ΟΣΥΠΑ: Και πάλι απεργία-Εξοργισμένοι οι γονείς

Μαθητές θα απέχουν σήμερα από τα μαθήματα τις δύο πρώτες περιόδους

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επ’ αόριστον απεργία στην οποία κατήλθαν οι λεωφορειούχοι του ΟΣΥΠΑ, λόγω της μη καταβολής του μισθού τους για τον μήνα Δεκέμβριο από την εταιρεία.

Από την απεργία επηρεάζονται από χθες 5.000 μαθητές και γύρω στις 3.500 χιλιάδες επιβατικό κοινό.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Πάντως, χθες το Υπουργείο Μεταφορών έδωσε τελεσίγραφο στον ΟΣΥΠΑ να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων στην εταιρεία, αναφέροντας πως έχει καταβάλει την προβλεπόμενη χορηγία προς την εταιρεία για το μήνα Δεκέμβριο, στη βάση της υφιστάμενης σύμβασης και εναπόκειται σε αυτή να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, προειδοποίησε την εταιρεία ότι θα λάβει όλα τα νόμιμα και ενδεδειγμένα μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η παροχή υπηρεσιών δημόσιων μεταφορών στην επαρχία Πάφου και να τερματιστεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Μέτρα από γονείς και μαθητές
Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της απεργίας, σήμερα μαθητές της Τεχνικής Σχολής Πάφου και του Λυκείου Έμπας αναμένεται πως θα απέχουν από τα μαθήματά τους κατά τις δύο πρώτες περιόδους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που παρατηρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τις απεργίες των λεωφορειούχων του ΟΣΥΠΑ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Μάλιστα, την πιο πάνω κίνηση στηρίζει και η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, η οποία με ανακοίνωσή της διερωτάται «πότε θα σταματήσει η θυματοποίηση των μαθητών/τριών λόγω των διαφορών των εμπλεκομένων στις συγκοινωνίες;». «Χθες στην Λάρνακα, σήμερα στην Πάφο, αύριο σε κάποιαν άλλη Επαρχία, οι μαθητές/τριες γίνονται, για μια ακόμη φορά, η διελκυστίνδα μεταξύ εταιρειών, εργαζομένων και αρμόδιας αρχής», προσθέτει.

Ταυτόχρονα προειδοποιεί πως, αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί, γίνονται σκέψεις για κλιμάκωση των μέτρων.

Μάριος Αδάμου
 
3826
Thumbnail

Εν μέσω πολλών και διαφορετικών προκλήσεων για την ξενοδοχειακή, και όχι μόνο, βιομηχανία, πραγματοποιείται σήμερα η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Brief, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Λοϊζίδης, στην ομιλία του, θα κάνει εκτενή προβλήματα στις πληγές του ξενοδοχειακού τομέα και αναμένεται να ζητήσει την συμβολή του κράτους προς αντιμετώπισή τους με μοναδικό στόχο την αναστροφή της παρούσας κατάστασης.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Λοϊζίδης αναμένεται να αναφερθεί στους βασικούς παράγοντες οι οποίοι, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΠΑΣΥΞΕ (τα κύρια σημεία εδώ και στο κάτω μέρος του κειμένου σε μορφή pdf), αποτελούν τροχοπέδη της υγιούς απόδοσης του τομέα και επιτάσσουν ταυτόχρονα την εξεύρεση λύσεων. 

Τέτοιοι παράγοντες είναι μεταξύ άλλων:

  • Το υψηλό κόστος διακοπών στην Κύπρο, παρά τις συνεχείς προσφερόμενες εκπτώσεις.
  • Το πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού.
  • Το κόστος τροφοδοσίας των ξενοδοχειακών μονάδων, το οποίο, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ, είναι το ψηλότερο στην Ευρώπη.
  • Το πρόβλημα της παραγωγικότητας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
  • Υπερχρεώσεις ξενοδοχείων είτε μέσω αυξημένων τελών από πλευράς ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης, είτε τελών υδατοπρομήθειας, είτε τελών αποχετευτικών συστημάτων έναντι των αντίστοιχων χρεώσεων που επιβάλλονται στις άλλες κατηγορίες χρηστών.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ αναμένεται πως θα αναφερθεί και στις σημαντικότερες προκλήσεις της τουριστικής βιομηχανίας ευρύτερα, όπως:

  • Η αβεβαιότητα που συνεχίζει να προκαλεί σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, η έξοδος - με ή χωρίς συμφωνία - της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι αποτελεί μια ισχυρή αγορά άντλησης επισκεπτών για τον Κυπριακό τουρισμό, καθώς επίσης η συνακόλουθη εξασθένηση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ. 
  • Η εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού έναντι του ευρώ η οποία ενδέχεται να περιορίσει τον εξερχόμενο τουρισμό ή να διαφοροποιήσει τις επιλογές των Ρώσων περιηγητών.
  • Oι έντονες προσπάθειες της Τουρκίας, της Αιγύπτου και άλλων προορισμών της περιοχής να καταστούν ξανά ανταγωνιστικοί στον τομέα του τουρισμού.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Με δεδομένο τα πιο πάνω, ο κ. Λοϊζίδης θα υποδείξει πως στόχος της τουριστικής βιομηχανίας, τόσο για φέτος όσο και για το 2020, θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση των τουριστικών αφίξεων και εσόδων στα ικανοποιητικά επίπεδα στα οποία ανήλθε τα τελευταία χρόνια. Επίσης, αναμένεται πως θα τονίσει πως σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, η προσπάθεια όλων θα πρέπει να επικεντρωθεί στη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.

article 1