Πάει για 1 δις από Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ η Κύπρος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

14 μήνες έχουν περάσει από την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην χώρα μας και η οικονομία παραμένει το μείζον θέμα της επικαιρότητας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου με στόχο την άντληση κονδυλίων πέραν του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Ωστόσο ο κ. Πετρίδης είπε ότι για την άντληση των κονδυλίων που αναλογούν στην Κύπρο από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η έγκριση του Σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν λάβει θετικά σχόλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δεύτερη, όπως είπε, είναι η συμμόρφωση με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εναπόκειται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύουν το Ταμείο Ανάκαμψης ως όροι για την εκταμίευση.

Όπως τόνισε προϋπόθεση για να ισχύουν οι ρυθμίσεις, θα πρέπει να υποβάλλονται έγκαιρα οι φορολογικές δηλώσεις. Διευκρίνισε ότι δεν θα επιβληθεί πρόστιμο σε όσους λόγω της πανδημίας και λόγω προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή, δεν θα μπορέσουν τη Δευτέρα, που ανοίγει η αγορά, να καταβάλουν και τις οφειλές τους στον ΦΠΑ.

 
20210