Ουκρανικό: Έκθεση αναλύει τις επιπτώσεις στον τουρισμό της Κύπρου

Έκθεση της European Travel Commision αναλύει τις επιπτώσεις από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών, οι οποίες δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα στον τουριστικό κλάδο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης που είχε από τους Ρώσους τουρίστες. Η απώλεια των Ρώσων τουριστών αναμένεται να επηρεάσει τόσο τις αφίξεις, όσο και τα έσοδα του τουρισμού, σημειώνεται χαρακτηριστικά σε έκθεση για τον ευρωπαϊκό τουρισμό που συντάχθηκε από την European Travel Commision με θέμα «Ευρωπαϊκός τουρισμός – τάσεις και προοπτικές». Ο χρόνος αναφοράς της έκθεσης είναι το  πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι καθώς η Ευρώπη προσπαθούσε να ανασυνταχθεί και να ανακάμψει από τις επιπτώσεις που επέφερε η πανδημία, ο τουρισμός συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως οι ανησυχίες για μεταλλάξεις του κορωνοϊού, οι πληθωριστικές πιέσεις, η κλιματική αλλαγή και ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος. Οι εξελίξεις αυτές επιτείνουν την αβεβαιότητα για τα ταξίδια και την τουριστική βιομηχανία στο σύνολο της, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον. Στην αισιόδοξη πλευρά, η έντονη θέληση αλλά και ζήτηση για εγχώρια αλλά και πανευρωπαϊκά ταξίδια θα διατηρήσει τη δυναμική στην τουριστική βιομηχανία.

Στη σύνοψη των προβλέψεων για το 2022, η έκθεση αναφέρει ότι η φετινή χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης για την Ευρώπη μολονότι σε χαμηλότερους ρυθμούς απ’ ότι αναμενόταν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η δυτική Ευρώπη αναμένεται να αντιμετωπίσει την κατάσταση καλύτερα απ’ ότι η ανατολική. Πρόσθετα, όπως αναφέρεται, η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των ταξιδιών από τις δυο αυτές χώρες ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, του πληθωρισμού, της ανεργίας και άλλων παραγόντων. Επίσης, σημειώνεται ότι η άνοδος των τιμών βασικών εμπορευμάτων (commodities), ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος ταξιδιού.

Στο ειδικό ένθετο για τον αντίκτυπο που θα έχει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στον ευρωπαϊκό τουρισμό, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, χώρες οι οποίες βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες  θα επηρεαστούν καθώς τα ταξίδια από τις δυο αυτές χώρες θα είναι ελάχιστα. Οι προορισμοί που βρίσκονται στην ανατολική Ευρώπη θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες περιοχές εξαιτίας της μεγαλύτερης εξάρτησης τους από τις δυο αυτές χώρες.

Αναλυτικότερα επισημαίνεται ότι η Τουρκία ήταν μακράν ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους το 2019 με 6,5 εκατ. επισκέπτες, ποσοστό περίπου 12% του συνόλου των εισερχόμενων ταξιδιών εκείνης της χρονιάς. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Τουρκία παραμένει ανοικτή για τους Ρώσους ταξιδιώτες, ενδεχομένως αυτό να ωφελήσει τη χώρα, δεδομένου ότι οι ανταγωνιστικοί της προορισμοί, είναι κλειστοί για τους Ρώσους.

Την ίδια ώρα, και άλλοι δημοφιλής προορισμοί στην Ευρώπη προσελκύουν σημαντικό αριθμό Ρώσων τουριστών, όπως είναι η Ισπανία και η Ιταλία, ωστόσο η έκθεση τους είναι σαφώς μικρότερη καθώς η πλειοψηφία των επισκεπτών τους προέρχεται από άλλες χώρες. Όπως προκύπτει, οι περισσότερο εκτεθειμένοι ευρωπαϊκοί προορισμοί στους Ρώσους τουρίστες είναι η Κύπρος, το Μαυροβούνιο, η Λετονία, η Φινλανδία, η Εσθονία και η Λιθουανία, καθώς οι Ρώσοι αποτελούσαν τουλάχιστον το 10% των εισερχόμενων ταξιδιών το 2019. Ειδική επισήμανση γίνεται για την Κύπρο, καθώς όπως τονίζεται, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στη Ρωσία, τόσο μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας όσο και των επενδύσεων. Οι χώρες αυτές που επηρεάζονται άμεσα, ενδεχομένως να θελήσουν να επικεντρώσουν τις δραστηριότητες τους σε άλλες αγορές.

Πέραν του αντικτύπου των αφίξεων, σημειώνεται ότι οι Ρώσοι τουρίστες ξόδευαν και σημαντικά ποσά κατά την παραμονή τους σε ένα προορισμό, κάτι που σημαίνει ότι ένας ακόμα μεγαλύτερος αντίκτυπος προκύπτει για τους προορισμούς που προσέλκυαν Ρώσους τουρίστες. Το 2019 οι Ρώσοι δαπάνησαν το 34% των συνολικών δαπανών στο Μαυροβούνιο, το 25% στην Κύπρο και το 16% στη Λετονία. Σε περίπτωση που οι κυρώσεις συνεχιστούν και κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι συγκεκριμένες χώρες αναμένεται να δουν τις συνολικές τουριστικές δαπάνες να πέφτουν σε μεγάλο βαθμό. Όπως προστίθεται, δεν αναμένεται άμεση ανάκαμψη για τις χώρες με υψηλή εξάρτηση από τον ρωσικό τουρισμό.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