Ομαλή η προσαρμογή στην εποχή των πιστωτικών καρτών

Πως προχωρά η εφαρμογή της νομοθεσίας για υποχρεωτική παροχή υπηρεσιών για αγορές με πιστωτικές και πως προσαρμόζονται τα καταστήματα / Η σοβαρή έλλειψη εργατικού συνεχίζει να ταλανίζει το λιανικό εμπόριο 

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Σε νέα τροχιά λειτουργίας μπήκαν από τις 18 Σεπτεμβρίου οι επιχειρήσεις του Λιανικού Εμπορίου, αφού πλέον οι καταναλωτές μπορούν χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για τις αγορές τους σε 87 κατηγορίες επιχειρήσεων που, βάσει διατάγματος, οφείλουν να παρέχουν υποχρεωτικά την υπηρεσία για πληρωμές με πιστωτικές.

Να θυμίσουμε ότι στο Διάταγμα που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις  που εμπίπτουν σε αυτές τις 87 κατηγορίες , υποχρεώνονται να αποδέχονται πληρωμή με κάρτα ενώ όπως έχει σημειωθεί αρκετές φορές, στόχος αυτής της νέας υποχρέωσης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η διαφύλαξη των δημοσίων εσόδων, η ενίσχυση της προστασίας του πολίτη όπως επίσης και η διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριo Αντωνίου, τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, τις πρώτες βδομάδες που εφαρμόστηκε αυτή η απόφαση, δεν παρουσίασαν προβλήματα αφού όπως όλα φαίνονται προσαρμόστηκαν ομαλά: «Σχεδόν όλα τα καταστήματα όλων των μεγεθών και ειδών πωλήσεων εδώ και χρόνια είχαν ήδη τερματικά αποδοχής πλαστικού χρήματος κάτι που θεωρώ εν έτους 2021 πολύ σημαντικό. Είναι θέμα εξυπηρέτησης προς τον πελάτη και ούτως ή αλλιώς, η τάση με την πανδημία αύξησε κατακόρυφα  την χρήση πλαστικού χρήματος και ώσπου περνούν τα χρόνια θα φθίνει η χρήση του μετρητού», δήλωσε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σημαντικό να λάβουμε υπόψη, είπε ο κ. Αντωνίου, ότι οι νέες γενεές καταναλωτών πλέον χρησιμοποιούν σχεδόν πάντα πλαστικό χρήμα ενώ φυσικά σημαντική είναι η ταχύτητα και η ασφάλεια πληρωμής που παρέχουν οι πιστωτικές: «Κάποιος σήμερα που δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο και δεν αποδέχεται κάρτα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, αφού αυτό το νέο μέτρο μόνο θετικά έχει στην ολότητα και για τους λιανέμπορους και για τους καταναλωτές αλλά και για το σύνολο της οικονομίας», σημείωσε.

Παρόλα αυτά,  ανέφερε ο ΓΓ του ΠΑΣΥΛΕ, υπάρχουν πολύ μικρές επιχειρήσεις ή πλανοδιοπώλες που καταγράφουν κάποιες πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου όπως στην σύνδεση, στο κόστος του τερματικού κτλ. ενώ επίσης σε κάποιες περιπτώσεις σε περίπτερα παρατηρούνται δυσκολίες κυρίως αν πρόκειται για μικροποσά.

Τέλος στα Σχέδια Στήριξης – Μεγάλο το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού

Ερωτηθείς για το πως βλέπει ο ΠΑΣΥΛΕ την απόφαση να τερματιστούν τα Σχέδια Στήριξης του Υπουργείου Εργασίας, ο κ. Αντωνίου χαιρετίζει την απόφαση αφού όπως ανέφερε τα σχέδια τρέχουν εδώ και πολλούς μήνες και κάποτε έπρεπε να φτάσουν στο τέλος τους. «Τα σχέδια στήριξης ήταν πολύ στοχευμένα και πέτυχαν στην ολότητα τους γιατί στήριξαν την απασχόληση», πρόσθεσε.

Σημαντικό να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΠΑΣΥΛΕ, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και δίνεται αγώνας για να βρεθεί προσωπικό.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

«Στο τέλος της ημέρας η έλλειψη προσωπικού είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη  της οικονομίας και το Υπουργείο πρέπει να βρει άμεσα λύσεις» τόνισε ο κ. Αντωνίου, αναφέροντας ότι ο ΠΑΣΥΛΕ ως σύνδεσμος προτείνει στο Υπουργείο να απαλείψει τις δύσκολες γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να χορηγήσει προσωπικό από τρίτες χώρες και να απλοποιήσει τις διαδικασίες για εργοδότηση αιτητών πολιτικού ασύλου, κάτι που θα είναι προς όφελος της οικονομίας και του κράτους αφού αντί να παίρνουν επίδομα οι δεκάδες χιλιάδες αιτητές πολιτικού ασύλου, θα δουλεύουν.

Τέλος, όσο αφορά τους λόγους που φτάσαμε σε αυτή την σοβαρή έλλειψη προσωπικού, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι αυτοί είναι πολλοί, όπως ότι σε κάποιες θέσεις εργασίας λόγω νοοτροπίας και κουλτούρας δεν θέλουν να δουλέψουν, λόγω του νέου αίματος στην αγορά εργασίας που η συντριπτική πλειοψηφία είναι πτυχιούχοι, λόγω του ότι ο κόσμος ψάχνει πλέον την τηλεργασία και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και λόγω του ότι με την πανδημία οι κοινοτικοί έφυγαν από Κύπρο.

Κυπριάνα Σταύρου
 
17318