Ομόλογα βιωσιμότητας, η καλύτερη επιλογή για την Κύπρο

Γιατί τα πράσινα ομόλογα δεν είναι η πρώτη επιλογή για την Κύπρο / Τι απαιτείται

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

Η Κύπρος μελετά την έκδοση πράσινων ή ομολόγων βιωσιμότητας, όπως σημείωσε ο  κ. Στέλιος Λεωνίδου, Οικονομικός Λειτουργός Ά στο Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στην εκπομπή Business Hour By Brief (28/1).

>>>Δείτε ακόμη: 10ετές Ομόλογο: Οι Σκανδιναβοί «μας έβαλαν στο μάτι» και αγόρασαν

Για τους λόγους όπου η Κύπρος στρέφεται προς αυτά, ο κ. Λεωνίδου επεξήγησε πως παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε αυτή την αγορά η οποία γίνεται όλο και πιο σημαντική, ώστοσο όπως φαίνεται λόγω υποδομών Κύπρος βρίσκεται πιο κοντά στο να εκδώσει ομόλογα βιωσιμότητας, παρά πράσινο ομόλογο. 

«Πρόκειται για αρκετά επίπονη διαδικασία, καθώς εμπλέκει το σύνολο του κυβερνητικού οργανισμού, τουλάχιστον όλα τα Υπουργεία που έχουν να κάνουν με αυτού του είδους έργα, ενώ χρειάζεται και μια πολύ σημαντική πολιτική δέσμευση από την εκτελεστική  εξουσία ότι θα προχωρήσει με την εκπλήρωση αυτών των έργων», τόνισε. 

Επομένως, σημείωσε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει τέτοιου είδους ομόλογα εάν και εφόσον υπάρχει δυνατότητα.

Σε πρώτο στάδιο ανέφερε, το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου χρέους πρέπει να μελετήσει διεξοδικά αν υπάρχει η θέληση και η δυνατότητα εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδώσει πράσινα ή βιώσιμα ομόλογα.

Βιώσιμα ή πράσινα ομόλογα

Ανάμεσα στα πράσινα και βιώσιμα ομόλογα και ποια θα ήταν πιο κατάλληλα να εκδοθούν στην Κύπρο, ο κ. Λεωνίδου επεσήμανε πρώτα τις διαφορές τους.

Πράσινα είναι τα ομόλογα που εκδίδονται με τον ξεκάθαρο σκοπό να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένες επενδύσεις ή έξοδα του κράτους που σχετίζονται με τον πράσινο τομέα και το περιβάλλον, ανέφερε. «Αυτό μπορεί να είναι επενδύσεις ή απώλεια εσόδων είτε έξοδα σε αυτούς τους τομείς», σημείωσε.

Αντίστοιχα, κατά τον κ. Λεωνίδου, τα βιώσιμα ομόλογα συμπεριλαμβάνουν όχι μόνο έξοδα που σχετίζονται με το περιβάλλον αλλά και με κοινωνικούς σκοπούς, όπως παράδειγμα την υγεία, την παιδεία, διαχείριση θεμάτων για άτομα που βρίσκονται σε περιφερειακές κοινότητες κ.α.

Ο κ. Λεωνίδου αναφέρθηκε στο Λουξεμβούργο, το οποίο εξέδωσε βιώσιμο ομόλογο το 2021, κάνοντας συνδυασμό τέτοιων εξόδων.

Βιώσιμα ομόλογα η καλύτερη επιλογή

Περιβαλλοντικά έργα σε τέτοια μεγέθη, δεν υπάρχουν στην Κύπρο, σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει, κατά τον κ. Λεωνίδου,  εξού και το βιώσιμο ομόλογο πιθανόν να αντιπροσωπεύει μια καλύτερη επιλογή για την Κύπρο, παρά το πράσινο.  «Στον κρατικό προϋπολογισμό υπάρχουν σημαντικά ποσά που αξιοποιούνται για κοινωνικούς σκοπούς», πρόσθεσε.

Όπως πρόσθεσε, για την Κύπρο ένα βιώσιμο ομόλογο είναι το πιο κατάλληλο την δεδομένη στιμγή.

Τα μάτια των επενδυτών στραμμένα στα πράσινα και βιώσιμα ομόλογα

Επίσης, τόνισε, σε αντίθεση με τα κοινά ομόλογα, οι επενδυτές παρακολουθούν κατά πόσο τα διάφορα έργα (σ.σ που ανήκουν στον τομέα των πράσινων και κοινωνικών ) υλοποιούνται. «Άρα και εμείς ως εκδότες πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχές επαφή με τους επενδυτές και να τους ενημερώνουμε για την πορεία των έργων», ανέφερε.

Το εμπόδιο στην έκδοση πράσινων και βιώσιμων ομολόγων

Η Κύπρος ως μικρός εκδότης, δεν έχει αρκετά μεγάλες επενδύσεις ώστε να μπορέσει κάποιος να εκδώσει ένα ομόλογο το οποίο έχει έχει ένα μίνιμουμ μέγεθος, συνήθως 500 εκατ. ευρώ - 1 δις ευρώ.

Επιπλέον πρόσθεσε  ο κ. Λεωνίδου, ότι οποιαδήποτε έκδοση κάτω του 0.5 δις ευρώ δεν αξίζει αυτή την διαδικασία καθώς δεν θα είναι το προτιμότερο για τους ίδιους τους επενδυτές. 

Ικανοποιητική η πορεία των κυπριακών ομολόγων

Ρωτηθείς για την πορεία των κοινών ομολόγων που εξέδωσε πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε πως αυτό που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες είναι ότι υπάρχει μια σταθερότητα στην τιμή του, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίηση του.
«Το γεγονός ότι δεν παρατηρούνται μεγάλες μεταβολές, σημαίνει ότι η τιμολόγηση του ήταν σωστή και την έχει αποτιμήσει και η αγορά ως σωστή», σημείωσε

Την ίδια ώρα και οι επενδυτές δείχνουν ικανοποιημένοι ανέφερε ο κ. Λεωνίδου. «Υπήρξε μια μικρή μείωση στις τιμές αλλά ήταν η μικρότερη από τις περισσότερες συγκρίσιμες εκδόσεις άλλων Ευρωπαϊκών κρατών», πρόσθεσε.

Παρακολουθήστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Βusiness Hour by Brief o κ. Λεωνίδου:

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

 
23521