Όλα τα βήματα πριν από την εκποίηση ενός ακινήτου

Πότε οι τράπεζες μπορούν να κινήσουν τις διαδικασίες και ποια τα χρονοδιαγράμματα μέχρι την εκποίηση

Ανοικτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την τύχη που θα έχουν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, οι αναπομπές νομοθετημάτων από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και δη αυτών που αφορούν τις εκποιήσεις. Κι αυτό ένεκα του ότι, παρότι η πλειοψηφία των κομμάτων προσανατολίζεται προς την επιλογή της απόρριψής τους, εντούτοις, δεν αποκλείεται κατά την έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών να ανατραπούν τα δεδομένα και τα κόμματα να τις κάνουν αποδεκτές.

Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει από τα όσα θα μεταφέρει στην Κ.Ε. Οικονομικών ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την ετοιμότητά του να συζητήσει με κόμματα κάποιες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε να καθησυχαστούν οι ανησυχίες τους. Την ίδια ώρα, όμως, ο κ. Ηροδότου έχει διαμηνύσει πως δεν αποδεχθεί οποιεσδήποτε αλλαγές οι οποίες θα παρεμβάλλουν εμπόδια και θα καθυστερούν τις ισχύουσες διαδικασίες για την εκποίηση ενός ακινήτου.

>>> Διαβάστε ακόμη: Οι πραγματικές αλήθειες για τις εκποιήσεις <<<

Η νέα διαδικασία
Η Brief, με αφορμή την σημερινή «καυτή» μέρα, όπως προμηνύεται, παρουσιάζει τα βήματα και τις διαδικασίες μέχρι την εκποίηση ενός ακινήτου. Ειδικότερα και σύμφωνα με την νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2015, η διαδικασία εκποίησης αποτελείται από δεκατρία βήματα. 

Βάσει των προνοιών της, η διαδικασία πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου μπορεί να ξεκινήσει όταν το ενυπόθηκο χρέος έχει καταστεί πληρωτέο και υπάρχουν καθυστερήσεις πέραν των 120 ημερών. Εντός της περιόδου των 120 ημερών ο ενυπόθηκος οφειλέτης μπορεί, επίσης, να καταθέσει αίτηση στο Δικαστήριο για οποιοδήποτε λόγο που αφορά την πιστωτική διευκόλυνση που έχει λάβει από τον δανειστή. Σε τέτοια περίπτωση, η προώθηση της διαδικασίας εκποίησης θα βρίσκεται σε αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών.

Μετά την πάροδο της περιόδου των 120 ημερών, ο ενυπόθηκος δανειστής δύναται να αποστείλει ειδοποίηση στον ενυπόθηκο οφειλέτη, ζητώντας την αποπληρωμή του οφειλόμενου χρέους τουλάχιστον εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της ειδοποίησης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 30 ημερών, ο ενυπόθηκος οφειλέτης μπορεί και πάλι να προσφύγει στο Δικαστήριο αμφισβητώντας το ποσό που ζητά ο ενυπόθηκος δανειστής ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Η διαδικασία εκποίησης είναι σε αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών.

Τα επόμενα βήματα 
Σε περίπτωση, πάντως, που ο ενυπόθηκος οφειλέτης δεν έχει συμμορφωθεί, ο ενυπόθηκος δανειστής δύναται να επιδώσει στον ενυπόθηκο οφειλέτη δεύτερη ειδοποίηση, με την οποία ενημερώνει ότι το ενυπόθηκο ακίνητο θα πωληθεί σε πλειστηριασμό
(αναφέροντας ημερομηνία, χώρο και ώρα). Η ειδοποίηση αυτή επιδίδεται τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την καθορισμένη ημέρα πλειστηριασμού του ενυπόθηκου ακινήτου, με τον ενυπόθηκο οφειλέτη να μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο.

Ο ενυπόθηκος δανειστής επιδίδει παράλληλα ειδοποίηση στον ενυπόθηκο οφειλέτη, όπως εντός 10 ημερών προχωρήσει στον διορισμό αδειούχου εκτιμητή για σκοπούς καθορισμού της αγοραίας αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου. Ο ενυπόθηκος δανειστής θα διορίσει δεύτερο εκτιμητή και θα ενημερώσει τον ενυπόθηκο δανειστή για την ταυτότητα του εκτιμητή που διόρισε πριν από τη λήξη της προθεσμίας των 10 ημερών. Σε περίπτωση που ο ενυπόθηκος οφειλέτης δεν διορίσει εκτιμητή, ο ενυπόθηκος δανειστής διορίζει δυο εκτιμητές για τον καθορισμό της αγοραίας αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου.

