Όλες οι αλλαγές για τις άδειες Δημοσίων Υπαλλήλων – Ποιοι θα εξαιρούνται

Πόσες μέρες θα δικαιούνται ως άδεια αναπαύσεως και ασθενείας οι Δημόσιοι Υπάλληλοι

Σειρά από αλλαγές αναφορικά με τις άδειες αναπαύσεως και ασθενείας που δικαιούνται οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, προωθεί η Κυβέρνηση μέσω Κανονισμών οι οποίοι κατατέθηκαν στη Βουλή και παραπέμφθηκαν για συζήτηση και εξέταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Οι προωθούμενες αλλαγές, πάντως, αφορούν μόνο τους μόνιμους Δημοσίους Υπαλλήλους, καθώς επίσης και τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου, ενώ εξαιρείται το ωρομίσθιο προσωπικό, για το οποίο, όπως εξήγησε στην ιστοσελίδα μας ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, ισχύει διαφορετικό καθεστώς.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου, με βάση την ισχύουσα συμφωνία, οι ωρομίσθιοι δικαιούνται πληρωμένη άδεια ασθενείας μέχρι και 4 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι και 40 ημέρες, με δικαίωμα παράτασης για άλλους 40 μέρες σε περιπτώσεις που απαιτείται για σοβαρές ασθένειες. Όταν κάποιος ωρομίσθιος εξαντλήσει τις ημέρες για άδεια ασθενείας που δικαιούται εντός ενός έτους και ασθενήσει κατά τη διάρκεια του ιδίου έτους, είτε κάνει χρήση της κανονικής άδειας αναπαύσεως είτε λαμβάνει άδεια χωρίς απολαβές. 

Όσον αφορά την άδεια αναπαύσεως για τους ωρομίσθιους, πρόσθεσε, αυτή έχει καθοριστεί στις 25 ημέρες για πενθήμερη εργασία και στις 29 ημέρες για εξαήμερη εργασία.

Οι 7 βασικές αλλαγές που προωθούνται

Όσον αφορά τις προωθούμενες αλλαγές, οι οποίες αφορούν τους μόνιμους Δημόσιους Υπαλλήλους και τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τους νέους Κανονισμούς, προωθούνται οι εξής βασικές τροποποιήσεις:

1/ Συμπεριλήφθηκαν πρόνοιες σύμφωνα με τις οποίες πρόσωπα που υπηρετούσαν είτε ως Εργοδοτούμενοι Αορίστου Χρόνου είτε κατείχαν μόνιμη θέση σε άλλη κρατική υπηρεσία όπως Δυνάμεις Ασφαλείας, και διορίζονται σε δημόσια θέση, να δικαιούνται τον αριθμό ημερών άδειας ανάπαυσης που δικαιούνταν με το προηγούμενο καθεστώς απασχόλησής τους και τα χρόνια υπηρεσίας τους στην προηγούμενη θέση να λαμβάβονται υπόψη για σκοπούς κλιμάκωσης των αδειών ανάπαυσής τους.
2/ Προστίθεται διάταξη που προβλέπει ότι οι υπάλληλοι που απουσιάζουν με άδεια ανάπαυσης δεν επιτρέπεται να προσέρχονται στην εργασία τους και να εκτελούν τα καθήκοντά τους, παρά μόνο αν αρμοδίως τους επιτραπεί να τη διακόψουν με έγγραφη δήλωσή τους,
3/ Τροποποιείται υφιστάμενη πρόνοια ώστε στην περίπτωση που υπάλληλος νοσήσει κατά την περίοδο που τελεί με άδεια ανάπαυσης, να μπορεί να διακόπτει την άδεια ανάπαυσης με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού,
4/
Διαγράφεται το ετήσιο όριο συσσώρευσης των 13 ημερών ανά έτος, για την περίπτωση πενθήμερης εργασίας και των 16 ημερών ανά έτος, για την περίπτωση εξαήμερης εργασίας, ενώ μειώνεται το συνολικό όριο των συσσωρεύσιμων ημερών από 70 και 84 ημέρες σε 58 και 72, αντίστοιχα,
5/ Προωθούνται οι εξής αλλαγές σε ό,τι αφορά τις άδειες ασθενείας:

  • Μείωση των ημερών ετήσιας άδειας ασθενείας από 42 σε 28 και αντίστοιχη μείωση των αδειών ασθενείας χωρίς ιατρικό πιστοποιητικό από 8 ημέρες σε 6 ημέρες
  • Προωθούνται τρεις περίοδοι εξάμηνων παρατάσεων άδειας ασθενείας, αντί για δύο, με μία με πλήρεις απολαβές, μία με το 60% των απολαβών και μία με το 50% των απολαβών. Το δικαίωμα αυτό, θα ισχύει για μία φορά εντός περιόδου τριών συνεχόμενων ετών.
  • Διαγράφεται η απαίτηση για έγκριση των παρατάσεων της άδειας ασθενείς από Ιατροσυμβούλιο και θα παραχωρείται με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού, με έγκριση του οικείου Προϊστάμενου.
  • Για σκοπούς ομαλής μετάβασης στη νέα πολιτική χορήγησης αδειών ασθενείας, συμπεριλήφθηκε πρόνοια όπως ο σχετικός Κανονισμός τεθεί σε ισχύ από 1.1.2024.

6/ Προστέθηκε πρόνοια που προβλέπει ότι η παρουσία στο Ιατροσυμβούλιο για υπάλληλο που θα κληθεί είναι υποχρεωτική, διαφορετικά η απουσία του θα αποκοπεί από την άδεια ανάπαυσης που έχει σε πίστη του.
7/ Προσαρμόστηκαν οι σχετικές πρόνοιες των υφιστάμενων Κανονισμών σύμφωνα με τον «περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμο» του 2022.

Τέλος η υπερφόρτωση των Ιατροσυμβουλίων

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα αποτελέσματα ανάλυσης του αντίκτυπου που συνοδεύει το κείμενο των Κανονισμών, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις άδειες ασθενείας, με την απλοποίηση στον χειρισμό των αδειών ασθένειας και την απάλειψη των ασαφειών που υπάρχουν στις διατάξεις των υφιστάμενων Κανονισμών, οι οποίες δημιουργούν ερμηνευτικά προβλήματα, αναμένεται να περιοριστεί ο φόρτος εργασίας των υπαλλήλων που χειρίζονται τις άδειες των υπαλλήλων και να περιοριστούν τα ερωτήματα για διευκρινίσεις που υποβάλλονται στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωικού.

Επίσης, με τις νέες πρόνοιες, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που δημιουργείται με την υπερφόρτωση των Ιατροσυμβουλίων, τα οποία λόγω του μεγάλου όγκου, δίνουν τυπικές εγκρίσεις με καθυστέρηση μηνών από την ημερομηνία παραπομπής των περιπτώσεων σε αυτά.

Αναλυτικά τι αλλάζει

Η Brief μελέτησε το πλήρες κείμενο των υπό προώθηση Κανονισμών και καταγράφει τις κυριότερες διατάξεις τους, οι οποίες αφορούν την άδεια ανάπαυσης, την άδεια ασθενείας, καθώς και την άδεια μητρότητας, την άδεια πατρότητας και την γονική άδεια. Σημειώνεται πως, οι ρυθμίσεις θα ισχύουν και για τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου.

Άδεια αναπαύσεως

Όσον αφορά την άδεια ανάπαυσης, με βάση τις διατάξεις των Κανονισμών, για συνεχή υπηρεσία μέχρι 6 χρόνια από την ημερομηνία διορισμού τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δικαιούνται 20 εργάσιμες ημέρες σε κάθε έτος, σε περίπτωση πενθήμερης εβδομάδας εργασία και 25 εργάσιμες ημέρες σε κάθε έτος, σε περίπτωση εξαήμερης εβδομάδας εργασίας.

Για συνεχή υπηρεσία πάνω από έξι χρόνια και μέχρι 14 συμπληρωμένα χρόνια, θα δικαιούνται 24 μέρες σε περίπτωση πενθήμερης εργασίας και 30 μέρες σε περίπτωση εξαήμερης εργασίας, ενώ για συνεχή υπηρεσία πάνω από 14 συμπληρωμένα χρόνια, θα δικαιούνται 29 μέρες σε περίπτωση πενθήμερης εργασίας και 36 μέρες σε περίπτωση εξαήμερης εργασίας.

