Παιδεύονται οι βιομήχανοι – Σκέψεις για One Stop Shop

Οι διάσπαρτες υπηρεσίες και η προσπάθεια ενοποίησης τους θα είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν σήμερα στο μικροσκόπιο

UPD: Τελεσίγραφο 3 μηνών από Χατζηγιάννη για τα προβλήματα Βιομηχάνων 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Τα προβλήματα που υπάρχουν στις βιομηχανικές ζώνες και περιοχές και οι λύσεις που προτείνονται θα βρεθούν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα εξετάσει τα γενικά και ειδικά προβλήματα σε κάθε βιομηχανική και βιοτεχνική περιοχή στην Κύπρο και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. 

Καταρχάς, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ανάγκη εξορθολογισμού της πολιτικής διαχείρισης των βιοτεχνικών/βιομηχανικών ζωνών/περιοχών στο πλαίσιο των τοπικών σχεδίων και στην ανάγκη θεσμοθέτησης ενιαίου νομικού πλαισίου λειτουργίας των εν λόγω ζωνών/περιοχών.

Στη συνέχεια, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των επισκέψεων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: Βιομηχανική Ζώνη Μοναγρουλλίου, Βιοτεχνική Ζώνη Πάνω Πολεμιδιών, Βιοτεχνική Περιοχή Λιβαδιών, Βιοτεχνική Περιοχή Ξυλοτύμβου και Βιοτεχνική Περιοχή Κιτίου.

Μιλώντας στην Brief ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης σημείωσε ότι θα εξεταστεί στη σημερινή (18/1) συνεδρία η πολιτική που διέπει τις βιομηχανικές ζώνες και το γεγονός ότι παραμένουν διάσπαρτες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτές, κάτι που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βιομήχανους. Όπως είπε ο κ. Χατζηγιάννης, ο ίδιος θα καταθέσει πρόταση σε σχέση με το διαφορετικό καθεστώς που διέπει κάθε βιομηχανική ζώνη και θα εισηγηθεί τη δημιουργία μιας κεντρικής διαχείρισης, κάτι σαν ένα one stop shop. Όπως είπε ενδεικτικά, σήμερα χρειάζεται κάποιος να αποταθεί σε 15 διαφορετικές υπηρεσίες για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Νατάσας Πηλείδου, η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στον κλάδο της βιομηχανίας και ευελπιστεί ότι σταδιακά θα αυξηθεί το ποσοστό συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, που σήμερα κυμαίνεται στο 8%.

Η Υπουργός είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «ως Υπουργείο Βιομηχανίας πιστεύουμε πάρα πολύ στην προοπτική της βιομηχανίας», τόσο λόγω της συνεισφοράς του τομέα στο ΑΕΠ, όσο και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προοπτική της εργοδότησης των νέων σε νέους, καινοτόμους κλάδους.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