Οριακή άνοδος του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Μάιο

Ο ΕΝΔΤΚ τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 0,1% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020

Οριακή αύξηση παρουσίασε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕΝΔΤΚ) τον Μάιο, ωθούμενος κυρίως από τις θετικές μεταβολές στις τιμές των τροφίμων και αλκοολούχων ποτών και καπνικά προϊόντα, που αντιστάθμισαν την πτώση στην κατηγορία της ενέργειας.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ΕΝΔΤΚ τον Μάιο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε στο 0,1% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ σε ετήσια βάση (σε σύγκριση με Μάιο του 2019) κατέγραψε μείωση 1,4%, υπό το βάρος της πτώσης τιμών στην ενέργεια.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2020, σημειώθηκε μείωση 0,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 
Συγκριτικά με τον Μάιο του 2019, οι κατηγορίες Μεταφορές και Ένδυση και Υπόδηση παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή με ποσοστά 7,8% και 4,2% αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη θετική μεταβολή σημειώθηκε στην κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά με ποσοστό 3,6%.
 
Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά τόσο με τον Μάιο του 2019 όσο και με τον προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκε στην κατηγορία Ενέργεια, με ποσοστά -16,4% και -4,8%.    

(ΚΥΠΕ)

 
16318
Thumbnail