Για απουσία υπαλλήλου κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας, μέχρι 3 ώρες και 45 λεπτά θα αφαιρείται μισή ημέρα άδεια ανάπαυσης, ενώ για απουσία πέραν των 3 ωρών και 45 λεπτών θα αφαιρείται μία ημέρα άδεια ανάπαυσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εξάλλου, και μόνο κατόπιν άδειας του Προϊστάμενου Τμήματος, δύναται να επιτραπεί σε υπάλληλο να απουσιάζει από τα καθήκοντά του μέχρι 2 ώρες κατ’ ανώτατο όριο, εκτός και αν πρόκειται για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους.

Σε περίπτωση, πάντως, που υπάλληλος ασθενήσει, ενώ βρίσκεται με άδεια ανάπαυσης, η άδεια ανάπαυσης διακόπτεται μετά από αίτημα του υπαλλήλου και η περίοδος απουσίας λόγω ασθενείς δεν θα λογίζεται έναντι της άδειας ανάπαυσής του, αλλά θα θεωρείται ως άδεια ασθενείας μετά από πιστοποίηση αρμόδιου Ιατρικού Λειτουργού.

Επίσης, με εξαίρεση επείγουσες περιστάσεις, που δεν μπορούν να προβλεφθούν, αιτήσεις για άδεια ανάπαυσης μέχρι 8 ημέρες θα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη της αιτούμενης άδειας αναπαύσεως, ενώ για άδεια πάνω από 8 ημέρες οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον μία εβδομάδα προηγουμένως.

Συσσώρευση και μεταφορά άδειας

Με βάση τους νέους Κανονισμούς, κάθε δημόσιος υπάλληλος θα δικαιούται να μεταφέρει ημέρες της ετήσιας άδειας ανάπαυσής του από το ένα έτος στο άλλο, με ανώτατο όριο συσσώρευσης, στο σύνολο της υπηρεσίας του, 72 ημερών σε περίπτωση εξαήμερης εργασίας και 58 ημερών σε περίπτωση πενθήμερης εργασίας.

Υπάλληλος, ωστόσο, που έχει ήδη συσσωρεύσει μεγαλύτερο αριθμό ημερών άδειας ανάπαυσης από το ανώτατο όριο που καθορίζεται με τη νέα νομοθεσία, θα διατηρεί το όριο αυτό ως ανώτατο όριο. 

Επίσης, υπάλληλος που στερήθηκε το δικαίωμα λήψης της άδειας ανάπαυσης που κέρδισε εντός του έτους λόγω απουσίας του με άδεια ασθένειας, δύναται να ξεπεράσει το όρια μεταφοράς και συσσώρευσης.

Θερινή άδεια

Σε σχέση με την θερινή άδεια ανάπαυσης, οι Κανονισμοί προνοούν ότι η περίοδος θερινών διακοπών καθορίζεται για τη χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30η Σεπτεμβρίου και κατά την περίοδο αυτή οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δικαιούνται να πάρουν τρεις συνεχείς εβδομάδες άδεια ανάπαυσης. 

Σε εξαιρετικές, όμως, περιπτώσεις που οι ανάγκες της υπηρεσίας όπου υπηρετούν καθιστούν πρακτικά αδύνατη την παραχώρηση τριών συνεχών εβδομάδων, τότε θα τους παραχωρούνται δύο συνεχείς εβδομάδες και επιπλέον μία εβδομάδα σε άλλο στάδιο μέσα στην προαναφερθείσα περίοδο. 

Πάντως, όπου για ιδιαίτερους λόγους ο υπάλληλος επιθυμεί να πάρει την άδεια του αυτή εκτός της περιόδου που καθορίζεται, και οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν, τότε θα μπορεί να γίνεται ανάλογη διευθέτηση.

