Πακέτα βοήθειας σε ανέργους στα κατεχόμενα

Αυξάνονται οι επικρίσεις για τη διαχείριση της κρίσης

Εν μέσω επικρίσεων για τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας από την «κυβέρνηση», στα κατεχόμενα άρχισαν σήμερα την διανομή πακέτων βοήθειας με τρόφιμα σε άτομα που τα έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με το «υπουργείο υγείας» στόχος είναι τα πακέτα να φτάσουν σε 10.000 άτομα και σήμερα αρχίζουν από τα άτομα με ειδικές ικανότητες. Τα πακέτα τροφίμων μοιράζονται μέσω του προγράμματος «τράπεζα τροφίμων» του «τμήματος κοινωνικών υπηρεσιών». Ο «υπουργός εργασίας», Κοράλ Τσιαγμάν δήλωσε ότι οι αιτήσεις από ενδιαφερόμενους μπορούν να γίνονται μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής 9266 άτομα έχουν υποβάλλει αίτηση, είπε.

Πρόκειται για άτομα που παρακολουθούνται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του «υπουργείου εργασίας», όπως διευκρινίστηκε, αλλά και άτομα που έχασαν την εργασία τους λόγω της πανδημίας και αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
 
Στο μεταξύ, ο «υπουργός παιδείας», Ολγκούν Αμτζιάογλου ανακοίνωσε ότι από αύριο, Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, θα προστεθούν δύο ακόμη πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ώστε να αρχίσουν να έρχονται Τούρκοι φοιτητές που σπουδάζουν σε «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα.
 
Οι αφίξεις θα γίνονται με βάση τα πρωτόκολλα υγιεινής και με αρνητικό PCR, διευκρίνισε.  Προτεραιότητα, είπε, θα δοθεί στους 17.500 φοιτητές που είναι φέτος τελειόφοιτοι, οι οποίοι στόχος είναι να αφιχθούν μέχρι τις αρχές Απριλίου.
 
Οι αποφάσεις, συνέχισε, λήφθηκαν στο «υπουργικό συμβούλιο» του Σαββάτου και στόχος επίσης είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση να μπορεί να επαναλειτουργήσει δια ζώσης από την 1η Απριλίου.

Από τον Απρίλιο θέλουν να αρχίσουν να επαναλειτουργούν και τον τουρισμό, με βάση του κανονισμούς της «ανώτατης επιδημιολογικής επιτροπής», όπως ανέφερε σε δικές του δηλώσεις ο «υπουργός τουρισμού και περιβάλλοντος», Φικρί Ατάογλου.

Μετά από έναν καθορισμένο αριθμό εμβολιασμών στα κατεχόμενα, είπε, το άνοιγμα στον τουρισμό θα συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία. Ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί δήλωσε πάντως χθες ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου στοχεύουν να εμβολιάσουν 100.000 άτομα και μέχρι το τέλος του Μαρτίου, αρχές Απριλίου να ανοίξουν όλους τους τομείς στα κατεχόμενα.
 
Ο κ. Ατάογλου πάντως, που είναι και ο πρόεδρος του «συγκυβερνώντος» ΔΚ, χαρακτήρισε ανεπαρκή τον αριθμό των εμβολιασθέντων μέχρι σήμερα. Ωστόσο, είπε, για να ανοίξουν οι τομείς του τουρισμού και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι σημαντικοί για την τ/κ οικονομία, πρέπει να υπάρξει επαρκής αριθμός ατόμων που θα έχουν κάνει το εμβόλιο.
 
Εξάλλου, ο «υπουργός μεταφορών», Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι θα εκδώσει ΝΟΤΑΜ για την έλευση ξένων φοιτητών και πως από 1η Απριλίου στοχεύουν να αρχίσουν τις ναυλωμένες και τις επιπλέον δρομολογημένες πτήσεις πιο συχνά.
 
Επικρίσεις
Σε συνέντευξη Τύπου και στην παρουσία όλων των «βουλευτών» του ΡΤΚ, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Τουφάν Ερχιουρμάν άσκησε χθες δριμεία κριτική στην «κυβέρνηση» για την οικονομία και την στήριξη των πληγέντων από την πανδημία. «Τα δημοσιονομικά τυγχάνουν διαχείρισης χωρίς προβλέψεις» είπε, ενώ «στους επιχειρηματίες λένε «ξεχρεώστε τα παλιά χρέη με νέα και μάλιστα με υψηλότερο επιτόκιο».

Κάνοντας λόγο για συνεχή ολισθήματα ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι το κόμμα του είχε καταθέσει προτάσεις για την οικονομία εδώ και πολύ καιρό, που δεν λήφθηκαν υπόψη, ενώ ακόμη δεν υπήρξε ανταπόκριση στην προτροπή να δημιουργηθεί κέντρο διαχείρισης κρίσεων από την «κυβέρνηση». Γι ‘ αυτό, είπε, το ΡΤΚ ιδρύει το δικό του κέντρο διαχείρισης κρίσεων αφού – όπως φαίνεται – από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η άρση των περιοριστικών μέτρων.
 
Μίλησε και για πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» που το ΡΤΚ επιθυμεί να γίνουν τέλος Ιουνίου ή «και πιο νωρίς εάν αυτό επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας».

Η κρίση στην πραγματική οικονομία που διαρκεί εδώ και 11 μήνες και όσο πάει αυξάνεται, συνέχισε, θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τα δημοσιονομικά του ψευδοκράτους λέγοντας ότι πρέπει πάση θυσία να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας. Σημείωσε δε την έναρξη βοήθειας με πακέτα τροφίμων από σήμερα και σε άνεργους λόγω της πανδημίας.
 
Ο πρόεδρος του ΡΤΚ σχολίασε και το οικονομικό πρωτόκολλο καθώς και τις 4 συμφωνίες που υπογράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, κατά την παρουσία στα κατεχόμενα του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι. Παρατήρησε δε ότι για το προτελευταίο οικονομικό πρωτόκολλο που είχε υπογραφεί τον περασμένο Μάιο υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδοχές, καθώς άλλο αριθμό είχε αναφέρει ο τότε «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, άλλο αριθμό είπε ο κ. Οκτάι την περασμένη εβδομάδα ότι έδωσαν και άλλο αριθμό χρημάτων αναφέρει ο σχετικός προϋπολογισμός που πέρασε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.
 
Είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε μια δομή που θα μπορεί να στέκεται από μόνη της στα πόδια της, πρόσθεσε, λέγοντας πως εάν για την δημιουργία αυτής της δομής υπάρχουν «εξωτερικοί πόροι» (ΣΣ: από την Τουρκία) πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σωστό τρόπο και όχι σε ΤΛ, ένα νόμισμα που χάνει αξία.
 
Εξάλλου, το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία προμήθειες για εμβόλια για τις ανάγκες στα κατεχόμενα.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο ανέφερε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες δεν είναι δυνατόν να παραχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα εμβόλια. Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της πλατφόρμας οικονομικών οργανώσεων, οι οργανισμοί του ιδιωτικού τομέα κάνουν έκκληση, μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθούν στις εισαγωγές εμβολίων.

Στο μεταξύ, η τ/κ πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων δημοσιοποίησε χθες ανακοίνωση 11 αιτημάτων προς την «κυβέρνηση» καλώντας την να στηρίξει επιτέλους τον κόσμο και τις επιχειρήσεις. Από τις 14 Μαρτίου 2020, αναφέρεται, και παρά τις εκκλήσεις του η προσέγγιση είναι «εγώ ξέρω και κάνω».

Αναγνωρίζοντας ότι η μόνη σωτηρία για την πραγματική οικονομία και το άνοιγμα είναι οι εμβολιασμοί, γι αυτό και καλούν την «κυβέρνηση» να ανακοινώσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα και να κάνει τα αδύνατα δυνατά να βρει εμβόλια, ακόμα και αν πληρώσουν οι επιχειρήσεις το κόστος των εμβολίων αυτών.
 
Ζητούν επίσης να μπορούν να πληρώσουν με άτοκες δόσεις τα χρωστούμενα σε κοινωνικές ασφαλίσεις, φόρους κτλ επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων, πάγωμα δόσεων στις τράπεζες μέχρι την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.
Στο μεταξύ, η τ/κ πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων δημοσιοποίησε χθες ανακοίνωση 11 αιτημάτων προς την «κυβέρνηση» καλώντας την να στηρίξει επιτέλους τον κόσμο και τις επιχειρήσεις. Από τις 14 Μαρτίου 2020, αναφέρεται, και παρά τις εκκλήσεις του η προσέγγιση είναι «εγώ ξέρω και κάνω».
 
Αναγνωρίζοντας ότι η μόνη σωτηρία για την πραγματική οικονομία και το άνοιγμα είναι οι εμβολιασμοί, καλούν την «κυβέρνηση» να ανακοινώσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα και να κάνει τα αδύνατα δυνατά να βρει εμβόλια, ακόμα και αν πληρώσουν οι επιχειρήσεις το κόστος των εμβολίων αυτών.
 
Ζητούν επίσης να μπορούν να πληρώσουν με άτοκες δόσεις τα χρωστούμενα σε κοινωνικές ασφαλίσεις, φόρους, επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων, πάγωμα δόσεων στις τράπεζες μέχρι την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.
 
(ΚΥΠΕ)