθοπεδικών, που χρήζουν νοσηλείας είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας είτε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς και στην αύξηση των μετα-COVID ασθενών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σημειώνεται, είναι ότι τις τελευταίες βδομάδες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται καθημερινά γύρω στους 30 διασωληνομένους μη COVID ασθενείς.
 
Η κατάσταση αυτή, τονίζεται, αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα, αφού πανευρωπαϊκά το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού οδηγεί σε αύξηση νοσηλειών.
 
Ο Οργανισμός, αναφέρει ότι αναγνωρίζοντας τη μεγάλη του ευθύνη να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του στυλοβάτη στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες και για αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού, παρά την αυξημένη πίεση που δέχονται τα νοσηλευτήρια του και ειδικά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΑΕΠ).
 
«Πρωταρχικός στόχος του ΟΚΥπΥ ήταν και παραμένει η διασφάλιση της υγείας των συμπολιτών μας, μέσω της αδιάκοπης παροχής υψηλής ποιότητας φροντίδας. Προς αυτή την κατεύθυνση και αναγνωρίζοντας το καθήκον αυτό, ο Οργανισμός θα συνεχίσει να πράττει ό,τι χρειάζεται για επίτευξή του», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