Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως: Έγινε τράπεζα και ετοιμάζεται να πωλήσει ΜΕΔ

Στόχος του Οργανισμού είναι να μειωθούν τα ΜΕΔ από το 31,12% στο 21,27% το 2026

Σε αναθεώρηση της στρατηγικής διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), με στόχο τη δραστική μείωσή τους την τριετία 2024-2026, προχώρησε ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης, βάζοντας πλέον στο πλάνο των ενεργειών του και την πώληση δανείων.

Σύμφωνα με σημείωμα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2024, «η αποτελεσματική διαχείριση των ΜΕΔ παραμένει μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τον Οργανισμό και αποτελεί μία εκ των μεσοπρόθεσμων προτεραιοτήτων του, εφόσον η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου θα συμβάλει στη διατήρη της ήδη καλής κεφαλαιακής βάσης και ο Οργανισμός θα είναι σε θέση να ενδυναμώσει τον ρόλο του στη στήριξη της κυπριακής οικογένειας».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «το ύψος των ΜΕΔ παραμένει σταθερό ανά τρίμηνο με ασήμαντες μεταβολές από έτος σε έτος, καθώς το χαρτοφυλάκιο του έχει αποδειχθεί το πιο ανελαστικό σε διαχείριση», υπογραμμίζοντας ότι το χαρτοφυλάκιο του ΟΧΣ αποτελείται κυρίως από στεγαστικά δάνεια που η διαχείρισή του επηρεάζεται άμεσα κι από άλλους εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι είναι πέραν του ελέγχου του Οργανισμού, όπως το πλαίσιο εκποιήσεων και οι τροποποιήσεις στον «περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμο».

Περαιτέρω ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης τονίζει πως «τα υψηλά ποσοστά ΜΕΔ και η αύξηση των προβλέψεων για ΜΕΔ δημιουργούν σημαντικές πιέσεις στον Οργανισμό και επηρεάζουν αρνητικά το προφίλ πιστωτικού κινδύνου του», υπογραμμίζοντας ότι κατά τα προηγούμενα χρόνια επικέντρωσε τις προσπάθειες του για την επίτευξη βιώσιμων αναδιαρθρώσεων και την αξιοποίηση των Κυβερνητικών Σχεδίων που έχουν ανακοινωθεί με σκοπό τη διαχείριση των ΜΕΔ, τα οποία έχουν σαν εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Με στόχο, όμως, τη σημαντική και δραστική μείωση των ΜΕΔ την τριετία 2024-2026, ο Οργανισμός προχώρησε στην αναθεώρηση της στρατηγικής για τη διαχείριση των ΜΕΔ, η οποία «περιλαμβάνει ενέργειες που στοχεύουν στην πιο δραστική μείωση των ΜΕΔ μέσα από την υλοποίηση στρατηγικών πώλησης (Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης και πώληση χαρτοφυλακίου) και μέσω οριστικής διευθέτησης και αναδιάρθρωσης είτε στα πλαίσια διαπραγμάτευσης με τον πελάτη είτε βάσει εφαρμογής σχεδίων του κράτους (π.χ. Σχέδιο ΟΙΚΙΑ, Σχέδιο Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, κ.ά.)».

Στα πλαίσια ετοιμασίας του προϋπολογισμού για το 2024 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2024-2026, προστίθεται, έχει καθοριστεί πλάνο διαχείρισης των ΜΕΔ στο οποίο ενσωματώνεται η αποτελεσματική διαχείριση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου με σκοπό να επιτευχθεί η μείωση των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων, η βελτίωση του πιστωτικού κινδύνου και η ενίσχυση της κερδοφορίας του Οργανισμού.

Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια του Οργανισμού, ανέρχονταν στα τέλη Ιουνίου 2023 στα 273,4 εκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 31,12% του δανειακού χαρτοφυλακίου του, ενώ με βάση πίνακα που ετπόμασε, ο ΟΧΣ στοχεύει να μειώσει κατά το ήμισυ το ύψος των ΜΕΔ, ούτως ώστε από τα 273,4 εκ. ευρώ που ήταν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 να μειωθούν στα 123,7 εκ. το 2026.

Σε ό,τι αφορά την πώληση δανείων, όπως αναφέρεται στο σημείωμα, στα πλαίσια ετοιμασίας του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου έχει εντοπιστεί το δυνητικά επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο. 

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, επισημαίνεται, θα αποτελείται από δάνεια τα οποία εξασφαλίζονται με ακίνητα αγοραίας αξίας πέραν των 300.000 ευρώ και με ακίνητα που δεν αποτελούν την κύρια κατοικία.

Αξίζει να αναφερθεί πως, Νόμο που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο, παραχωρήθηκε στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης το δικαίωμα να προχωρεί στην πώληση χαρτοφυλακίου που αποτελείται από ΜΕΔ σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Ειδικότερα, με τον Νόμο που ψηφίστηκε, ο ΟΧΣ μπορεί αφενός να αγοράζει χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του βασικού νόμου και αφετέρου να προχωρεί σε πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου το οποίο αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε νομικά πρόσωπα που δύνανται να αγοράζουν πιστωτικές διευκολύνσεις.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου