Πάει στη Βουλή και «ανακρίνεται» για 7 θέματα ο Κούσιος

Συνταξιοδοτικό, κατώτατος μισθός, τηλεργασία και καθυστερημένα επιδόματα

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Το συνταξιοδοτικό και το πακέτο των συζητήσεων για το πέναλτι 12% στις συντάξεις όπως και το ενδεχόμενο αυξημένης σύνταξης θα απασχολήσουν ανάμεσα σε άλλα τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής στην οποία θα δώσει το παρόν του ο Υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος. Ο Υπ[ουργός θα «ανακριθεί» από τους βουλευτές για 7 σοβαρά θέματα τα οποία κατατέθηκαν στην Επιτροπή με τη μορφή του αυτεπάγγελτου.

Συνταξιοδοτικό -πέναλτι 12%

Οι βουλευτές θα καλέσουν τον κ. Κούσιο να εξηγήσει το συνταξιοδοτικό και τι ισχύει με το πέναλτι του 12%  και τι κάνει η Κυβέρνηση για να διορθώσει τη στρέβλωση που παρατηρείται. Η Βrief επικοινώνησε με τον Υπουργό Εργασίας ο οποίος λακωνικά απάντησε ότι θα γίνει αναλογιστική μελέτη «για να δούμε πώς διορθώνεται η στρέβλωση». Ο κ. Κούσιος είπε ότι η μελέτη από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα είναι έτοιμη σύντομα και θα καλύπτει και το ενδεχόμενο αυξημένης σύνταξης μετά το 65ο έτος.

Συντάξεις στο 63ο έτος

Η Επιτροπή θα ζητήσουν από τον Υπουργό Εργασίας με ποιον τρόπο η Κυβέρνηση θα χειριστεί όσους σταματούν να εργάζονται στο 60ο έτος και δεν λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα μ΄χρι την ηλικία των 63 ετών που θεμελιώθηκε η σύνταξη.

Τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας θα ζητήσουν λεπτομέρειες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με αφορμή εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τη γονική άδεια το οποίο έπρεπε να κυρωθεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος Αυγούστου 2022.

Ο Κατώτατος Μισθός

Όπως πληροφορούμαστε, ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι και ο τρόπος εφαρμογής του Κατώτατου Μισθού με δεδομένο ότι δεν πέρασε νομοσχέδιο από τη Βουλή, αλλά εφαρμόστηκε μέσω διαταγμάτων.

>>>>Διαβάστε επίσης: Κούσιος - Κατώτατος: Επωφελούνται περίπου 80 χιλιάδες εργαζόμενοι<<<<

Ενώπιον του Υπουργού, τα μέλη της Επιτροπής θα θέσουν κάποια ανοικτά ζητήματα όπως την τηλεργασία αφού αναμένεται νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο που αφορά την επ ‘αμοιβή  πρακτική άσκηση φοιτητών. Τα μέλη της Επιτροπής θα καταθέσουν παράπονα ότι αριθμός φοιτητών που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία τυγχάνουν εκμετάλλευσης αφού δεν λαμβάνουν αμοιβή. Παράλληλα, ο κ. Κούσιος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε σχέση με την επιβολή  καθυστερημένων επιδομάτων που αφορά στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας Άντρο Καυκαλιά, «ζητούμε εξηγήσεις από τον Υπουργό σε θέματα που μας απασχολούν σαν Επιτροπή.Ήδη, επικοινωνήσαμε με τον Υπουργό Εργασίας και αναμένουμε να έλθει μελετημένος στην Επιτροπή».
 

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
 
23682