Ουνέσκο:Στα 5 καλύτερα της 10ετίας το επιστημονικό έργο του ΤΕΠΑΚ

Το επιστημονικό έργο του ΤΕΠΑΚ είναι στον τομέα της Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης

Ως ένα από τα πέντε πιο επιτυχή επιστημονικά έργα της δεκαετίας (2009-2019), στον τομέα της Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης, ανακηρύχθηκε έργο του Εργαστηρίου (Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ) Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.
 
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, πρόκειται για το έργο Marie Curie "ITN DCH -Initial Training Network for Digital Cultural Heritage", το οποίο έκρινε ως ένα από τα καλύτερα της δεκαετίας ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (REA – Research Executive Agency) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<
 
Σημειώνεται δε ότι η διαδικασία της επιλογής των πιο επιτυχημένων και χρήσιμων για την επιστήμη και τον άνθρωπο επιστημονικών έργων,  έχει γίνει από ανεξάρτητους αξιολογητές και μετά από σκληρό ανταγωνισμό, ανάμεσα σε πάνω από30 χιλιάδες υποψήφια έργα από όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, τα οποία διαχειρίστηκε ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας τα τελευταία δέκα χρόνια, με χρηματοδότηση που ανήλθε στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Η ανακοίνωση προσθέτει πως, οι τομείς στους οποίους η ΕΕ θα δραστηριοποιηθεί στο επόμενο πρόγραμμα πλαίσιο είναι η τριασδιάστατη μαζική Ψηφιοποίηση και  η λεπτομερής τεκμηρίωση και αρχειοθέτηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Europeana, "τομείς στους οποίους το ΤΕΠΑΚ πρωτοπορεί και διαθέτει τεράστια εμπειρία".

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης, δήλωσε ότι "η αναγνώριση του παγκόσμιου ρόλου του Εργαστηρίου/Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του ΤΕΠΑΚ, στο χώρο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επιβεβαιώνει, όχι μόνο την αξία του σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τη συστηματική, μεθοδική, πρωτοπόρα και καινοτόμα εργασία του όλα αυτά τα χρόνια, καθιστώντας την Κύπρο, παγκόσμιο κέντρο εξελίξεων στο χώρο της Επιστήμης, της Καινοτομίας, της Έρευνας και της διαμόρφωσης της παγκόσμιας πολιτικής στη διαχείριση και διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου".

"Η διεκδίκηση Ευρωπαϊκών πόρων και η υλοποίηση, με τον καλύτερο τρόπο, όλων των έργων, όχι μόνο παράγει εξαιρετικό, εθνικής σημασίας, έργο για την Κύπρο, αλλά δίνει ευκαιρίες απασχόλησης και σταδιοδρομίας σε δεκάδες νέους επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται σε ένα, υψηλής ποιότητας, περιβάλλον έρευνας και καινοτομίας", προσθέτει.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η προσφορά του Εργαστηρίου/Έδρα UNESCO και του ΤΕΠΑΚ γενικότερα, κρίνεται ως σημαντική, αφού από το 2013 μέχρι σήμερα, διεκδίκησε με πλήρη επιτυχία και σε άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον,  δεκατρία (13) από τα πιο καινοτόμα έργα του Horizon 2020, ύψους 7 εκ Ευρώ, (δηλ. το 56% των έργων που υλοποίησε όλο το ΤΕΠΑΚ συνολικού ύψους 15 εκ. ευρώ ) και το 5,2% όλων των έργων που έχει υπογράψει να υλοποιήσει όλη η Κύπρος (134,2 εκ. Ευρώ) στα πλαίσια του Η2020, κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα .

ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης

 
5869
Thumbnail

Από το Γραφείο της θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης της Κύπρου για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, δήλωσε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου.

ad1mobile

 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Αναλύοντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών τον προϋπολογισμού του Γραφείου της για το 2020, η κ. Νικολαΐδου είπε πως παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Γραφείο έχει πληρώσει οργανικές θέσεις εντούτοις, οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις πολλές νομοθεσίες, πολλαπλασιάζουν το φόρτο εργασίας.

«Έχουν υπολογιστεί 25 τόσα νομοθετήματα για τα οποία έχουμε επιφορτιστεί με τις αρμοδιότητες της εποπτικής αρχής. Είναι σημαντική ένεση οι έξι λειτουργοί αλλά δεν είναι αρκετοί», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε την επικείμενη αξιολόγηση του μηχανισμού για ένταξη στο Σένγκεν και το πρώτο βήμα είναι την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη στο δικό μου Γραφείο».

 

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Εξάλλου, σύμφωνα με σημείωμα του Γραφείου που δόθηκε στη Βουλή, η Επίτροπος εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στο Κοινό Εποπτικό Όργανο της Eurojust και μετέχει, επίσης, η ίδια ή εκπρόσωπος του Γραφείου της στην Κοινή Εποπτική Αρχή για το Σένγκεν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών ότι η Κύπρος υπέβαλε από τον Σεπτέμβριο αίτηση για ένταξη στη ζώνη του Σέγνκεν και ότι η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει πέντε στάδια.

Όπως είπε, στον προϋπολογισμό παρουσιάζεται σημαντική αύξηση, «καθότι έγινε πραγματικότητα η πλήρωση των έξι οργανικών θέσεων από τον Σεπτέμβρη του 2019.

«Είναι η πρώτη φορά από το 2001 που το γραφείο έχει οργανικές θέσεις», πρόσθεσε.

Η κ. Νικολαΐδου σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει σαφής αύξηση στις χρηματικές ποινές, αφού από τις €11.000 το 2016, αυξήθηκαν στις €19.400 το 2017, στις €113.000 το 2018 για να φτάσουν στις €140.000 για το 2019.

 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

ad2mobile

Σύμφωνα με το ίδιο σημείωμα, κατά την περίοδο 01/01/2019 – 31/10/2019 υποβλήθηκαν στο Γραφείο της Επιτρόπου 322 γραπτά παράπονα, με το 22% να αφορούν διαφημιστικά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, σε ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ή σε τηλεομοιότυπα.

ΚΥΠΕ

article 1