Ωρομίσθιοι: Θέλουν αναθεώρηση Κλιμάκων, γενικές αυξήσεις και κατάργηση μείωσης 10%

Οι Ωρομίσθιοι εμφανίζονται έτοιμοι να διεκδικήσουν δυναμικά τα αιτήματά τους, εάν δεν ανταποκριθεί η Κυβέρνηση

Έτοιμοι για δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων τους, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί θετικά σε αυτά, ενόψει και της ανανέωσης της συλλογικής τους σύμβασης, εμφανίζονται οι 12.000, περίπου, Ωρομίσθοι του Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων, οι Ωρομίσθιοι ζητούν γενικές αυξήσεις και αναθεώρηση των Κλιμάκων Μισθοδοσίας, ανάλογη με την αύξηση του Κατώτατου Μισθού, κάτι που μεταφράζεται σε αυξήσεις γύρω στα 200 ευρώ.

Σε δηλώσεις του στην Brief ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κυβερνητικοστρατιωτικών και Δημοσίων Υπηρεσιών της ΣΕΚ (ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ), Γιώργος Κωνσταντίνου, αφού ανέφερε ότι το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό είναι οι χαμηλόμισθοι στην Δημόσια Υπηρεσία, τόνισε πως «οι κλίμακες μισθοδοσίας των Ωρομισθίων είναι οι πλέον χαμηλές Κλίμακες μισθοδοσίας στην Δημόσια Υπηρεσία». 

Οι κλίμακες μισθοδοσίας του Ωρομίσθιου Προσωπικού, συνέχισε, είναι πολύ χαμηλότερες στο αρχικό σημείο τους σε σχέση με την χαμηλότερη κλίμακα Α1 των Δημοσίων Υπαλλήλων και πολύ χαμηλότερη η κορυφή της ψηλότερης κλίμακας των Ωρομισθίων από την Α7, που αφορά κυρίως τους γραφείς.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου από το 2009 και μετά δεν υπήρξε καμία γενική αύξηση παρά μόνο μείωση των αρχικών των κλιμάκων του Ωριμίσθιου Προσωπικού κατά 10%, ενώ υπήρξαν ακόμη πάγωμα προσαυξήσεων για πέντε έτη, αποκοπές στους μισθούς από το 2012-2022, μείωση των επιδομάτων βάρδιας και άλλων επιδομάτων, καθώς επίσης και της μείωσης της αποζημίωσης για την υπερωριακή απασχόληση.

Όπως επεσήμανε, «αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρόλο που το συνολικό μισθολόγιο της Δημόσιας Υπηρεσίας έχει αυξηθεί, το κόστος για το μισθολόγιο του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού μειώθηκε τα τελευταία χρόνια και είναι πολύ χαμηλότερο και από το κόστος του μισθολογίου του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού του έτους 2011».

Σε σχέση με τα επαγγέλματα στα οποία απασχολούνται οι Ωρομίσθιοι, ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ τόνισε ότι «στα περισσότερα επαγγέλματα του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού υπάρχει εξειδίκευση, επικινδυνότητα, συνεχείς κατάρτιση και αυξημένη ευθύνη», αφού σε αυτά περιλαμβάνονται τεχνίτες με εξειδίκευση, όπως μηχανικοί οχημάτων, ηλεκτρολόγοι εγκαταστάσεων, επιδιορθωτές συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, οπλικών συστημάτων, ιατρικών μηχανημάτων, συστημάτων επικοινωνιών, συντηρητές αρχαιοτήτων και αρχαίων μνημείων, οικοδόμοι, μηχανοδηγοί, ηλεκτρολόγοι, επιδιορθωτές/ συντηρητές των μεγάλων δικτύων άρδευσης/ ύδρευσης, κλπ, προσωπικό που παρέχει σημαντικές υπηρεσίες για την λειτουργία Τμημάτων, Υπηρεσιών και Υπουργείων, Νοσοκομείων, υπηρεσίες καθαριότητας, υγειονομικές υπηρεσίες, υποστηρικτικές υπηρεσίες, προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες για την ασφάλεια των πολιτών με αυξημένη επικινδυνότητα όπως, οι Δασοπυροσβέστες, το Ωρομίσθιο Προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι Ναυαγοσώστες, οι Επόπτες Οδικών Μεταφορών, κλπ.

Αναφορικά με τους μισθούς των Ωρομισθίων, ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε ότι «η πρόσφατη θεσμοθέτηση του Κατώτατου Μισθού έδειξε καθαρά το πόσο χαμηλά είναι μισθολογικά το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό και πόσο σημαντικό είναι για την αξιοπρεπή διαβίωση του να τύχουν σημαντική βελτίωση οι κλίμακες μισθοδοσίας του, ώστε να παρέχεται δίκαιη αμοιβή για την εργασία που προσφέρει».

Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, οι Συντεχνίες που εκπροσωπούν το Ωρομίσθιο Προσωπικό, έχουν υποβάλει μία σειρά από αιτήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών για εξέταση.

Οι διεκδικήσεις των Ωρομίσθιων

Ερωτηθείς σχετικά ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ ανέφερε ότι, τα αιτήματα του Ωρομίσθιου για τα έτη 2022-2024 είναι η παραχώρηση γενικών αυξήσεων σε ποσοστό 3% για το έτος 2022, 3,5% για το έτος 2023 και 2,5% για το έτος 2024.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, οι Συντεχνίες διεκδικούν:

  • Αναθεώρηση/επέκταση όλων των Κλιμάκων Μισθοδοσίας, ανάλογη με την αύξηση του Κατώτατου Μισθού την 1/1/2023, η οποία ανέβασε τα αρχικά των κλιμάκων Ε1 και Ε2 και μείωσε τη διαφορά που υπήρχε στις κλίμακες πριν την 1/1/2023, καθώς επίσης και ανάλογη αναπροσαρμογή για κάθε αύξηση του Κατώτατου Μισθού μελλοντικά, 
  • Συνδυασμό των Κλιμάκων Μισθοδοσίας με την επόμενη για όλα τα επαγγέλματα και
  • Κατάργηση της μείωσης του 10% στα αρχικά των κλιμάκων.

Κληθείς να πει, τι διεκδικούν ακριβώς μέσω της αναβάθμισης των Κλιμακών Μισθοδοσίας, εξήγησε ότι σήμερα ο μισθός ενός Ωρομίσθιου ξεκινά με 900 ευρώ και στους έξι μήνες αυξάνεται στα 1.000 ευρώ. «Λόγω του Κατώτατου Μισθού επηρεάστηκαν οι Κλίμακες Ε1 και Ε2, ενώ σε περίπτωση νέας αναθεώρησης του Κατώτατου Μισθού θα επηρεαστεί και η Κλίμακα Ε3 και ενδεχομένως με την πάροδο του χρόνου να μην υπάρχουν Κλίμακες κι αυτό εξαιτίας του ότι δεν είχαν δοθεί αυξήσεις στο ωρομίσθιο προσωπικό από το 2009 και μετά», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι ο μάξιμουμ μισθός που παίρνουν οι Ωρομίσθιοι φθάνει τις 2.800 ευρώ μισθός (αφορά επιστάτη), ενώ ο αντίστοιχος μισθός στην Α7 που αφορά γραφείς φθάνει τις 3.500 ευρώ.

Ουσιαστικά, συμπλήρωσε, «εμείς διεκδικούμε αναβάθμιση όλων των Κλιμάκων ανάλογα με την αύξηση που δόθηκε στον Κατώτατο Μισθό για να επανέλθει το ισοζύγιο ανάμεσα στις Κλίμακες», ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ιστοσελίδας μας διευκρίνησε ότι αξιώνουν αυξήσεις γύρω στα 200 ευρώ για κάθε Κλίμακα.

«Θέλουμε αποτελέσματα στους επόμενους 1-2 μήνες»

Αξίζει να αναφερθεί πως, ενόψει της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης για τους Ωρομίσθιους, έχει ήδη πραγματοποιηθεί μία συνάντηση, στις 23 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Συντεχνίες κατέθεσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους και πλέον αναμένουν να καθοριστεί νέα συνάντηση για να προχωρήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης.

«Όλο το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό αναμένει με αγωνία την αντίδραση της Κυβέρνησης στα δικά του αιτήματα, τα οποία, είναι αποφασισμένο να διεκδικήσει δυναμικά σε περίπτωση που υπάρχει αρνητική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση», προειδοποίησε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ερωτηθείς πότε πρέπει να ανανεωθεί η συλλογική σύμβαση για τους Ωρομίσθιους, ο ΓΓ της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ τόνισε «το συντομότερο δυνατόν». «Είμαστε ήδη στη διαδικασία των συζητήσεων, αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουμε να μακρηγορήσει και θέλουμε μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα», διεμήνυσε.

Σημειώνεται ότι, σήμερα στο Δημόσιο εργάζονται συνολικά 11.769 Ωρομίσθιοι, εκ των οποίων οι 7.469 στο Δημόσιο, οι 1.800 στον ΟΚΥπΥ και οι 2.500 στις Σχολικές Εφορείες.

ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μάριος Αδάμου