Ολομέλεια: Αποφάσισε αλλαγή στον περί Πτώχευσης Νόμο

Η Βουλή τροποποίησε τον νόμο περί πτωχεύσεως για να διευκολύνει τους κουρεμένους καταθέτες

Η Βουλή τροποποίησε τον περί πτωχεύσεων νόμο ώστε να παρασχεθεί εξουσία στο δικαστήριο σε δικαιολογημένες περιπτώσεις να διατάζει τη διαφοροποίηση της διαδικασίας επαλήθευσης χρεών, ώστε αυτές να είναι πιο γρήγορες, απλές και αποτελεσματικές.

Με το νόμο αναμένεται να υποβοηθηθεί η εκκαθάριση οικονομικών οντοτήτων, όπου υφίσταται μεγάλος αριθμός πιστωτών ή και μικρό ποσό οφειλής έναντι των πιστωτών, όπως είναι η περίπτωση εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας.

Τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης.

>>Διαβάστε επίσης: Εκκαθαρίσεις: Αλλάζει τρόπο η επαλήθευση χρέους με πρόταση νόμου<<

Με τον νόμο παρέχεται εξουσία στο δικαστήριο σε δικαιολογημένες περιπτώσεις να διατάζει τη διαφοροποίηση της διαδικασίας επαλήθευσης χρεών, κατόπιν αιτήματος του επίσημου παραλήπτη ή του διαχειριστή, σε ό,τι αφορά φυσικά πρόσωπα, ή του εκκαθαριστή, σε ό,τι αφορά αφερέγγυες εταιρείες.

Η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες υπέρ των 14.000 καταθετών του 2013.

Ο κ. Παντελίδης είπε ότι πρόκειται για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και μακάρι να μην υπάρξει ανάγκη να εφαρμοστεί στο μέλλον σε τέτοια έκταση και βαθμό.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, εξέφρασε την ελπίδα η νομοθεσία να αξιοποιηθεί κατάλληλα από τους αρμόδιους και να υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση για επίλυση του προβλήματος και να μην υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης αναφέρθηκε στην ανάγκη λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας που να δέχεται τις αιτήσεις για το Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους καταθέτες 9 χρόνια μετά.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι δυστυχώς η νομοθεσία περί πτωχεύσεων είναι απαρχαιωμένη και χρειάζεται ριζική αναδόμηση.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι κανένας δεν έχει λογοδοτήσει εδώ και 9 χρόνια για το κούρεμα και κάποιοι κάνουν πάρτι στα περιουσιακά στοιχεία των κουρεμένων.

Ο Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι το κράτος είναι πρώτο και καλύτερο να φέρνει νομοθεσίες υπέρ των τραπεζών αλλά όχι για να εξυπηρετεί τους πολίτες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι νοικοκυραίοι πλήρωσαν τα εγκληματικά λάθη κάποιων που άφησαν τις τράπεζες στον αναπνευστήρα και ότι κανένας δεν πλήρωσε μέχρι τώρα. Είπε ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει εδώ που έφτασαν τα πράγματα σήμερα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι κάποιοι μέχρι σήμερα ψηφίζουν νόμους υπέρ των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών και καταθετών με την επίκληση των κινδύνων που υπάρχουν. Υπενθύμισε ότι είχαν δοθεί και δεσμεύσεις για τους κουρεμένους καταθέτες συνολικά και αυτές κατέληξαν ένα ανέκδοτο άνευ αντικειμένου.

ΚΥΠΕ