Άδεια ανάπαυσης σε περιπτώσεις αφυπηρέτησης

Σε περιπτώσεις αφυπηρέτησης, δημόσιος υπάλληλος που αφυπηρετεί λόγω ορίου ηλικίας ή μετά από αίτησή του, θα οφείλει να λάβει πριν την αφυπηρέτησή του την άδεια ανάπαυσης που έχει σε πίστη του και δεν δικαιούται να την αποποιηθεί ή να υπηρετήσει έναντι αυτής ή να διεκδικήσει πληρωμή αντί αυτής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, για περίοδο 12 μηνών πριν από την ημερομηνία αφυπηρέτησης, η συσσωρευμένη από προηγούμενα χρόνια άδεια ανάπαυσης του υπαλλήλου, δεν θα μπορεί να λαμβάνεται τμηματικά, αλλά συνολικά, πριν από την ημερομηνία αφυπηρέτησής του, ενώ σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, είναι δυνατό να γίνεται τμηματική χρήση μέρους της συσσωρευμένης άδειας ανάπαυσης, μέχρι δέκα ημέρες κατ’ ανώτατο όριο, με έγκριση του Προϊστάμενου Τμήματος.

Σε περίπτωση, εξάλλου, που υπάλληλος που αφυπηρετεί βρίσκεται με άδεια ασθενείας και η άδεια αυτή επεκτείνεται πέραν από την ημερομηνία από την οποία θα αρχίσει η άδεια ανάπαυσής του πριν από την αφυπηρέτησή του, η περίοδος της άδειας ασθένειας που εμπίπτει μέσα στην περίοδο της άδειας ανάπαυσής του θα λογίζεται ως μέρος της άδειας ανάπαυσης.

Άδεια ανάπαυσης σε περιπτώσεις παραίτησης, αναγκαστικής αφυπηρέτησης και θανάτου

Σύμφωνα, ακόμη, με τους υπό προώθηση Κανονισμούς, δημόσιος υπάλληλος που παραιτείται από τη θέση του, μετά από άδεια της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, οφείλει να λάβει πριν από την ημερομηνία παραίτησής του την άδεια ανάπαυσης την οποία έχει σε πίστη του, ενώ σε περίπτωση που υπάλληλος που αποχωρεί από την υπηρεσία, χωρίς την άδεια της ΕΔΥ ή απολύεται από την υπηρεσία, θα χάνει την άδεια ανάπαυσης που έχει σε πίστη του.

Σε περίπτωση, δε, αναγκαστικής αφυπηρέτησης ή αφυπηρέτησης για λόγους δημόσιου συμφέροντος ή τερματισμού της απασχόλησης λόγω ακύρωσης από το Δικαστήριο μόνιμου διορισμού, ο οποίος δεν αποκαταστάθηκε μετά την επανεξέταση, θα καταβάλλεται στον υπάλληλο το αντίτιμο της άδειας ανάπαυσης που έχει σε πίστη του και που δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε αυτόν πριν από την ημερομηνία της αφυπηρέτησής του ή του τερματισμού της απασχόλησής του, ανάλογα με την περίπτωση.

Σημειώνεται πως, σε περίπτωση θανάτου του υπαλλήλου, το αντίτιμο της άδειας ανάπαυσης που είχε σε πίστη του κατά την ημέρα του θανάτου του θα καταβάλλεται στους νόμιμους κληρονόμους του.

Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που υπάλληλος αφυπηρετεί ή παραιτείται λόγω διορισμού του στη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία ή σε άλλη κρατική υπηρεσία ή σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή σε οργανισμό κοινής ωφέλειας και δεν μπορεί να πάρει την άδεια που δικαιούται πριν από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, θα καταβάλλεται σε αυτόν το αντίτιμο της άδειας ανάπαυσης που έχει σε πίστη του και που δεν μπορεί να παραχωρηθεί σε αυτόν.

Άδεια ασθενείας

Αναφορικά με τις προωθούμενες αλλαγές που αφορούν την άδεια ασθενείας, βάσει των Κανονισμών, ο Προϊστάμενος Τμήματος θα δύναται να εγκρίνει σε υπάλληλο την παραχώρηση άδειας ασθενείας με πλήρεις απολαβές μέχρι 28 ημερολογιακές ημέρες σε κάθε έτος, εκ των οποίων οι έξι ημέρες θα μπορούν να εγκριθούν από τον Προϊστάμενο Τμήματος χωρίς την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού. Αυτό θα μπορεί να γίνει, ωστόσο, νοουμένου ότι η απουσία λόγω ασθένειας δεν υπερβαίνει τις δύο ημερολογιακές ημέρες, δεν προηγείται Σαββάτου, σε περίπτωση πενθήμερης εργασίας ή Κυριακής, σε περίπτωση εξαήμερης εργασίας, ούτε προηγείται ή έπεται Κυριακής, δημόσιας ή θρησκευτικής αργίας, άδειας ανάπαυσης ή άδειας ασθενείας με ιατρικό πιστοποιητικό ή οποιασδήποτε άλλης άδειας με ή χωρίς απολαβές, με την υποβολή αίτησης από τον υπάλληλο, μόλις επανέλθει στα καθήκοντά του, κι εφόσον ο Προϊστάμενος Τμήματρος ικανοποιηθεί ότι η απουσία του υπαλλήλου οφείλεται πράγματι σε λόγους υγείας.