Έτσι, οι δύο εκτιμητές, ταυτόχρονα και ανεξάρτητα, χωρίς να διαβουλεύονται μεταξύ τους και χωρίς να ανακοινώσουν την εκτίμησή τους, πρέπει να παραδώσουν τις εκτιμήσεις τους στον ενυπόθηκο οφειλέτη και στον ενυπόθηκο δανειστή, μέσα σε 30 ημέρες από τον διορισμό τους. Αν η διαφορά των δύο εκτιμήσεων δεν υπερβαίνει το 25%, τότε ως αγοραία αξία θα λογίζεται ο μέσος όρος των δύο εκτιμήσεων.

Σε περίπτωση που η διαφορά μεταξύ των δύο εκτιμήσεων είναι ίση ή μεγαλύτερη από 25%, ο δανειστής οφείλει μέσα σε 5 ημέρες, από την ημέρα παράδοσης των εκθέσεων εκτίμησης, να ζητήσει από το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου τον διορισμό τρίτου ανεξάρτητου εκτιμητή, ο οποίος, εντός 30 ημερών, ετοιμάζει τρίτη ανεξάρτητη εκτίμηση του ακινήτου και παραδίδει αντίγραφο της έκθεσης εκτίμησής του στον δανειστή και στον ενυπόθηκο οφειλέτη.

Σε περιπτώσεις διορισμού τρίτου ανεξάρτητου εκτιμητή, ως αγοραία αξία του ενυπόθηκου ακινήτου θα λογίζεται ο μέσος όρος των 2 πλησιέστερων, από τις 3 εκτιμήσεις. Σε περιπτώσεις που οι 3 εκτιμήσεις διαφέρουν μεταξύ τους ισομερώς, ως αγοραία αξία θεωρείται ο μέσος όρος των 3 εκτιμήσεων.

Ο πλειστηριασμός
Αφότου γίνουν τα προαναφερθέντα, ξεκινά ο πλειστηριασμός.
Η αρχική προσπάθεια πώλησης διενεργείται από τον δανειστή μόνο με πλειστηριασμό και στον πλειστηριασμό ισχύει επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης, η οποία αντιστοιχεί στο 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου όπως έχει καθοριστεί με βάση την προαναφερόμενη διαδικασία.

Σε περίπτωση που ο πλειστηριασμός δεν καταλήξει σε πώληση του ακινήτου, ο δανειστής μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω προσπάθειες πώλησης του ακινήτου για περίοδο 3 μηνών, από την ημερομηνία λήξης του πρώτου πλειστηριασμού, με επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης, η οποία παραμένει στο 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Μετά την πάροδο της χρονικής περιόδου των 3 μηνών δεν καθορίζεται επιφυλασσόμενη τιμή.

Εάν ο ενυπόθηκος δανειστής δεν πωλήσει το ενυπόθηκο ακίνητο εντός χρονικής περιόδου 1 έτους από την ολοκλήρωση της διαδικασίας του πρώτου πλειστηριασμού, τότε ο ενυπόθηκος δανειστής έχει την επιλογή είτε να αγοράσει το ενυπόθηκο ακίνητο στην αγοραία αξία του, η οποία εκτιμάται με εξυπαρχής διεξαγωγή διαδικασίας εκτίμησής του, είτε επαναρχίζοντας τη διαδικασία πώλησης. Νοείται, δε, ότι η πώληση του ενυπόθηκου ακινήτου είτε μέσω πλειστηριασμού είτε με πώληση διενεργείται με επιφυλασσόμενη τιμή όχι μικρότερη του 50% της νέας εκτιμημένης αγοραίας αξίας του.

>>> Διαβάστε επίσης: ΕΡΕΥΝΑ - Στο «σφυρί» 269 ακίνητα αξίας €57 εκατ. τον Αύγουστο <<<

Τι θα γίνει εάν δεν γίνουν αποδεκτές οι αναπομπές
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως σε περίπτωση που σήμερα η Βουλή, κατά την έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος, που έχει ορισθεί για τις 10.30 π.μ., δεν κάνει αποδεκτές τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε ο Νίκος Αναστασιάδης θα προχωρήσει σε αναφορά τους στο Ανώτατο Δικαστήριο. Κάτι τέτοιο, όμως, θα σήμαινε πως για να ξεκαθαρίσει το θέμα θα περάσουν τουλάχιστον 4-6 ή και περισσότεροι μήνες.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέραν των αναπομπών νομοθετημάτων για τις εκποιήσεις, έχει αναπέμψει και τον νόμο για την παραχώρηση σύνταξη χηρείας σε άνδρες με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018, καθώς και την νομοθεσία που διευρύνει το δίκτυ προστασίας από τις καταχρηστικές ρήτρες.

Μάριος Αδάμου