ΟΠΟΚ: Αντίθετη με τη μετεγκατάσταση ασφαλτικών στο Δάλι και Τσέρι

Η ΟΠΟΚ για την μετεγκατάσταση των ασφαλτικών στο Δάλι και στο Τσέρι

Την αντίθεσή της στη μετεγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, σε περιοχές με σημαντικές αθροιστικές και σωρευτικές επιπτώσεις, χωρίς την εκπόνηση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και την αξιολόγηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εξέφρασε η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ).

Σε δελτίο Τύπου αναφορικά με τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα τη διαδικασία επιλογής χώρων μετεγκατάστασης των βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στους Δήμους Ιδαλίου και Τσερίου, η ΟΠΟΚ σημειώνει ότι οι μονάδες αυτές «πρέπει να μετεγκατασταθούν το συντομότερο δυνατό, καθότι χωροθετούνται σε πολύ μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές και σχολική μονάδα».

Σημειώνει ακόμη ότι οι περιοχές μετεγκατάστασης των βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος θα πρέπει να χωροθετούνται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 – 2,5 χιλιομέτρων από τα καθορισμένα όρια ανάπτυξης και τις υφιστάμενες οικιστικές ζώνες των παρακείμενων κοινοτήτων / δήμων, έτσι ώστε να αποφεύγεται η χωροθέτηση πλησίον οικιστικών περιοχών και να μην επηρεάζονται δυσμενώς οι χρήσεις γης μίας περιοχής ή/και η ποιότητα ζωής των κατοίκων.
 
«Η πάγια θέση της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) είναι ότι θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί η μεμονωμένη και αποσπασματική αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη μετεγκατάσταση των υφιστάμενων μονάδων παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος σε διάφορες περιοχές, μέσω της εκπόνησης ενός Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και της υποβολής του σε Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» αναφέρει.
 
Προσθέτει επίσης ότι σε αυτό το πλαίσιο, έπρεπε να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές και να αιτιολογηθούν οι λύσεις επαναχωροθέτησης, να αξιολογηθούν ενιαία και ολοκληρωμένα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και να αποφευχθούν επιπρόσθετα προβλήματα, όπως γειτνίαση των περιοχών μετεγκατάστασης με οικιστικές ζώνες και τοπικές κοινότητες, επηρεασμός παρακείμενων χρήσεων γης και πρόκληση περαιτέρω σωρευτικών επιπτώσεων σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές (π.χ. από μεταλλευτικές, λατομικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και άλλες αναπτύξεις).
 
Παράλληλα, ο ΟΠΟΚ επισημαίνει ότι οι βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν βαρύ μαζούτ (Heavy Fuel Oil – HFO) και μηχανέλαια, ως καύσιμη ύλη, καθότι απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους ρύπους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, μεταξύ των οποίων νιτρικά οξέα, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου και αιωρούμενα σωματίδια. «Οι συγκεκριμένες καύσιμες ύλες συνιστούν μία πολύ σοβαρή περιβαλλοντική και υγειονομική επιβάρυνση για τις περιοχές χωροθέτησης τους και τους κατοίκους των παρακείμενων οικισμών» συμπληρώνει.

ΚΥΠΕ