Σε περίπτωση ανάγκης απουσίας υπαλλήλου για λόγους υγείας πέραν των 28 ημερολογιακών ημερών, πάντως, θα είναι δυνατή, εντός μίας περιόδου τριών συνεχόμενων ετών, η έγκριση από τον Προϊστάμενο Τμήματος άδειας ασθενείας με πλήρεις απολαβές μέχρι έξι μήνες, πρόσθετης άδειας με καταβολή του 60% των απολαβών του για άλλους έξι μήνες, καθώς και πρόσθετης άδειας ασθενείας με καταβολή του 50% των απολαβών του για άλλους έξι μήνες, με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού από αρμόδιο ιατρικό λειτουργό.

Οποιαδήποτε πρόσθετη περίοδος απουσίας για λόγους ασθένειας, εντός της περιόδου των τριών συνεχόμενων ετών, θα λογίζεται ως απουσία χωρίς απολαβές, νοουμένου ότι δεν αμφισβητείται η καταλληλότητα του υπαλλήλου από πλευράς υγείας για συνέχιση της υπηρεσίας του και δεν προκύπτει ζήτημα αφυπηρέτησής του για λόγους υγείας.

Με τους νέους Κανονισμούς, ακόμη, δεν θα επιτρέπεται σε υπάλληλο να επανέλθει στα καθήκοντά του πριν λήξει η άδεια ασθένειάς του ή οποιαδήποτε παράταση της άδειας ασθένειάς του, εκτός αν πιστοποιηθεί από αρμόδιο ιατρικό λειτουργό ότι μπορεί να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντα της θέσης του.

Τονίζεται ότι, η άδεια ασθενείας δεν είναι συσσωρεύσιμη.

Την ίδια ώρα, σε υπάλληλο που τραυματίζεται σωματικά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, χωρίς δική του υπαιτιότητα ή αμέλεια, θα δύναται να χορηγηθεί παράταση άδειας ασθενείας με πλήρεις απολαβές για περίοδο έξι μηνών μετά τη λήξη της ετήσιας άδειας ασθενείας την οποία δικαιούται. 

Αν μετά τη λήξη της παράτασης αυτής ο υπάλληλος αδυνατεί να επανέλθει στα καθήκοντά του, θα δύναται να χορηγηθεί σε αυτόν περαιτέρω άδεια ασθενείας με πλήρεις απολαβές μέχρι έξι μήνες, καθώς και περαιτέρω άδεια ασθενείας μέχρι έξι μήνες με το 50% των απολαβών του.

Επιπρόσθετα, σε υπαλλήλους τραυματίες πολέμου θα παραχωρείται άδεια ασθενείας δύο ετών, ένα χρόνο με πλήρεις απολαβές και ένα χρόνο με το 60% των απολαβών του.

Άδεια μητρότητας

Σε σχέση με την άδεια μητρότητας, σύμφωνα με τους Κανονισμούς, οι έγκυες υπάλληλοι θα υποχρεούνται όπως:

  • Μετά τη συμπλήρωση του πέμπτου μήνα εγκυμοσύνης να προσκομίσουν βεβαίωση από αρμόδιο ιατρικό λειτουργό, που να αναφέρει την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού
  • Απουσιάσουν από τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τον «περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμο», όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται.

Όπως αναφέρεται στους Κανονισμούς, οι 12 πρώτες εβδομάδες της περιόδου αποχής εγκύων υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους θα λογίζονται ως άδεια μητρότητας με πλήρεις απολαβές.

