Οριστικά στο αμερικανικό fund το «Απολλώνειο» έναντι €85 εκατ.

  • Έκλεισε το deal, η υπογραφή και ανακοίνωση μέχρι το τέλος του μήνα
  • Το πρώτο ιδιωτικό νοσοκομείο άνοιξε τον χορό των επενδύσεων των ξένων funds στην υγεία
  • Το fund που πέρασε στα χέρια του όλα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

>>> UPD: Έκλεισε το deal – Πωλήθηκε το Απολλώνειο – €83 εκατ. <<<

Οι ισορροπίες δυνάμεων στον χώρο της υγείας αλλάζουν με την κάθοδο ξένων επενδυτών, οι οποίοι είτε αποκτούν ιδιωτικά νοσηλευτήρια είτε προχωρούν σε συμπράξεις με κυπριακές εταιρείες για τη δημιουργία μεγάλων νοσοκομειακών εγκαταστάσεων.

Η πρώτη συμφωνία που έρχεται να ταράξει τα νερά της υγείας είναι το deal των 85 εκατ. ευρώ μεταξύ του Απολλώνειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία και του μεγαλύτερου αμερικανικού  fund CVC Capital Partners το οποίο, μέσω του Hellenic Healthcare Group, έχει υπό τον έλεγχο του έξι θεραπευτήρια στην Ελλάδα: το «Υγεία», το Metropolitan Hospital, το «Μητέρα», το Metropolitan General (πρώην Iaso General) το μαιευτήριο «Λητώ» και το Creta InterClinic, καθώς και την εταιρεία Y-Logimed, που ασχολείται με την εμπορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής ΆλφαLAB. Επίσης έχει αποκτήσει την εταιρεία Business Care, που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας στην εργασία, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Οι ιατροί – κύριοι μέτοχοι

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι η συμφωνία με το «Απολλώνειο» έχει κλείσει και θα ανακοινωθεί επίσημα αυτό τον μήνα, όταν ολοκληρωθούν οι λεπτομέρειές της και πέσουν οι υπογραφές. Στο νοσοκομείο, οι κύριοι μέτοχοι είναι οι ιατροί του οι οποίοι, διαθέτοντας τις μετοχές τους, θα εξασφαλίσουν ένα ουκ ευκαταφρόνητο ποσό ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τού καθενός. 

Οι ιατροί θα συνεχίσουν να εργάζονται στο νοσηλευτήριο και όσοι συμμετέχουν στο ΓεΣΥ θα συνεχίσουν, όπως τους έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από πλευράς του fund, το οποίο προσδοκά να αναβαθμίσει το νοσηλευτήριο και να το εκσυγχρονίσει με στόχο να του δώσει πίσω τα πολλαπλάσια για την εξαγορά του.

Το fund βολιδοσκόπησε για πρώτη φορά το «Απολλώνειο» το 2018 αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν λόγω αντίδρασης μερίδας μετόχων – ιατρών που δεν συμφωνούσαν με το ποσό της προσφοράς. 

Οι αμερικανοί επενδυτές έχουν έλθει σε επαφή και με άλλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στην Κύπρο, συζητώντας το ενδεχόμενο επενδύσεων, ωστόσο, στο παρόν στάδιο έκλεισε μόνο το deal για εξαγορά του «Απολλώνειου». Το «Απολλώνειο» ιδρύθηκε το 1991 και είναι το μοναδικό ιδιωτικό νοσοκομείο στη Κύπρο που διαθέτει πέραν των 120 ιατρών όλων των ειδικοτήτων.

«Αιμοδοσία» ή κερδοσκοπία

Η επιλογή της Κύπρου έγινε σε μια περίοδο που η οικονομία προσφέρει ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις κατά την ωρίμανση των επενδύσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται με σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις.

Η εξαγορά χαρακτηρίζεται ως θετικό γεγονός  καθώς ένα fund που έχει πρόσβαση σε τεράστια κεφάλαια «αιμοδοτεί» επιχειρήσεις και μάλιστα δαπανηρές όπως είναι ο τομέας της υγείας. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη άποψη που θεωρεί ότι η CVC κινείται κερδοσκοπικά, επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων σε σύντομη χρονική περίοδο, χωρίς να στηρίζει μακροχρόνια την επιχειρηματική δραστηριότητα την οποία αποκτά καθώς κύριος στόχος της είναι το κέρδος και η επικερδής έξοδός της σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Η έξοδος γίνεται σε βάθος πενταετίας κατά την οποία αντλεί από τα κέρδη των επιχειρήσεων που εξαγοράζει και το τίμημα πώλησης των μετοχών τους σε νέους επενδυτές κατά τη λήξη των 5 χρόνων.

Για παράδειγμα, στην Ισπανία αγόρασε και πώλησε τη Quirónsalud, τον μεγαλύτερο φορέα ιδιωτικής υγείας στην Ισπανία, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

CVC Capital Partners

Το αμερικανικό  fund CVC Capital Partners έχει αποκτήσει τα έξι νοσηλευτήρια στην Ελλάδα μέσω του Hellenic Healthcare Group, το «όχημα» για όλες τις κινήσεις του στον τομέα της ιδιωτικής υγείας.

Το fund αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, με παρουσία σε τρεις ηπείρους και 23 χώρες. Εξειδικεύεται στον νοσοκομειακό κλάδο σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου.  Επίσης επιδεικνύει ενδιαφέρον για την εξαγορά επιχειρήσεων στον τομέα της νοσηλείας ή των διαγνωστικών κέντρων.

Καλά ενημερωμένες πηγές δήλωναν στη Brief πως και στην περίπτωση της Κύπρου ο επενδυτικός ορίζοντας του CVC Capital είναι από 5 - 7 χρόνια, δηλαδή αυτό το διάστημα οι επενδύσεις του θα πρέπει να αποδώσουν και να ρευστοποιηθούν σε τιμή που να του αποδίδουν κέρδος.

Το CVC Capital Partners ενδιαφέρεται επίσης και για κλάδους όπως το Finance, καταναλωτικών ειδών και τροφίμων, βιολογικών προϊόντων και φιλοξενίας. Ενδιαφέρον επιδεικνύει επίσης και για τον ασφαλιστικό κλάδο. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, το CVC ιδρύθηκε το 1981 και θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνή private equity & credit funds με 105,1 δις δολ. κεφάλαια υπό διαχείριση, 160,3 δις δολ. δεσμευμένων προς επένδυση κεφαλαίων (commitments).

Στην Ελλάδα αξιοσημείωτη είναι επίσης η εξαγορά της θυγατρικής τής γνωστής μας Marfin Investment Group, της εταιρείας τροφίμων Vivartia. Να σημειώσουμε ότι το 2018 η MIG πώλησε στη CVC τον όμιλο «Υγεία» με τίμημα 0,95 ευρώ ανά μετοχή ή 204,4 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιό του

  • Υπηρεσίες υγείας, φαρμάκων και ασφάλισης στην Ευρώπη (Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία) και ΗΠΑ 
  • Υπηρεσίες ηλεκτρονικού στοιχήματος (πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών Paysafe) 
  • Βιομηχανίες τροφίμων
  • Βιομηχανίες ρούχων και ομορφιάς 
  • Προϊόντα πολυτελείας (ελβετική ωρολογοποιία Βreitling).
Χρύσω Αντωνιάδου