Ορφανίδου: Οι ισχυρισμοί του Γενικού Ελεγκτή δεν τεκμηριώνονται

Για ακόμη μια φορά οι ισχυρισμοί του Γενικού Ελεγκτή για ενδεχόμενη απώλεια εσόδων δεν τεκμηριώνονται, αναφέρει

Η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή είναι η τρίτη στη σειρά, αφού έχουν προηγηθεί τα εκτενέστερα πορίσματα Καλογήρου και Νικολάτου, αλλά σε αντίθεση με τα άλλα δύο πορίσματα, αφορά επιλεκτικό έλεγχο για την περίοδο 2013 και μετά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ξεκίνησε το 2007, αναφέρει η γραπτή δήλωση της Βουλεύτριας του ΔΗΣΥ κ. Σάβιας Ορφανίδου. 

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Η Σάβια Ορφανίδου, δήλωσε ότι στη Επιτροπή Ελέγχου, για ακόμη μια φορά οι ισχυρισμοί του Γενικού Ελεγκτή για ενδεχόμενη απώλεια εσόδων δεν τεκμηριώνονται, τουναντίον είναι αβάσιμοι και ανυπόστατοι. 

Ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια με κυβερνητικό νομοσχέδιο το 2012 άνοιξε το παράθυρο για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για ξένους, μη μόνιμους κάτοικους Κύπρου, όπως αναφέρει στην γραπτή της δήλωση.

>>Διαβάστε επίσης: Ελεγκτική σε ΥΠΟΙΚ:Το εύρημα είναι ότι τα ανείσπρακτα αυξάνονται<<

 Επιπρόσθετα, όπως δήλωσε, το Υπουργείο ενημέρωσε ότι τρεις διαφορετικοί Έφοροι Φορολογίας από το 2012 απέδωσαν την ίδια ερμηνεία για την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας, η ορθότητα της οποία επιβεβαιώθηκε και με σχετική απόφαση του Εφοριακού Συμβουλίου.

Διαβάστε αυτούσια την γραπτή δήλωση της Σάβιας Ορφανίδου:

«Η Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή είναι η τρίτη στη σειρά, αφού έχουν προηγηθεί τα εκτενέστερα πορίσματα Καλογήρου και Νικολάτου, αλλά σε αντίθεση με τα άλλα δύο πορίσματα, αφορά επιλεκτικό έλεγχο για την περίοδο 2013 και μετά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα ξεκίνησε το 2007. Εν πάση περίπτωση έχουν ήδη ζητηθεί επιμέρους στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς για αξιολόγηση τυχόν νέων περιπτώσεων.

>>> Διαβάστε αυτούσια η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ΕΔΩ <<<
 
Στη σημερινή Επιτροπή Ελέγχου, ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι οι ισχυρισμοί του Γενικού Ελεγκτή για ενδεχόμενη απώλεια εσόδων δεν τεκμηριώνονται, τουναντίον είναι αβάσιμοι και ανυπόστατοι. Ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια με κυβερνητικό νομοσχέδιο το 2012 άνοιξε το παράθυρο για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για ξένους, μη μόνιμους κάτοικους Κύπρου. Επιπρόσθετα το Υπουργείο ενημέρωσε ότι τρεις διαφορετικοί Έφοροι Φορολογίας από το 2012 απέδωσαν την ίδια ερμηνεία για την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας, η ορθότητα της οποία επιβεβαιώθηκε και με σχετική απόφαση του Εφοριακού Συμβουλίου.


>>Διαβάστε επίσης: ΥΠΟΙΚ: Από το 1960 οι ανείσπρακτοι φόροι των €2,3 δις<<

 
Σχετικά με αναφορές της αντιπολίτευσης για εισφορές στο Δημοκρατικό Συναγερμό, όλα αυτά τα στοιχεία, όπως παραδέχθηκε και οι ίδια η αντιπολίτευση, είναι δημοσιοποιημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος με πλήρη διαφάνεια και με βάση τους εναρμονισμένους νόμους της Greco. Είναι η δεύτερη φορά που προσπαθεί η αντιπολίτευση να πλήξει τον  Δημοκρατικό Συναγερμό χρησιμοποιώντας τα ίδια στοιχεία, και όπως και στην πρώτη φορά, η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

 >>Διαβάστε επίσης: Απαντά σε Χάρη ο Οδυσσέας με στοιχεία για ΚΕΠ και ΦΠΑ<<

Θα επαναλάβουμε τη θέση μας ότι το επενδυτικό πρόγραμμα στήριξε εμπράκτως την οικονομία σε δύσκολους καιρούς. Για τα λάθη και τις παραλείψεις όμως που έχουμε ήδη παραδεχθεί και που έδωσαν την ευκαιρία σε κάποιους επιτήδειους να τα εκμεταλλευτούν, η Κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη τερματίζοντας το Πρόγραμμα το φθινόπωρο του 2020, ενώ μέσα από τα πορίσματα ήδη εξετάζονται ταυτόχρονα υποθέσεις πιθανώς ποινικών αδικημάτων αλλά και υποθέσεις ανάκλησης υπηκοοτήτων».