Για την προαναφερθείσα περίοδο, θα καταβάλλεται στον υπάλληλο, μετά από αίτησή της, το επίδομα μητρότητας που προνοεί ο «περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμος», όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται, ενώ το ποσό που υπολείπεται για να συμπληρωθούν οι τρέχουσες απολαβές της, θα καταβάλλεται από το κράτος. Για τις υπόλοιπες εβδομάδες θα καταβάλλεται σε αυτήν μόνο το επίδομα μητρότητας.

Παράλληλα, σε γυναίκα δημόσιο υπάλληλο που αποκτά τρίδυμα και άνω, παραχωρείται άδεια με πλήρεις απολαβές 12 μηνών και επίδομα, σύμφωνα με τον «περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο», όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται, ενώ γυναίκα δημόσιος υπάλληλος που αναλαμβάνει τη φροντίδα παιδιού κάτω των 12 χρόνων λόγω υιοθεσίας, θα δικαούται να απουσιάσει από τα καθήκοντά της, σύμφωνα με τον «περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμο». Σημειώνεται πως, οι οκτώ πρώτες εβδομάδες της περιόδου απουσίας θετής μητέρας από τα καθήκοντά της, θα λογίζονται ως άδεια μητρότητας με πλήρεις απολαβές, στην οποία συνυπολογίζεται το επίδομα μητρότητας.

Γυναικα υπάλληλος που είναι παρένθετη μητέρα ή αποκτά παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, δικαιούται να απουσιάσει από τα καθήκοντά της, σύμφωνα με τον «περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμο» και οι πρώτες 12 εβδομάδες της περιόδου απουσίας, θα λογίζονται ως άδεια μητρότητας με πλήρεις απολαβές.

Άδεια φροντίδας νεογέννητου παιδιού

Χωρίς επηρεασμό των γενικών διατάξεων που ισχύουν για παραχώρηση άδειας απουσίας χωρίς απολαβές, πάντως, οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι θα δικαιούνται, αν το επιθυμούν, πρόσθετη άδεια απουσίας χωρίς απολαβές μέχρι 12 εβδομάδες, μετά την εξάντληση της άδειας μητρότητας που δικαιούνται μετά τον τοκετό, για σκοπούς φροντίδας του νεογέννητου παιδιού, η οποία θα λογίζεται ως άδεια απουσίας για λόγους δημοσίου συμφέροντος. 

Σε περίπτωση, πάντως, που η υπάλληλος έχει άδεια ανάπαυσης σε πίστη της, θα μπορεί να κάνει χρήση τέτοιας άδειας πριν ή μετά το δικαίωμα για 12 εβδομάδες χωρίς απολαβές.

Άδεια πατρότητας

Με βάση τους νέους Κανονισμούς, σε πατέρα υπάλληλο δύναται να παραχωρείται άδεια πατρότητας σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που διαλαμβάνει ο «περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασία για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμος», όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται.

Γονική άδεια

Σε κάθε γονέα υπάλληλο -πατέρα και μητέρα-, περιλαμβανομένων και θετών γονέων, θα μπορεί να παραχωρείται γονική άδεια, στο ύψος και με τους όρους και προϋποθέσεις που διαλαμβάνει ο «περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασία για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμος», όπως αυτός εκάστοτε τροποποιείται, για σκοπούς φροντίδας και ανατροφής του παιδιού.

Άδεια για λόγους φροντίδας

Κάθε υπάλληλος θα δικαιούται να λαμβάνει με αίτησή του άδεια φροντίδας χωρίς απολαβές μέχρι πέντε εργάσιμες ημέρες το χρόνο, για σκοπούς φροντίδας ή υποστήριξης σε συγγενή ή πρόσωπο που κατοικεί στο ίδιο νοικοκυριό με τον υπάλληλο, ο οποίος θα έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο.

Άδεια για λόγους ανωτέρας βίας

Κάθε υπάλληλος θα δικαιούται να λαμβάνει με αίτησή του άδεια χωρίς απολαβές, μέχρι επτά συνολικά εργάσιμες ημέρες το χρόνο, για λόγους ανωτέρας βίς, που συνδέονται με επείγοντες οικογενειακούς λόγους, οι οποίοι θα αφορούν ασθένεια ή ατύχημα που καθιστούν απαραίτητη την άμεση παρουσία του.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου