Ουκρανικό: Τι θα γίνει με τους Ρώσους επενδυτές στην Κύπρο

Πόσο θα επηρεάσουν την κυπριακή οικονομία οι κυρώσεις – Τι ανέφερε στην Brief ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Με αγωνία παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τα όσα εκτυλίσσονται στην Ουκρανία, με όλες τις χώρες να βρίσκονται σε «συναγερμό», αφού οι κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία θα φέρουν συνέπειες παγκόσμια.

Φυσικά και η Κύπρος δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται σε εγρήγορση αφού, όπως όλα δείχνουν, θα επηρεαστεί από την κρίση στην Ουκρανία, ιδιαίτερα σε περίπτωση εισβολής.

Μιλώντας στην Brief, ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης υποστήριξε ότι είναι πρόωρο να πούμε πόσο θα επηρεαστεί η Κύπρος οικονομικά γιατί δεν ξέρουμε πόσο εκτεταμένη θα είναι η Ουκρανική κρίση. 

Σημείωσε όμως ότι η Κύπρος σίγουρα θα έχει προκλήσεις γιατί η Ρωσία είναι σημαντική χώρα τόσο στον τουρισμό όσο και στην παροχή υπηρεσιών: «Υπάρχει αυτή η δραστηριοποίηση από Ρώσους στην χώρα μας και επίσης υπάρχουν και αρκετοί Ρώσοι που διαμένουν στην Κύπρο άρα σίγουρα η αυξημένη ένταση δεν μας συμφέρει».

«Με τα σημερινά επίπεδα δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση και είναι διαχειρίσιμη» τόνισε ο κ. Φλωρεντιάδης ενώ πρόσθεσε όμως πως πρέπει να ξαναμελετηθεί το ζήτημα αν υπάρχουν μεγαλύτερες εντάσεις και επεκταθούν οι κυρώσεις. «Είναι διαφορετική η απάντηση που θα δώσουμε αν βρισκόμαστε στις αρχές μια κρίσης ή αν βρισκόμαστε περίπου στο τέλος της», είπε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένονται να υπάρξουν περισσότερες και μεγαλύτερης κλίμακας συνέπειες, ο κ. Φλωρεντιάδης απάντησε καταφατικά

Ποιοι τομείς της οικονομίας θα επηρεαστούν

Αναφορικά με τους τομείς της κυπριακής οικονομίας που αναμένεται να επηρεαστούν, σύμφωνα με τον κ. Φλωρεντιάδη, κυριότερος είναι ο τουρισμός με την παροχή επαγγελματικών υπηρεσιών να ακολουθεί. 

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι ίσως στο μέλλον μπορεί να επηρεαστεί και η αγορά ακινήτων αν υπάρξει ζήτηση αλλά τόνισε ότι για αυτό είναι δύσκολο να κάνουμε εικασίες από τώρα: «Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής από ΕΕ και γενικά όσα έγιναν, δεν αλλάζουν ριζικά το τοπίο, όμως αν χειροτερεύσει η κατάσταση θα υπάρξουν συνέπειες. Το πόσο σοβαρές θα είναι θα πρέπει να το δούμε», πρόσθεσε.

Γενικότερα οι περισσότερες συνέπειες φαίνεται να είναι χρηματοοικονομικές, ανέφερε ο κ. Φλωρεντιάδης, ενώ πρόσθεσε ότι, λόγω των Ρώσων και Ρωσικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αναμένεται να επηρεαστούν και οι πελάτες τους αλλά είναι δύσκολο «να κάνουμε εκτιμήσεις γιατί θέλουν διακριτικότητα αυτοί οι πελάτες και έτσι δεν είναι γνωστό δημόσια για τις δουλειές τους».

Όσο αφορά τις τράπεζες, υποστήριξε ότι θα επηρεαστούν λιγότερο γιατί «έχουν κλείσει πολλούς λογαριασμούς τα περασμένα χρόνια».

Στην «μέση» ΕΕ-Ρωσίας η Κύπρος

Ερωτηθείς αν η Κύπρος θα επηρεαστεί από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, λόγω και των αρκετών Ρώσων επενδυτών που έχει η Κύπρος, ο κ. Φλωρεντιάδης σημείωσε ότι όταν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία, η Κύπρος θα πρέπει να ακολουθήσει αυτή την απόφαση αλλά εξήγησε ότι έχει πολλές χώρες της ΕΕ που βρίσκονται σε αυτή την θέση τώρα: «Για παράδειγμα σε αυτή την θέση βρίσκεται και η Γερμανία που εισάγει πολύ φυσικό αέριο και εξαρτούνται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ενέργειας και άλλων πρώτων υλών από την Ρωσία, άρα δεν είναι μόνο πρόβλημα της Κύπρου αυτό, είναι γενικότερο πρόβλημα. Τέτοιες προκλήσεις θα έχουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν δεσμούς με την Ρωσία».

Κυρώσεις από ΕΕ, ΗΠΑ αλλά και Βρετανία

Να υπενθυμίσουμε ότι την Τρίτη (22/2) η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και η Βρετανία αποφάσισαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ παρουσίασε πακέτο στοχευμένων μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει:

  • την προσθήκη στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ των μελών της Δούμας που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ
  • στοχευμένα μέτρα κατά 27 φυσικών και νομικών προσώπων που υποσκάπτουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, στις ακόλουθες κατηγορίες: άτομα που έλαβαν αποφάσεις που απειλούν την Ουκρανία, νομικές οντότητες που στηρίζουν οικονομικά ή υλικά, ή που επωφελούνται από τις πράξεις αυτές, άτομα και υπηρεσίες στον τομέα της άμυνας που είχαν ρόλο στην εισβολή και αποσταθεροποίηση και αυτούς που ασκούν παραπληροφόρηση
  • στοχευμένα μέτρα κατά τραπεζών που χρηματοδοτούν λήπτες αποφάσεων και άλλους στις δύο περιοχές
  • πάγωμα των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο περιοχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε και στην περίπτωση της Κριμαίας «ώστε οι υπεύθυνοι να νιώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των παράνομων πράξεων τους» 
  • τη διακοπή της δυνατότητας του ρωσικού κράτους να έχει πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές της ΕΕ για δανεισμό ή εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Από πλευράς των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε διάταγμα του ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, δέσμη η οποία αφορά εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε τρία επίπεδα: σε εταιρείες, σε πρόσωπα και σε επίπεδο διακίνησης εμπορευμάτων που χρησιμεύουν στη βιομηχανία.

O Τζο Μπάιντεν εξειδίκευσε τα μέτρα εναντίον της Μόσχας, λέγοντας πώς θα επιβληθεί αποκλεισμός στις δυτικές τράπεζες για δανεισμό της Ρωσίας προς εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους, κυρώσεις σε δύο τράπεζες τη VEB και τη Russian Military Banki, καθώς και μποϊκοτάζ στο εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την προμήθεια της βιομηχανίας τεχνολογίας και όχι μόνο.

Καταληκτικά, η Βρετανία ανακοίνωσε κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και σε τρεις ολιγάρχες. Πιο συγκριμένα, οι πέντε τράπεζες οι οποίες υπόκεινται σε κυρώσεις είναι οι Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank και Black Sea Bank και τα τρία άτομα είναι ο Γκενάντι Τίμτσενκο, ο Ίγκορ Αρκάντιεβιτς Ρότενμπεργκ και ο Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ.

Κυπριάνα Σταύρου